Home » Авторски страници

Mузеят „Фийлд” в Чикаго — домакин на Вечерта на българската археология

2011.11.04 Няма коментари
Spread the love

Автор: Диляна Иванова

Първата „Вечер на българската археология” се отбеляза на 21 октомври в Чикаго. Домакин на събитието беше музея „Фийлд” (The Field Museum). Приемът бе организиран от отдел Антропология на на музея. Целта на организаторите бе да представят българската археологическа програма, развивана от отдела през последните две години. Тази програма се осъществява в сътрудничество с Американския научен център – София и се осъществва с щедрата финансова подкрепа на Фондация Америка за България.
Събитието беше уважено от представители на българската общност, сред които бизнесмени, представители на българските неправителствени организации като Българо-американската асоциaция, Българо-Американския център за културно наследство, Сдружение Български музей – Чикаго, много културни дейци и други любители на археологията. На събитието присъства и президента на Фондация Америка за България Франк Бауер. Участваха и гости от нашите балкански съседки: Гърция, Сърбия и Босна. Не на последно място в събитието се включиха и представители на отдел Антропология към музея „Фийлд”.
Удоволствието да открие „Вечерта на българската археология” се падна на д-р Уилям Паркинсън, уредник в отдел Антропология и директор на българската археологическа програма във Фийлд музея. Д-р Паркинсън разказа накратко за историята на сътрудничеството между отдел Антропология към музея „Фийлд” и Американския научен център в София. Той изрази удовлетворието си от работата по програмата, имаща за цел да развие българската археологическа инфраструктура, икономиката и туризма в България.
Специален гост на вечерта беше административния директор на Американския научен център – София за САЩ, Тодор Петев, който пристигна специално от Ню Йорк да се запознае с българската общност и да участва във Вечерта на българската археология. Г-н Петев сподели с аудиторията историята на Американския научен център в София. Той разказа повече за дейността на центъра, за неговата роля за изграждането на сътрудничество между американските и български хуманитаристи. Тодор Петев подчерта приноса на на Американския център в София за опазването, развитието и популяризирането на българското кулкурно и архелогическо наследство.
Неговата реч беше последвана от презентацията на Диляна Иванова. Г-жа Иванова работи от две години като административен българската археологическа програма към музея „Фийлд”. Тя представи на публиката структурата и резултатите на програмата за 2010 и 2011 година. Диляна Иванова с удоволствие сподели постиженията на програмата за последните две години, в които година Фондация Америка за България финансира чрез тази програма на десет археологически проекти. Като пример за такива финансирани проекти за 2010 година г-жа Иванова показа фотографии за проектите на Велико Търновския Регионален исторически музей (Археологически резерват Никополис ад Иструм) и на музея в Средец (Археологически резерват Деултум-Дебелт). За 2011 година г-жа Иванова показа снимки за проектите на Русенския регионален исторически музей (Средновековен град Червен – епископски комплекс от 15 век) и на Историческия музей в Казанлък (фондохранилище на античните предмети).
В рамките на това българско събитие беше представена праисторика д-р Ценка Цанкова. Тя е първият специализант по архелогия на Фондация Америка за България, който ще работи една академична година към отдел Антропология във Фийлд музея. Д-р Цанкова разказа повече на публиката за изследването, което тя ще осъществи по време на своята специализация във „Фийлд” музея. Д-р Цанова представи очакваните резултатия от нейното изследване както за развитието на българската архелогия, така и за развитието на археологическата наука като цяло. Ценка Цанова ще осветли някои от въпросите за човешкия произход и по-точно прехода от неандерталеца към съвременния човек в България и на Балканите, въпрос все още малко изследван в българската и световна архология.
Приемът продължи с коктейл, на който беше експонирана и изложбата „Земя и огън” на художничката Кина Бъговска. Изложбата се състоеше от шест пана с нарисувани неолитни образци на Богинята майка, чиито оригинали са открити в България и на Балканите. Чрез представяне на реплики от българското и балканско археологическо наследство изложбата се вписа чудесно в общата тематика на „Вечерта на българската археология”. Празничната атмосфера на приема беше подправена с български фолклорни ритми, изпълнени от фолклорната група „Верея”, с ръководител Константин Маринов.
Вечерта на българската археология във музея „Фийлд” се превърна в един чудесен празник на българската общност, живееща в Чикаго и показа на българите в Чикаго, най-многобройната група в САЩ, че българската тема вече е актуална в дейността и интересите световен музей като „Фийлд”.
Организатори на българската вечер в музея „Фийлд” са признателни на всички, които помогнаха за нейното осъществяване и на всички които участваха в празника. Да си пожелаем до нови срещи и празници, отбелязващи българската култура и историческо наследство!

Снимки: Таня Авджиева

ABFReception2011-Oct2129
.
6231
.
ABFReception2011-Oct2148
.
ABFReception2011-Oct2149
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.