2024-03-18

5 thoughts on “Защитници на добива на шистов газ в България

  1. докога България ще бъде полигон за експерименти от чужди нам интереси.защо трябва да досъсипем родната ни природа заради някъкви съмнителни печалби които несъмнено ще отидат в чужди сметки.крайно време е да накараме това продажно правителство малко да се освести и да престане да превръща България в пустиня защото това ще ни се случи ако допуснем добива на шистов газ.в САЩ вече събират плодовете на такива експерименти.господа управляващи България не е частна фирма която да разпродавате.ако не сте в състояние да решавате проблемите отидете си за да ви заместят такива които знаят и могат.НЕ на шистовия газ.

  2. Прессъобщение от Инициативен Комитет „За Чиста България“
    по повод срещата в Областна управа – Варна от 12.12.2011 г.

    „Ние, гражданите от ИК „За Чиста България”, смятаме, че трябва да се внесем повече яснота за случилото се на 12.12.2011 г. в Областна управа Варна. Два дни преди тази среща министър Трайчо Трайков пред журналисти обявява, че на 12.12.2011 г. представители на „Шеврон” ще вземат участие на среща в Областна управа – Варна. Г-н Симеонов, областен управител на Варна, на 12.12.2011 г. на въпросите на граждани и журналисти се опита да отрича и да скрие, че в сградата има представители на „Шеврон”.

    Във връзка с разменените реплики между г-н Цветанов и г-н Сидеров по време на парламентарно заседание на 16.12.2011 г., всички присъствали в предверието на Областна управа – Варна могат да потвърдят, че народните представители г-н Карбов и г-н Сидеров се държаха изключително учтиво и възпитано и по никакъв начин не са повишавали тон, нито са нарушавали обществения ред, нито пък са подстрекавали гражданите и това може да се види и на видеото http://vbox7.com/play:m9c600ea7e .

    А ние, гражданите присъствали там, бяхме поканени там от г-н Данчо Симеонов, областен управител, който на предходната „закрита„ среща, проведена в Областна администрация – Варна, не ни допусна дори на пресконференцията след срещата, като ни каза, че ще има следваща среща, която вече ще е и за граждани. Това беше следващата среща и затова ние, гражданите, бяхме тук, но бяхме отново гонени с репликите „Напуснете„ и ” Вън” .

    Скандално беше поведението на представителите на „Шеврон” на тази среща и на Областна управа Варна, които първо се опитаха да СКРИЯТ, че в сградата въобще има представители на „Шеврон”, а след това не позволиха двама народни представители, г-н Сидеров и г-н Карбов, който е избран от областта, да присъстват на работната среща за развитието на региона. Гражданите помолиха „Шеврон” да им отдели 15 минути след срещата и да отговори на техни въпроси, но това ни бе отказано. На излизане от сградата участниците в срещата, включително представителите на компания „Шеврон”, дори не се представиха на стоящите в предверието хора, включително и журналисти. Срещайки погледите им се смутиха, наведоха глави и напуснаха сградата, избягвайки да ни погледнат в очите. Предвид това, че компанията навсякъде, където е работила, е свързана с тежки аварии и замърсявания, скандално е, че представителите на компанията не поеха отговорност дори за 15 минути да застанат пред хората и да разговарят с тях. Първо се криха, а след това бягаха едва ли не. „Скритата” среща на 12.12.2011 г. в Областна управа – Варна е показателна как смятат да работят енергийните компании в България.

    На 21.12.2011 г. от 12 до 14 часа пред сградата на Областна администрация – Варна ще се проведе ПРОТЕСТ срещу липсата на прозрачност и обществено обсъждане при вземане на важни за Североизточен регион решения и обсъждания. (Част от които са и проучванията за търсене и добив на нефт и газ, които не ограничават използването на метода „хидравлично разбиване” при търсене и добив на шистов газ).

    Инициативен Комитет „За Чиста България“

  3. Лют скандал на пресконференция за шистовия газ

    „Привърженици и противници на проучванията и добива на шистов газ в България се скараха люто на пресконференция в БТА. Първо думата имаха поддръжниците, които пресрочиха времето си и опонентите им от „Зелените“ им започнаха да роптаят и да ръкопляскат и подвикват подигравателно.

    Представител на поддържащите добива на шистов газ заяви, че провокациите на „Зелените“ са известни я цял свят и „ние трябва да внимаваме те да не станат маша в ръцете на най-реакционните партии“. Той каза, че на следващата пресконференция ще разкажат за връзките на еколозите с „руския монополист“. Борислав Сандов от „Зелените“ се разгневи, отиде зад бюрото и попита директно защо не разкажат още сега, което бе подминато с мълчание. „Не ви е срам! Предатели!“, продължи Сандов.

    След това той седна на мястото за изказвания и заяви, че говорилите преди него са са лобисти, всички от които са с досиета от ДС.

    „Ние не представляваме ничии чужди интереси, камо ли руски. Т.нар. енергийна независимост чрез добив на шистов газ е пълна лъжа, защото енергийна независимост не се гради върху изчерпаеми източници и с отравяне на почвата. Диверсификацията трябва да се постигне чрез връзки за втечнен газ със съседни държави и възобновяеми енергийни източници. Компаниите спекулират със залежите на шистов газ, които според тях имало в България, за да си повишат акциите. Ние се плашим, че дори проучванията за шистов газ могат да доведат до замърсяване на водата и почвата на страната“, категоричен бе Сандов.

    „ОТ МОСВ правят умишлени манипулации, че не може да се направи ОВОС за дълбочинни проучвания, напротив, ЕК казва, че това е необходимо. Явно законодателството ни не е хармонизирано с европейското и ние ще пуснем сигнал по този повод“, заяви екологът.

    Той припомни, че бразилската прокуратура днес заведе иск за близо 11 млрд. долара срещу „Шеврон“ заради петролен разлив и компанията вече няма да развива бизнес в южноамериканската страна.“

    Константин Тодоров,
    http://www.novini.bg/news/38627-лют-скандал-на-пресконференция-за-шистовия-газ-(видео).html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *