Home » Избрано

Асоциация “Анна Политковская” осъди премиера Борисов

2012.01.26 Няма коментари
Spread the love

Върховният административен съд на Република България – Пето отделение, с определение по дело № 5905/2011 осъди Министерския съвет да заплати направените разноски по делото от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”.

Делото бе заведено по жалба от правозащитната организация след мълчалив отказ на министър-председателя по Закона за достъп до обществена информация да предостави документи, удостоверяващи как ще се получи 18-кратното поскъпване цената на електрическата енергия в България, ако не се построи АЕЦ “Белене” – което бе заявено лично от Бойко Борисов на 25.02.2011 г. пред Народното събрание по време на обсъждането на Стратегията за национална сигурност и бе огласено публично чрез директните предавания от Парламента по Българското национално радио и Българската национална телевизия.

В своето заявление по ЗДОИ гражданската организация, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, се е обосновала с тревожния обществен резонанс от съобщението за опасност от дълбоко бъркане в джоба на всеки българин, както и че това действие на Бойко Борисов е насочено срещу утвърдената Програма 2020 на Европейския съюз за приоритет на екологично чистите възобновяеми енергийни източници – водни, вятърни, соларни.

Петър Пенчев (на снимката горе) – член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, коментира учудването си от невероятния отговор в съдебната зала на Министерския съвет, че не разполагали с документи за такова важно правителствено съобщение пред Народното събрание и пред цялата общественост. След определението на българския съд “При това положение причина за завеждане на делото е процесуалното поведение на ответника, поради което следва в негова тежест да бъдат възложени направените от жалбоподателя разноски”, вече в Европейския съюз има скандално осъждане от Върховния административен съд на министър-председателя на България Бойко Борисов (на снимката долу), за негови необосновани публични изявления по важни за всеки гражданин въпроси, допълва правозащитникът.

Източник: Svobodata.com
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.