2024-03-29

7 thoughts on “Недомислена рапсодия

  1. Чудесен коментар, омерзена!
    Няма какво да добавя.

  2. От предаването на Люба Кулезич по ТВ7 стана видно, че един от главните подстрекатели за кампанията срещу България по повод екстрадирането на югославските и гръцки евреи, е „историчката“ Леа Коен. Тя раздаваше исторически оценки, определяйки вековния идеал на българския народ за обединение като имперска амбиция за Велика България ? Нещо повече – оказва се, че част от сценария на враждебно-провокативния Скопски филм „Трето полувреме“ е по разказ на някаква Скопска г-жа Коен. Оказва се също, че тъй нареченият анализ от последните дни на „Дойче веле“, за който днес злорадстват сърбомакедонците, е написан от приятелката на Коен – Еми Барух ! Отвратена съм от непризнателността и провокативното поведение срещу Българската история на личности, на които Българският народ е спасил живота и е дал подслон, образование и държавно дипломатическо доверие !
    Да, Германия окупира Сърбия и Югославия и предоставя част от територията им за администриране от Българската държава, но това съвсем не значи че тя получава над тях „неограничен суверенитет” и че може против волята на Хитлер да прави гръцките и югославски евреи български граждани. Българският народ, общественост, църква, парламент, правителство и монарх са единствените в Европа, които спасяват всичките свои 50 хиляди български граждани от еврейски етнос и отказват на Хитлер да се бият на германските фронтове ! Този акт трябва да бъде ПРИМЕР ЗА УВАЖЕНИЕ И ПОДРАЖАНИЕ от всички Европейски народи ! Сигурно неслучайно „привиканият на обяснение” от вбесения Хитлер български монарх се завръща „починал” при странни и неизяснени и до ден днешен обстоятелства. А какво да кажем за Македония, за свободата на която оставиха костите си стотици хиляди наши мъже и момчета и която възкръсна преди 20 години за живот с безкористната дипломатическа, политическа, икономическа и военна помощ на България от пепелището на разпадащата се Сръбска Югоимперия ? Що за непризнателен изрод и подлец трябва да си, за да се ровиш в праха и обвиниш онзи , който ти е помогнал, както никой друг, за това, че не е могъл да стори повече ! Ами явно не е могъл ! Да не би гръцките и югославските партизани да са направили дори и символичен опит да помогнат на своите евреи ? Имената на престараващите се „антифашисти” ала’ Коен и УДБА-шките сръбски мекерета следва да бъдат наредени от нашите историци редом до фашистките и Титово-Сталинските комунистически изверги в рубрика за човешко падение и позор !

  3. „Струва си да запитаме какво е “апокрифното” в “Апокрифа” на Леа Коен?

    В общи линии той преповтаря тезите от преди 10 ноември, разбира се, без твърденията (и слава Богу!),

    че българските евреи са спасени от от БКП, Тодор Живков и Цола Драгойчева…“

    Пламен Павлов, историк

  4. Междувременно намерих статията, прочетох я внимателно и ми се стори много правдива. Освен това, мисля, че вие не сте я чели, защото там се твърди точно, че комунистите са се опитали да обсебят „спасението“ на евреите, както по-късно и царистите. Очевидно, нито едното, нито другото е вярно, и това е много точно казано. Не знам, с какви очи четете исторически текстове и на кого правите реклама?
    А за „Работническо дело“ само съм чувал, но вие явно сте добър познавач на вестника.

  5. “Знаете, аз съм малко болен по този въпрос. Написах книга, направихме и документален филм по нея, но този подвиг на българския народ, пример за толерантност и за хуманност, за помощ на по-слабия и на гонения – това е нещо, което целият свят трябва да знае. Сега не го знае.

    – А защо е така?

    – Комунистите бяха в много неудобно положение. Защото – кой спаси българските евреи? Църквата, профашисткото мнозинство в парламента и царят. А кои са най-големите врагове на комунизма? Монархията, църквата и фашистите (…) Аз съм горд, че съм български евреин и за мен е дълг да осъществя тази идея.

    – България обаче не е спасила евреите от Тракия и Македония…

    – И никога не го е крила. Тези евреи не са получили българско поданство. Много тъжно е било. Единственият, който е надигнал глас, е бил митрополит Стефан. След като видял преминаващите през България влакове с онези нещастници в тях. Обърнал се към цар Борис. А той му отговорил, че е с вързани ръце. Не забравяйте, че за Германия тези земи никога не са били анексирани от България. В немските карти оттогава за Тракия и Македония пише “Unter Bulgarische verwertung”, т. е. “Под българска администрация”. За тях тези земи не са били част от България.

    Затова, според мен, и да се беше опитала тя да спре тази депортация, нямаше да успее… “

    проф.Михаел Бар-Зоар

  6. Никой не е имал намерение да Ви забрани да намерите въпросната статия и да я прочетете;

    тя наистина е в духа на „Работническо дело“ – остава само да се добави, че благодарение на др.Тодор Живков и коньовичарската му акция са били спасени евреите – граждани на Царство България.

    Дали четете или не четете „отвреме-навреме“ този сайт – едва това ли е въпросът, който вълнува някой друг, освен Вас самия.

  7. Уважаеми господа (и дами),
    Отвреме навреме хвърлям по едно око във вашия сайт, но не знам дали ще продължа. Много неприятна е практиката да публикувате отрицателен коментар за статия, а да не публикувате самата статия, която е повод за някакъв спор. Навремето така правеше \"Работническо дело\", като громеше американските президенти, без никога да знаем какво точно те бяха казали. Ако сте клон на \"Работническо дело\", признайте си, да не си губим времето с вас. Ако ли не, моля публикувайте и другия текст. Имаме глави на раменете си и сами ще отсъдим кой крив, кой прав. Няма защо да правите това вместо нас
    Чиърс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *