2024-03-28

7 thoughts on “Кандидатът за президент Румен Христов към българите в чужбина: „Да променим България и да я направим страна, достойна да ви посрещне обратно!“

  1. Кандидат-президентската двойка на десницата ще участва в Свежо Диалог. Това е интерактивно предаване, което ще се излъчи по интернет, а тук http://www.svejo.net/svejotv_guests/index/2 можете да задавате вашите въпроси и да гласувате за други въпроси. Предаването е без цензура, ще бъдат зададени 15-е въпроса, които наберат най-много гласове.

  2. Отговорите на кандидата на десницата ме удовлетворяват напълно, интересно защо държавата така и не обезпечи с информация кампанията по записването за гласуване. Да не говорим за материално обезпечаване за повече избирателни секции.

  3. РЗС има информация, че ГЕРБ купува членове на СИК между 5 – 10 000 лв. за подпис от член на комисии.
    Затова призовава всички представители на партии и застъпници в комисиите да впишат възражения в протоколна, за да не може след това този протокол да се фалшифицира, заяви лидерът на РЗС. Яне Янев посочи, че протокол без възражения е „изключително опасно и има голяма вероятност да бъде фалшифициран“.
    Taka че нито Христов, нито някой друг няма шанс!

  4. Господин Христов, 20 години стигат! Москва не вярва на сълзи.

    Огорчението на българите в чужбина от фактическото отношение на СДС и ДСБ към нас сме изразявали многократно.

    Представителите и на СДС (М. Михайлов) и на ДСБ (Е. Михайлова), всеки по отделно внесоха в края на 2010 г. предложения в Правната комисия на НС за ПЪЛНА ЗАБРАНА на гласуването извън дипломатически мисии. Сега вие имате нужда от нашите гласове. Политическото лицемерие обаче струва скъпо, ще се уверите само след няколко седмици.

    Да ви припомня ли становището на „Гласуване без Граници“ и на „Обществените съвети на българите в чужбина“, по повод на гласуването на Изборния кодекс тук ?
    http://globalbulgaria.free.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=80:-m-

    Отворено писмо до Г-н Mартин Димитров и Г-н Иван Костов, Съпредседатели на Парламентарната група на Синята коалиция

    21 октомври 2010

    Г-н Mартин Димитров
    Г-н Иван Костов
    Съпредседатели на Парламентарната група на Синята коалиция
    Народно събрание на Република България

    Уважаеми г-н Димитров,
    Уважаеми г-н Костов,

    Като неправителствена организация, защитаваща конституционното право на вот на българските граждани живеещи в чужбина, „Гласуване без граници“ следи с подчертан интерес процеса на подготовка на ново изборно законодателство и позициите на парламентарно представените политически партии по гласуването в чужбина, интернет гласуването и избирателната система.

    Със задоволство отбелязваме, че редица предложения, които „Гласуване без граници“ внесе във Временната парламентарна комисия за изработване на изборен кодекс, са съпосочни с предложения на Синята коалиция и срещат подкрепа.

    Изразената от Синята коалиция подкрепа за създаване на избирателен район, условно наречен „чужбина“, в който българите зад граница да могат да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както избирателите в страната, е смела политическа позиция, която ние приветстваме. Очакваме от Синята коалиция да я защити в пленарна зала.

    Приветстваме и постоянството, с което Синята коалиция поддържа интернет гласуването и се надяваме, че най-накрая, след толкова години изчакване, то ще стане реалност на Избори 2011. За неговия успех, важно е то да бъде технически организирано по начин, който да осигури опростено получаване на индивидуалните кодове от българите в чужбина и разбира се, да гарантира сигурността на вота. Ограничаването на пилотния проект само до група избиратели, живеещи постоянно в България, каквито са някои от предложенията, ще е лош сигнал към сънародниците ни зад граница.

    С огорчение и тревога обаче посрещаме позицията на Синята коалиция, отразена в доклада и в стенограмата от заключителното заседание на Временната комисия, за лишаване на българските граждани живеещи в чужбина от възможността да гласуват в избирателни секции извън дипломатическите представителства.

    Най-напред с огорчение, защото през последните двадесет години нашите сънародници, живеещи в Европа, Америка и Австралия, неотклонно са подкрепяли с гласа си демократичните сили. На Избори 2009, Синята коалиция получи над 9000 гласа зад граница, повечето от които подадени в секции извън дипломатическите представителства. Изразен в проценти от общия брой гласували в Европа, Америка и Австралия (15,2%), резултатът на Синята коалиция в чужбина е над два пъти по-добър от този в страната. В чужбина СК печели повече гласове отколкото в 21 от 31 области в страната, сред които София-област, Русе, Добрич, Пазарджик, Велико Търново, Шумен, Видин, Габрово и т.н. И не на последно място, гласовете от чужбина са допринесли за получаването на 1 допълнителен мандат за Синята коалиция.

    С тревога, след това, защото фактическото ограничаване на избирателните права на българските граждани не би трябвало да е в програмата на една дясна коалиция, членка на ЕНП. Подобна политика не се вписва в българската демократична традиция от последните двадесет години, чиито осношен двигател бяха и остават десните партии в България. В частност то е и контрапродуктивно, защото ще насърчи трансграничния изборен туризъм от някои съседни на България държави с компактни и добре организирани групи от избиратели, без да реши проблема с контролирания вот. Повишаването на избирателната активност, в страната и в чужбина, е най-сигурният начин да се обезсмислят и неутрализират порочните практики на купуване на гласове, контролиран и корпоративен вот. Докато интернет гласуването не стане широко разпространена практика, само откриването на достатъчен брой физически секции в чужбина, включитело извън градовете с дипломатически представителства, ще гарантира възможността на географски разпръснатите български общности в големите европейски страни, САЩ, Австралия и др. да могат да упражнят своето конституционно право на вот. Това трябва да става по облекчен начин – при наличието на двадесет избиратели, заявили желанието си за това.
    За гарантиране на честността на вота в чужбина, законодателят трябва да насърчи и изпълнителната власт да обезпечи участието на състезаващите се политическите партии, на представители на държавата и на гражданското общество в организирането и провеждането на изборите при стриктно регламентиране на изборния процес.

    Българската Конституция признава равни права на всички български граждани, където и да се намират. Броени месеци преди президентските избори, българските граждани в чужбина следят отблизо дебатите по изборния закон. Последователността на десните формации в защита на свободни, честни и демократични избори в последните двадесет години ни дава легитимна надежда, че Синята коалиция ще подкрепи в пленарна зала възможността за реално осъществяване на правото на глас на над милион български избиратели, живеещи извън пределите на страната и правото им да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както избирателите в страната.

  5. Каквото и да се говори, той остана единственият десен кандидат на тези избори в ляворезбова България.

  6. Молба към кандидата за Президент и Вицепрезидент.
    (Този въпрос го задаваме към всички кандидати за Президент и Вицепрезидент).

    Моля, при възможност, да ни съобщите информация за миграционния произход на кандидата за Президент и Вицепрезидент.

    Въпрос:
    От коя хаплогрупа (по бащина и майчина линия) е кандидата за Президент и Вицепрезидент.

    Препоръчително е компанията, която е направила изследването, да е http://www.FemilyTreeDNA.com или http://www.23andMe.com , тъй като тези две компании поддържат голяма база данни за българите по света.

    За справка https://www.eurochicago.com/2011/07/sravnenie-na-balgarite-s-drugite-evropeyski-narodi/ . Към информацията в EuroChicago може да се добави, че 47.3% от мъжете роми носят Y хромозоми на хаплогрупа H-M82, а близо 30% от жените роми притежават митохондриална хаплогрупа M.

    Благодарим Ви.
    Български генеалогичен център в Чикаго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *