2024-03-29

1 thought on “София събира елита на световната организацията на интелигентните

  1. Българска манекенка с международна известност има твърде високо ниво на интелигентност и дори е член на българската „Менса” – организацията на хората с най-висок интелект. Това казва пред „Всеки ден” Боян Александров от „Менса”-България, която на 13 октомври ще е домакин на годишната среща на международния борд на директорите на „Менса Интернешънъл”.

    „Става дума за красивата Гергана Полежанова”, уточнява Александров и допълва, че българите са сред водещите нации в света по ниво на интелигентност. Което означава, че на тестовете за интелигентност половината от нашенците, които ги решават, получават над 98 % успеваемост, каквито са световните стандарти.

    Между Николета, Азис и трите куба

    „Умен и интелигентен не е едно и също нещо”, отбелязва Боян Александров. Може да не знаете кой е най-опасният връх в Алпите, но еднакво бързо да отговорите правилно на въпросите: „Азис е артистичен псевдоним на: певец, поет, танцьор”, или „Николета е име на: жената на Валери Божинов, плеймейтка, най-добрият познавач на българския национален отбор по футбол”, или „След поредицата от три куба и три кръга следват три триъгълника”. Верният отговор и на трите е свързан именно с интелекта.

    Защото под интелигентност се разбира способността за решаване на нововъзникнали и трудни ситуации посредством опита, правилното определяне на връзките и способността за приспособяване. Членовете на „Менса”-България са над 600, но това са хората, които не само успешно да решили теста за интелигентност, а са платили членския си внос, уточнява Боян Александров. Плаща се за годишно членство в размер на 10 процента от минималната работна заплата. Може да решите успешно теста и да не си платите членски внос. Само че не това е проблемът. А в това, че

    На работодателите не им пука

    Какво е нивото на вашата интелигентност. Така е в България за разлика от повечето страни по света. Самата Гергана Полежанова почти прирева в началото на тази година, че не може да си намери работа, въпреки че е доказано интелигентна. Е, да, все пак в системата на МВР при кандидатстване за работа се решават тестове за интелигентност.

    На 77 години е българинът,

    Който е най-старият член на „Менса”. Това е Борислав Колев от Варна. Той е известен и с това, че е сред ветераните на посрещането на Джулая при Камен бряг и с удоволствие говори за любовта и морето. Пред „Всеки ден” обаче Боян Александров развенча един друг мит, с който май масово се гордеем у нас. „Неправилно се интерпретира това, че
    най-умната жена на света е българка.

    Да, Даниела Симидчиева, която сега е кандидат за вицепрезидент има 192 точки по теста на Джон Рейвън. Но това е най-висо постижение за нейните почти 50 години”, отбеляза Александров. Преди време Даниела Симидчиева също се оплака, че не може да си намери работа у нас, независимо че има квалификации като машинен и електроинженер, преподавател по английски, пет магистърски степени. В некои части на света нейната интелигентност бе сравнена с тази на Мария Кюри.

    Шарън Стоун и Дженифър Анистън

    са сред хората с най-високо ниво на интелигентност в света. Стоун е показа 154 точки, а Анистън – 112. Между двете е Джордж Буш-младши със 125 точки. Е, тези на Бил Гейтс са 160, а на шахматиста Гари Каспаров – 190. А „Менса” е най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

    Създадена е през 1946 година в Англия

    от Роланд Берил, адвокат, и д-р Ланселот Уеър, учен и юрист. Те имали идея за общност, единственото условие за членство в която да бъде високият коефициент на интелигентност (IQ). Понастоящем Менса обединява над 100000 членове в над 100 държави. Началото на българската „Менса” е поставено през 1991 година, когато са проведени първите тестове на Менса в България. През 1992 година Менса-България е регистрирана като сдружение. От тогава над 2000 души са решили теста на ниво, позволяващо им членство в „Менса”.

    Децата от първи клас

    се обучават по специална програма, разработена с участието на „Менса”-България и целяща развитие на интелекта. Това обаче е проект, който все още не е последователен и се изпълнява с прекъсвания. От 2001 година „Менса”-България представлява нашата страна в

    Световната федерация по главоблъсканици, както и в световните судоку шампионати. Боян Александров пък е координатор на една от многото групи по интереси на хората от „Менса” – тази за най-старата логическа игра в света – Българската Го асоциация. Сайтът на организацията е най-сигурното място, ако решите да проверите своята интелигентност. По простата причина, че като в София офиса няма, защото няма пари. Има такива обаче във Варна и Пловдив. Най-често

    Тестът за интелигентност

    Може да е най-различен и няма да сбъркате, ако „се проверите” в някои от многобройните интернет варианти. Съществуват какви ли не тестове, за какво ли не. У нас обичат да припомнят онзи случай преди години, когато се разпространява тест, след попълването на който човек трябваше да установи дали женското или мъжкото начало е водещо в него. Доста от момичетата с ужас установиха, че са всъщност момчета. Както и обратното.

    Защо в България

    Идват шефовете на „Менса”, попитахме члена на българския управителен съвет Боян Александров. „София беше домакин на няколко международни срещи на „Менса”. И явно успяхме да извоюваме доверие”, обясни Александров. И уточни, че всички гости от света ще видят Боянската църква, а който желае, ще може да се включи в групата, която ще разгледа Старосел, Казанлък, Асеновата крепост в Асеновград, Бачковския манастир, Хисар с неговите минерални извори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *