2024-04-18

2 thoughts on “Българите от т.нар. Западни покрайнини продължават да се стопяват

  1. В момента,в Пирот се извършва кражба на защитен продукт-българската луканка,която се представя в сръбските медии,като „пиротска“,която те сега били „открили?!Същото се случва и с „пиротския кашкавал“и Чипровските килими,които се представят,като „пиротски“?!Най-смешното е,че вместо българи от Западните покрайнини,които умишлено са държани в бедност-сърби инвестират в тази кражба и като резултат имаме лоша имитация на тези продукти,особено на луканката и кашкавала,които са с развален вкус.

  2. Сините призоваха Борисов да поиска права за българите в Сърбия

    http://dnes.dir.bg/news/balgari-sarbia-martin-dimitrov-balgarsko-maltzinstvo-10660381?nt=9

    Синята коалиция призовава премиера и външния министър да поискат от Белград толерантност и спазване на правата и свободите на гражданите от българското малцинство в Сърбия.
    Това заяви председателят на коалицията Мартин Димитров в декларация от името на парламентарната група, цитиран от БТА.
    По думите му, сините подкрепят членството на Сърбия в ЕС, защото това е в националния интерес на България, както и в интерес на мира и просперитета на Балканите.

    Според лидера на СДС българското правителство и външното ни министерство не могат да прехвърлят отговорностите си за защита на българските национални интереси върху европейската общност.
    Българите в Сърбия, майчиният им език, българското образование и култура трябва да бъдат гарантирани от сръбските власти, смятат от Синята коалиция. С липсата на категорични позиции България е на път да отстъпи ключовата си роля в процесите на Балканите, предупреди Димитров.

    „Българските власти трябва да последват призива на евродепутатите от Синята коалиция, които категорично поискаха от Белград да представи специална икономическа подкрепа на най-бедните райони в страната, сред които са Западните покрайнини, населени предимно с наши сънародници.
    София трябва да настоява Сърбия да разработи приложи на практика стратегия за икономическо развитие и намаляване на безработицата в тези райони“, каза Димитров.

    Вчера Румъния се отказа от налагането на вето върху даването на статут на кандидат за членство в ЕС на Сърбия заради правата на влашкото население във Войводина. Букурещ е постигнал компромис с Белград, с който се гарантира, че правата на румънското малцинство в Сърбия ще бъдат защитени.

    Проблемът беше повдигнат от Румъния в началото на седмицата и именно той попречи на външните министри на ЕС по-рано тази седмица да отворят пътя за Сърбия да започне процес на присъединяване към блока, предаде АФП.

    Двете страни са се споразумели за свободно изясняване на националността на представителите на влашкото малцинство.

    Сръбският президент Борис Тадич заяви, че проблемът с власите във Войводина се състои в това, че Румъния очаква всички власи, които живеят в Сърбия, да се самоопределят като представители на румънското национално малцинство.

    България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС и няма да обвързва решението да й се предостави статут на страна-кандидат с членството на България в Шенген, заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *