Home » Избрано

16 октомври – Празник на авиацията и българските ВВС

2011.10.15 Няма коментари
Spread the love

Утре  16 октомври e празник на българските военновъздушни сили. Тази дата  е знаменателна не само за нашата, но и за световната авиация и въздухоплаване. На 16 октомври 1912 г. по време на Балканската война (1912-1913 ) за пръв път над европейския континент в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие.

Самолет “Албатрос F-2 “, с пилот поручик Радул Милков  (1883-1962) и навигатор поручик Продан Таракчиев (1885-1957) извършва разузнавателен полет над Одринската крепост. След като оглеждат турските позиции, хвърлят две ръчни  над гара Караагач край Одрин.

Радул Милков (на дясната снимка) е роден в Пловдив в семейството на свещеник Михаил Милков. Завършва ВНВУ и курс за пилоти в Германия(1912г.)  Участва в Първата световна война където като майор е Началник на Аеропланната група. След 1939 г. работи в самолетната фабрика “Български Капрони” и  издава списание “Наша авиация”. Достига чин полковник от ВВС. Той е един от първите организатори и командири на българската авиация.

Продан Стоянов Таракчиев (лявата снимка)  е роден в Сливен. Завършва ВНВУ през 1908г. с 28-ми випуск. След конкурс завършва въздухуплавателна школа в гр. Гатчина (Русия). Участва в Първата световна война. След това е Начлалник на Аеропланното училище и на Аеропланната работилница. Достига чин полковник.

На територията на днешният завод “Балкан” в Ловеч е създадена първата фабрика за самолети в България. Тя е основана през 1941г. с указ на Н.В. Цар Борис ІІІ като държавна самолетна фабрика за производство и ремонт на самолети.
16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили с Разпореждане 400 на Министерския съвет от 1 юни 1963 г.

Самолет Албатрос, сниман на летище край Одрин през 1912г.

Самолет Албатрос, сниман на летище край Одрин през 1912г.

Копие на легендарния самолет  в естествена големина – възстановка по снимки, изработка на клуб „Авиореликви“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.