Home » Избрано

В България се учреди нова партия – ГОРД. Реакции на новината

2012.02.04 3 коментара

Учреди се Гражданско обединение за реформи в държавата – ГОРД. Лидер на новата партия е Сание Сютлю


Сание Сютлю на форума, учредил новата партия. Снимка: Дартс нюз

 

 

 

 

 

 

 

Сание Сютлю е лидер на новото сдружение Гражданско обединение за реформи в държавата – ГОРД. Символът на бъдещата партия ще е кокиче. Заместник председател е Александър Маринов, реши форумът.

Около 60 представители на 3000 членове на три Фейсбук групи от Североизточна България, Кърджали и изселници от Турция се събраха в Шумен на учредително събрание. Целта им е формацията да се превърне в партия, която да провежда политика, различна от тази на Ахмед Доган и обкръжението му.

На форума присъства и Неджметин Хак, един от легендарните основатели на ДПС, съобщиха участници. Сютлю е бивш зам.кмет на русенската община Иваново и сред най-активните радетели за учредяването на новата партия. ГОРД ще участва на следващите парламентарни избори.

Дартс нюз първа съобщи за създаването на формацията, което бе планирано за 28 януари, но се отложи със седмица заради снега и студа.

Създателите на сдружението планират и втора среща в столицата, на която да поканят всички известни лица, свързани с ДПС през годините, лидерът му Ахмед Доган, както и атакист №1 Волен Сидеров. Независимият депутат Корман Исмаилов обаче вече отряза мераците на ГОРД, като заяви, че създателите му нямат ресурс за подобни действия и той и Касим Дал няма да присъстват на учредяването. Следим обаче внимателно процеса, каза още Исмаилов.

 

Юлиана Ончева,

Дартс нюз

 

 

Сдружението ГОРД е съвкупност от бивши поддръжници и настоящи опоненти на Касим Дал

 

Касим Дал, Мария Капон и Корман Исмаилов успяха да обединят около идеята си за един нов, неетнически проект, около 64 000 души. И все още не може да се каже, че са изхвърлили Доган зад борда на политиката в България, въпреки, че здраво разклатиха устоите му. А как ГОРД със 60 човека ще успеят е, меко казано, странно!

Да се създават сдружения е модерно в нашата “модерна” и “осъвременена “Република, друг е въпросът кому и за какво ще служат. Сдруженията са важна и неделима част от нашият модерен живот. Живот, изпълнен с надежди и въжделения за по-добър поминък. В мен крещи неистово гласът на надеждата, че това няма да се окаже поредният неуспешен родилен напън, а учредителите – в капан на собствената си мнима бременност. А иначе – какво по-хубаво от надеждата?

От опит знам, че е много лесно да заместиш една омраза с друга и да се опиташ да насочиш потенциала й срещу всеки, изпречил се на хоризонта. В този ред на мисли сдружението ГОРД е една съвкупност от бивши поддръжници и настоящи опоненти на Касим Дал, които по-скоро се лутат между един широк кръг от имена – Касим Дал-Корман Исмаилов, Гюнер Тахир, Осман Октай, Доган и скачения му съд Волен Сидеров. Уж идеята бе за едно истинско обединение анти-Доган, а то какво? Истинският виновник за процеса също ще бъде поканен на следващата им среща. Да чуел „истинското недоволство на измъчения си народ”. Завиждам на тези, които наистина вярват в чудото “светецът да слезе при обикновените миряни и да ги благослови с миро”.

За какво ви е този “мъченик”, госпожи и господа Учредители? Наистина ли вярвате, че ще ви чуе и ще се покае? Не ви ли омръзнаха мраморната му маска и гланцираните му слова? Още ли искате да слушате неговата “Ода за моята богопомазана личност”? Не ви ли омръзнаха лъжите и обещанията му, опаковани в твърде мазничко и себично его? Или е по-важно за вас да сте винаги на дневен ред? Не е важна печалбата в играта, а е важно да си в нея… умно и добре пресметнато! Браво!

Касим Дал и Корман Исмаилов бяха обвинени от същите тези антидоганисти?, че са били игнорирани по незнайни за тях причини от групите им във социалната мрежа на Фейсбук, сиреч осъдени без съд и присъда. А същите тези хора блокираха членове на групата ДАР, която се обяви против действията на Доган и сие. Група, защитаваща правата и разбиранията на всички недоволни от статуквото в България само поради факта, че не мислят като тях, че са техни поддръжници. (На Дал и Исмаилов). Питам се тогава: каква е разликата между тоталитаризма на лидера на ДПС и тоталитаризма на ДАР? Засмял се хърбел на щърбел. Народът с неговата мъдрост е велик! Защо от обявените в медиите 3000 човека присъстваха само около 60? Кой ги изненада – Дал или Доган?

Надявам се да не бъда разбрана погрешно от четящите тази моя изповед. Пожелавам им успех, да изкачат върховете, които са си поставили като цел и, най-важното, да се задържат на тях по-дълго време. Но да не забравят да проверят и стълбицата, която е подпряна в подножието му, защото от колкото по-отвисоко се падне, толкова е по-силна и болката… А и доста труден и дълъг е възстановителния период.

 

Вехлиджан Ахмедова,

активен член на групи във Фейсбук, подкрепящи Дал и Исмаилов


3 коментара »

 • Мечо said:

  Ха. Сание Сютлю е една долна курва, изхвърлена като мръсно куче от ДПС заради некадърност и далавери за стотици хиляди лева. От близо година виси денонощно във фейсбук и мъти главите на двайсетина други некадърници като Сайме Етемова,Сабиха Хасанова и т.н . Досега смешните им усилия да ударят ДПС и турците в България се оказаха гола вода 🙂 Каквито са и те самите.

 • Mariana said:

  Ако още веднъж напишете коментар с толкова обидно и нецензурно съдържание, той ще бъде изтрит. “Долна курва”, “мръсно куче” и всякакви подобни определения се използват по най-различни теми и въпроси най-вече от хора, които не могат да аргументират мнението си. И затова просто започват да плюят, смело и с размах…

  Обидите и хулите не са като аргументите, драги Мечо.

  А дори – което си е ваше право – страшно да ви харесва Ахмед Доган и вечното ръководство на неговата партия (съставено от бивши агенти на ДС най-вече), това не ви дава право да слагате понятията “ДПС” и “турците” в един кюп. (Освен ако не смятате разбира се, че всички български турци мислят еднакво 🙂 Или, че на всички страшно много им харесва това, че във вътрешнопартиен план ДПС продължава да е тоталитарна партия.)

  Ако не беше такава – вероятно нямаше и да има брожения, едни или други опити за създаване на нещо различно… Помислете поне малко върху това. Нямаше всички онези, които не мислят точно като лидера (или онези, които не са били готови да си затворят очите пред всички нелицеприятни неща, тайни и далавери, с които ръводството на ДПС е било свързано по един или друг начин през годините), да бъдат изхвърляни, изключвани и пр. от тази партия.

  Не може който и да било да се бори за права и свободи 🙂 🙂 с гьонсуратлът, дълбоко пазени тайни, авторатирно ръководене на партийната пирамида в продължение на повече от 20 години, и изхвърляне на всички онези, които са се наситили да гледат подобни неща.

 • Mariana said:

  Информация на в. “24 часа” –
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1219844

  Бившият общински лидер на ДПС в Иваново Сание Сютлю пое ръководството на новата политическа организация, която бе учредена в събота в Шумен. Тя се казва Гражданско обединение за реформи в държавата (ГОРД). Около нея са събрани предимно недоволни от политическата система бивши членове на ДПС.

  Ловешкият юрист Александър Маринов пък е зам.-шеф на ГОРД и е автор на устава му. Допреди година и половина той и баща му Владимир бяха активни членове на ДПС, а Маринов-старши бе и кандидат за депутат от движението през 2009 г. Двамата бяха на страната на Касим Дал след изключването на бившия втори след Доган от редовете на ДПС.

  ГОРД е регистрирано като неправителствена организация, но с амбицията впоследствие да се превърне в политическа партия. Логото й ще бъде орел.

  “Целта ни е да обединим всички сдружения и организации в страната, за да се чуе гражданският глас. В България има закони, но те са различни за хората с власт и пари. Сдружението ни не е на етническа основа, това не е борба само на турците, а на българи, помаци, роми и всички”, каза вчера Сание Сютлю.

  Тя живее в русенското с. Сваленик. 8 г. е била лидер на ДПС в Иваново. След изборите през 2009-а напуска партийния пост, защото имала принципни различия с ръководството. Не била съгласна да се спускат “парашутисти” при избора на кандидати за власт в малките селища.

  В момента Сютлю е безработна и се грижи за болните си родители. Съпругът й е земеделски производител. Обработва 900 дка ниви.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.