2024-03-28

18 thoughts on “Как и защо България стигна дотук? А по-нататък?

  1. Не знам какви доходи са се увеличили според някой тук, но факт е, че за 20 години покупателната способност на огромното мнозинство падна 5-6 пъти. Което представлява доста впечатляващо „демократично“ достижение.

  2. Уважаеми Ник,

    Не съм учуден, че отговаряте в същия стил, в който и на другия критикуващ ви. Предполагам, че ако огледам достатъчно коментари, ще открия, че това ви е обичайна линия на поведение.

    „Тъжно, но факт. А когато фактите говорят…“ А как отговорихте на факта, че в статията, която представихте като чужда, публикувана от вас с известни съкращения, има неща, които в назидателно размахания насреща ми уж-оригинал ги няма, а именно „операция „Поквара“?! Нещо повече – това, което ми показвате, изобщо не е същата статия. Не само я прочетох, но си направих труда да потърся в нея първите 3-4 думи от всеки ваш абзац (издържах до към средата, намерих единствено формулировката социал-феодалицъм и капитал-феодализъм, но с доста изменен изказ), нямаше ги. Толкова за говорещите факти, в случая не говорят добре за вас. Или пишете, че използвате статията на д-р Войнов като основа за собствената си публикация, или я цитирайте изцяло. Но не и така, както правите в момента – слагате кавички на своята статия, представяйки я на читателите за негова. Некоректно е.

  3. Дано пожеланията ви за тези срещи да се изпълнят. Защото на този етап за страничен наблюдател изглежда, че се експлоатират от някои политици. (И се създава впечатление, че се търсят поводи за екскурзии по света – като човек встрани от журналистиката не разбирам нуждата българските медии да се срещат във Виена например. Но това не е въпрос, на който търся отговор, а и не е адресиран към вас.)

    Предположението ми не е за медията ви като цяло, а за конкретната публикация/автор, въпреки че някои негови коментари са достатъчно критични към управляващите. Това, че не намерих първоизточника на статията, предизвика у мен някои съмнения. Оставянето извън внимание на само една от значимите политически сили – също. Предизборните удари под кръста от избори на избори започват все по-рано, а трибуните им са най-разнообразни. Надявам се вашата медия да не е сред тях, но така поднесена публикацията не ми изглежда съвсем безпристрастна. Малко разсъждения от автора, които да продължат статията и да осъвременят звученето й можеха да оправят това впечатление, но такива липсваха.

    А агресивния начин, по който авторът на публикацията отговори на първия несъгласен с него и директното обвинение, че същият е обвързан с бившата комунистическа върхушка… По-добре да не ги коментирам.

  4. Вероятно Темерут не е свикнал да си дава зор за каквото и да е, щом като не е намерил оригинала на тази изключително лесно откриваема публикация. Само три секунди – и „Гугъл“ дава точните координати:

    http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=79022

    Подозренията по адрес на този сайт, публикувал „статия, заклеймяваща всички, освен силните на деня“ са, меко казано, неадекватни.

    Темерут надува влажна свирка в опит да внуши на читателите, че публикацията е предизборна манипулация на днешните властимащи. Едва ли по-абсурдна клевета е била отправяна някога по адрес на ЕвроЧикаго.ком.

    В случая не тази електронна медия, а Вие,Темерут, „сте си послужили с паметта на починал и уважаван човек, за да придадете достоверност на опита си за внушение„.

    Тъжно, но факт. А когато фактите говорят…

  5. Уважаеми temerut,

    Ще си позволя да ви кажа, че на сегашната Осма световна среща на българските медии няма представител на Еврочикаго. Причината за това е, че за съжаление ръководството на БТА не акредитира човека, когото можехме да изпратим, и отказа да го включи сред журналистите, представляващи българските медии по света.

    Въпреки това се опитваме да информиране читателите си за тази среща на българските медии. Надяваме се, впрочем, че тези инициатива за годишни световни срещи на българските медии няма да се превърне примерно в срещи на български кметове с техни колеги от чужбина (каквито срещи все пак би трябвало да се правят по други линии, не по тази). Както и, че инициативата няма да се номеклатуризира или рекламизира прекалено. Защото тя разбира се е полезна и хубава идея.

    Колкото до внушението или предположението Ви, че Еврочикаго се кланял на силните на деня в България – това е толкова невярно, че даже е смешно.

    Вероятно не сте сред редовните ни читатели, иначе едва ли щяхте да напишете нещо подобно.

  6. Ще започна с това, че не вярвам в съвпадения. Статия, написана 2006-та, случайно прочетена някога и „най-сетне намерена днес“, на сутринта след Нова година (търсихте статия, вместо да празнувате?)…

    Статия, обявяваща всички управлявали до издаването й, а по аналогия и след нея, стига да са съществували на политическата сцена, в копия или креатури на БКП („Призрак броди по света, призракът на комунизма“, явно броди и в главите)…. оставяйки сегашните управляващи чисти като изворна вода…

    Аз също я търсих тази статия. И би трябвало да я намеря лесно. Имам много следи, много „улики“ – има я в нета, след като сте чел коментара под нея в българското интернет пространство. Имам и текста, следователно търсенето на абзац или на особено открояващо се словосъчетание би трябвало да ме доведе до източника. Да, ама не. Харесах си „операция “Поквара”“ за търсенето. Резултатите (surprize, surprize) показаха този сайт и още 3, цитирали го. Тагът за търсене ми привлече вниманието неслучайно. Операции с гръмки имена… познато.

    Както казах, не вярвам в съвпадения. Идват избори. Четем статия, заклеймяваща всички, освен силните на деня (Колко световни срещи на българските медии откри Премиерът Борисов? Питам тук, защото този сайт ги отразява подробно.)…

    П.П. Всъщност се надявам тази статия действително да я има някъде и аз да не съм я намерил. Заради вас (авторът) се надявам. Защото иначе излиза, че сте си послужили с паметта на починал и уважаван човек, за да придадете достоверност на опита си за внушение.

  7. Статията припомня изживяни истини! Който носи мъжко сърце и българско име, да препаше остра сабя и да се започва! Да се има пред вид ,че господарите са както в Кремъл,така и в Белия дом.. Те винаги са ни грабали посредством гъзолизниците тук в България! А Народа не избира тези кретени, те си купуват изборите с гласовете на цигани, евреи и всякаква долна продажна паплач. Парите са ограбените от нас данъци за „европейска интеграция“.
    Вън от ЕС, вън от НАТО! Свободни и независими от тази гнилоч!

  8. Авторе, глупости глупости защото са си просто глупости. Тая статия е писана през 2006 … и се вижда че българското обудалено простолюдие си ревеяхте по същия начин и тогава, когато сега вече знаем че бяха „добрите времена преди кризата“ …. не ви ли е срам поне колко неадекватни бяхте тогав а и днес ? Няма ли да с есконфузите и да спрете да я тръшвате тая държава на всяка крачка когато и трябва просто малко технологично време да стане нормална развита страна от обединена, мирна и богата Европа!? Просто много народ се изгуби в посоките на тоя свят и не е способен да оцени и процесите у нас… Отново глупости, глупости! А за заплатата чич не е глупост , а е сух статистически факт , виж тук

    http://www.nsi.bg/otrasalen.php?otr=51

    за септемри 2001 срeдна работна заплата за България 251 лева , а за септември 2011 е вече 704 лева. 180% или почти 3 пъти!!! Спрете да я трaшвате тая държава на всяка крачка с повод и без повод и тя става автоматично по-добро място!!! Изтрийте гурлите и го вижте целия тоя свят каква клоака е и чак тогава я съдете България… какво в Америка няма бедни ли ами тия 2 милиона бездомни какви са тогава? В Италия нама корупция ли? В Русия няма престъпност ли?

  9. Мила, Вие сте абсолютно права.

    Няма и не може да има колективна отговорност.

    Но партайгеносите от всички бои въртят-сучат – все натам бутат каруцата;

    подхвърлят на несмислената тълпа за разтерзаване вече ненужните или неклекналите „бивши“;

    не си мърдат пръста поне да посочат „кой ни в тази робска люлка люлее“.

    Все пак отвреме-навреме лъсва истинската им физиономия – когато в решителните моменти застават рамо до рамо до уж противните им „социалисти“.

    Пресен пример – вижте https://www.eurochicago.com/2012/01/konkretni-prestapleniya-konkretni-izvarshiteli-konkretni-zhertvi/

  10. Мен не ме вълнува как се стигна дотам – а тези, родени след мен, още по-малко. Вълнува ги хората в средна и значително по-късна възраст – хората, които износиха „Прехода“ на работещия си гръб, за които пенсионната възраст от Костов до Борисов се увеличи на три пъти, и тези, които, за да не се обесят или да ги заколят, трябваше да се научат да ядат камъни и да спят с ловджийска пушка под дюшека в случай, че първо им изтрещят кучето на двора… Не ме вълнува как осъществиха замисъла си – вълнува ме КОЙ ГО ДВИЖИ ДНЕС и кухи формулировки от типа на „и кучетата в Банкя ги знаят“ или „то ясно кой – все същите“ са изтъркани гуми! Интересува ме също НИЕ какво ще правим по въпроса. Искам педофили, съдебни гъзопродавци (оприличавам ги на еничари), оперативни фуражки със скъсани гащи, общински измекяри, контрабандисти, тъпоумни кратуни-биячи и прочее гъзодавци и кръвопийци да се изписват с ТРИТЕ ИМ ИМЕНА и директно проследяеми УНАСЛЕДЕНИ бизнес-връзки – оттук, та до най-първия им БКП-функционер по кръвна линия! Всеки ден да се говори и напомня за тях с три имена. Ама един „Биволъ“ пролет не прави………

    „През 96-та Живков бил подписал пълномощни (имената на хората са известни)“ (преразказвам) – ВЪПРОСЪТ С КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ, която, по същество… да не цитирам??

    Факт е, че всичко беше проведено с нечовешка хладнокръвност и ясен предумисъл, невъобразими цинизъм, жестокост и човеконенавист. Първата крачка е да ги заковем в общественото съзнание, да ги идентицифираме с Прехода – ТЯХ, ЛИЧНОСТИТЕ, А НЕ ПРОЦЕСИТЕ – процесите се обемат от 5 изречения… но тях хора ги правят, родопродавци – нека оставим наследство на идните, като поне ги назовем! Днес нямаме правораздаване, бетер африканска държава сме, ала имаме медии, независими – не са империи, но са никому подгъзуващи. А за всичко останало, което чака на нас, не на цицата на Андреа и на нейните почитатели, оправдание нямаме…

  11. Честит имен ден на Йордан (Jordan)!

    Вероятно не сте чел внимателно анализа на д-р Войнов.

    Следната извадка дава отговор на тревогата Ви:

    „Първо, част от де факто управляващия елит са отговорни служители на ДС или техни наследници.

    Второ, те най–добре знаят, че основната маса от ДС е добре школувана, с богат организационен опит; голяма част от тях силно патриотично настроени и е твърде опасно, ако те се допуснат неконтролируеми до лостовете на властта.

    Допускат се само тези, които могат да бъдат пречупени, подкупени, заплашени с компромати и в крайна сметка – манипулирани.

    Очевидно както Вашият тъст, така и Вие сте от категорията на хората, които не са били податливи „да бъдат пречупени, подкупени, заплашени с компромати и в крайна сметка – манипулирани.

    Днешното битие – Вашето и на тъста Ви – подсказва, че сте от онази „голяма част от тях,“ (които са) „силно патриотично настроени и е твърде опасно, ако те се допуснат неконтролируеми до лостовете на властта“.

    Впрочем, и д-р Войнов изглежда е от същата кръвна група.

    Ако Вие и тъстът Ви не сте извършили никакви престъпления в рамките на служебните си задължения и извън тях, няма от какво да се боите; „пещерният антикомунизъм“ е измислица на корумпирани продажни „комунисти“ – днешни „социалисти“.

    Светът е чернобял само в очите (и умовете) на болните от далтонизъм.

  12. Наистина написаното от автора е пълна глупост! По неговите думи аз трябваше да съм най-малкото един от маститите олигарси в Бълария! Моят тъст малко преди 1989 г. беше един от висшите ръководители на ДС в един от областните градве на страната и в МВР от 1946година. В момента той изживява дните си скромно/да не кажа в нищета/ само с пенсията си.Бившата ми съпруга все още работи , аз по думите на автора трябваше да съм пълен с държавни пари , но не би – надявам се на не голямата си пенсия и на това , че мога все още да работя с малко по-голяма от минималната за страната заплата.Всички ние сме бивщи членове на БКП и служители на ДС , но това с нищо не ме е облагодетелствало – напротив – често не мога да си платя даже лекарствата, а по думите на д-р Войнов трябва да съм от хората , които ограбиха България!

  13. До Иван Митев:

    Моля споделете с читателите на „ЕвроЧикаго“ Вашата концепция за преодоляване на настоящата стопанска криза.

  14. Проблемът в България е, че живее при условия на конкретна държавна финансова грешка, която доскоро бе неизвестна за човека.

    Поради тази непълноценност, в България продължава да се прилага НЕГОДЕН за лева начин на държавно финансово управление и се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.

    Същият държавен финансов недъг съществува и в другите страни и е особено важната причина за съвременна световна стопанска криза.

    До 24 часа след като се прекрати тази държавна управленска непълноценност в съответна държава – настоящата нейна стопанска криза ще е успешно премахната.

  15. В тази статия са „изтървани“ новите „демократи“,онези лакомници,които при соц-а не успяха да се уредят на хубави местенца,но които успешно се преустроиха при феодал капитализма.Използвайки плювките и отвращението на хората към старите партийни галеници,те създадоха свои си партии,където се бореха за власт и после като я вземат,действаха като бившето БКП:всичко с връзки,всичко само за наши,привилегии и пак привилегии..Само че БКП номенклатурата беше една шепа,сега новата с приятели и роднини е сто пъти повече!Все гладни,крадливи далавераджии!Все готови да лижат и да мажат,за да спечелят!Като грабят малцина,все пак нещо остава,като грабят бързо и много хора,то опоскват като скакалци държавата!

  16. В откровено полуграмотния текст на „глупости, глупости“ все пак има и една читава мисъл – но читава само частично – че вина за състоянието на днешна България има и нейното сегашно население.

    Само че „глупости, глупости“ не си дава зор да уточни „поради что“ въпросното население е постигнато от такъв душевен ступор, та все си „избира“ ръководители, които „всички са маскари“.

    Ако не се плъзгаше по повърхността, „глупости, глупости“ щеше да прозре, че „тази статийка“ сочи директно кои са истинските причинители на днешния геноцид над България.

    Ако има нещо конспиративно, то не е в „тази статийка“, а в опашатата лъжа, че „посоката е вярна защото доходите в България пораснаха за 10 години 3 ПЪТИ!!!“

    Разбира се, не е изключено „глупости, глупости“ да не е толкова глупава особа, а да е правеща се на такава засегната от болезнените разкрития на ст.н.с.д-р Симеон Войнов (един от малцината, които поемат вината „без мезе“).

  17. глупости , глупости е тая статийка писали някакви и все едно и също реване като магарета оставени без плява за зоб… Така ли нищо добро не се случи в тая държава за 20 години !? Наистина нищоооо добро? Били същите отначало БКП , после Иван Костов, после царя и днес Бойко !? А защо да не направим извода , доста по директен, че това представлява българския народ и такива политици е способен да излъчи ( и тук отварянм скоба аз лично не ги смятам за много лоши, просто са такива каквито сме ние българите и не само българите…) и втори извод за да се види истинкси осезаем напредък трябва технологично време … защо е тая истерия след като посоката е вярна но трябва време? (А посоката е вярна защото доходите в България пораснаха за 10 години 3 ПЪТИ!!! Колко по бързо „оправяне“ си мислят наши плакалници че има на тоя свят?) Защо да не направим тия доста по директни изводи ами залитаме в конспиративните теори на бай Ганьо за „всички са маскари“? Ами присто защрото сме едни нищо правещи ревльовци които за нищо не стават камо ли да произведат мисъл ехе къде пък е да променят в някакъв смисъл общесвото в България просто магарета които си реват по инерция още от 89 насам… И нищо хубаво не се случи в България от 89 насам!? Ай стига бе!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *