2024-04-19

5 thoughts on “Истинска война избухна в Катуница, Пловдивско – полицията блокира селото

  1. Hi,
    I am following the sad story for tha last couple days, which is the sad story for all Bulgarian Citizens(including my self).
    I do not understand anymore,the mind set of the people -how come you can kill another human being \"just like that\"??????!!!!!
    Does not matter what is your origin (non of us have right to choose our parents and e.g and we did not).
    Please, be respectful of another human being\’s life.
    Stopped presenting the whole Bulgaria in negative way(s) to the world.
    That is definitly not what I grew up with
    If you are lackng wisdom asked God!

  2. Шофьорът, убил Ангел от Катуница: Абсолютно не съм го видял момчето

    Пред съда в Пловдив днес застана Симеон Йосифов Йосифов, 55 годишен, от Пловдив, човекът, който прегази с микробуса си 19- годишния Ангел в Катуница и който на практика подпали страната. Днес се определя мярката му за задържане.

    Симеон Йосифов е обвинен по чл. 342 ар.3 буква В за умишлено причинено ПТП със смъртен изход, за което Наказателният кодекс предвижда присъда от 10 до 20 години. Прокурорът по делото наблегна на т.нар. интензитет на престъплението, довело до големи и опасни последици и заяви, че събраните доказателства от оглед, разпити на очевидци, са достатъчни, за да се направи обосновано предположение. Той настоя за задържане под стража заради тежестта на престъплението, криминалното минало на подсъдимия и възможността да избяга, което вече, според прокурора, опитал да направи.
    Адвокатът на подсъдимия Стефан Левашки не отрече извършеното ПТП, но атакува умисъла. Според него, Симеон Йосифов просто е извършвал услуга с един от двата си микробуса, като закарал няколко души от Столипиново в Катуница на помен на сина на Кирил Рашков. Той така и не разбрал, че е блъснал човек. Помислил, че блъснал куче, но това не го спряло.
    Спрял чак пред къщата на Кирил Рашков, където дошли и полицаи, но нито го разпитали, нито задържали, нито огледали колата, при положение, че знаели за катастрофата със смъртен изход. Необезпокояван, Симеон Йосифов се прибрал в Столипиново и веднага тръгнал към Турция, за да прекара стока. Той има два микробуса и това му е бизнесът. На връщане от Турция чак бил задържан на границата, но се прибирал доброволно, наблегна адвокатът му. По- нататък, пред журналисти, адвокат Левашки говори и за провокация на момчета от селото, които първи започнали да дразнят хората от Столипиново в микробуса.
    Пред съда Левашки описа обстановката по следния начин- подзащитният му не е ходил в Катуница, не познава цар Киро, извършва услуга на познати от Столипиново и внезапно попада в чужда обстановка, тъмна, враждебна и хората в буса му дават команда : „Дай газ, бягай“.
    Самият подсъдим каза пред съда : „Съжалявам за това момче и за себе си съжалявам, че не съм го видял. Абсолютно не съм го видял“.

    Пловдивският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка „задържане под стража” за Симеон Йосифов. Според съда съществува умисъл по начина, по който е блъснато 19-годишното момче. Според съдия Красимира Костова показанията на хората, които са били в буса – общо петима, са доста противоречиви.

    Противоречива е и информацията, че те са отивали на помен и дали е имало такъв. Според съда има данни, че Симеон Йосифов е избягал от местопроизшествието и се е укривал като това е и една причина за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Решението на Пловдивския окръжен съд може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд,

  3. Протестиращи подпалиха и унищожиха всички къщи и автомобили Цар Киро в Катуница.

    Единият от имотите е на покойния му син. Вторият от имотите е преотстъпен на другия му син, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов“. Жандармерията и полицията успяха да ги разгонят, за да могат пожарникарите да потушат пламъците. Огънят е овладян. Обстановката в Катуница започва да се нормализира, стотиците протестиращи се разотиват.

    Въпреки това продължава да е засилено присъствието на полицията и жандармерията в село Катуница. По-рано към местните протестиращи се присъединиха и фенове на „Ботев“-Пловдив и „Локомотив“-Пловдив, както и стотици хора от други населени места.

    „Протестираме срещу ромите, които отнемат човешки животи. В северна България подобни проблеми са ежедневие“, казаха фенове на Ботев-Пловдив, като допълниха, че ги подкрепят футболните запалянковци от цялата страна.

    В Катуница е и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той заяви, че за да не ескалира допълнително напрежението, семейство Рашкови са напуснали селото: „Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма“. Главен комисар Георгиев обеща, че в най-скоро време шофьорът на микробуса, който прегази 19-годишното момче, ще бъде заловен.

    „Полицията ще остане в Катуница колкото е необходимо, за да предотврати евентуални безредици“, каза още Калин Георгиев. По думите му демонстрациите не са най-добрият начин за разрешаване на подобни проблеми. Главният секретар на МВР заяви, че за безредиците в Катуница в полицията са разпитани 13 човека. Шестима са били задържани за 24 часа, а на двама от тях мярката за задържане е била удължена на три дни и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

    Преди мача между отборите на Ботев-Пловдив и Доростол-Силистра футболните фенове са запазили едноминутно мълчание в памет на двете починали момчета.

    Две са жертвите след безредиците в пловдивското село Катуница. При саморазправа, започнала на 23 септември между роми и българи, загина 19-годишният Ангел Петров. Стотици полицаи бяха вдигнати на крак през нощта. При безредиците са пострадали две момчета от селото и трима полицаи. /Blitz.bg/

  4. Титлата цигански цар, пет къщи, завод, партия и няколко ареста на хора от семейството. Това е имането на Кирил Рашков – Цар Киро.

    По ирония на съдбата възходът на ромския монарх започва иззад решетките и непрекъснато връща там по някого от неговата фамилия, пише „24 часа“.

    Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 г. в пловдивския кв. „Столипиново“, най-малкият от осем деца.

    Възходите и паденията на Рашкови тръгват от стар султански род на циганския тартор Цар Гого, наричан още Алтън Гого.

    Историята за възкачването му на трона е като приказката за златната ябълка – не първородният, а най-младият се оказал най-силен и предприемчив. Затова Цар Гого решил да предаде властта и богатствата си на него.

    Киро още 8-годишен срещнал бъдещата си съпруга Костадинка. Тя е от Северна България. В рода й момичетата са обучавани специално за джебчийки. Двамата започнали да се задяват 12-годишни.

    Преди 1989 г. има 7 присъди за общо 30 години. През 1984 г. Кирил Рашков е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 милиона тогавашни лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си основа фабрика за балони и тя изхранва семейството.

    След 10 ноември 1989 г. Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол „Цар Гого“. Вдига завод край село Катуница. През 1993 г. е арестуван заради производството на фалшив алкохол. След проверки в Катуница в склад, нает от него, са открити 126 тона спирт и 140 кашона с ракия-менте, 200 000 бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране.

    Рашков излиза от ареста с гаранция 10 000 долара. През 1998 г. основава партия „Свободна България“. Начело поставя големия си син Ангел. Партията трябва да вкара ромите в политиката и икономиката.

    При първото явяване на избори „Свободна България“ успява с няколко общински съветници в Стара Загора и Пазарджик.

    Рашков дори си уреди рекламно участие в Шоуто на Слави Трифонов по Би Ти Ви.

    Бизнеса насочи към Иван – заради търговския му нюх. Партията трябваше да вкара ромите в политиката и икономиката. Принц Ангел се зарече да прави семинари из цялата страна, в които хората от неговия етнос да бъдат ограмотявани с лекции по политология и компютърни курсове.

    Кирил Рашков е обвиняван за два бомбени атентата. През 1998 г. трима подчинени на ромския бос са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на в-к „Труд“. Рашков се разминава с арест, защото криминалистите смятат, че нарочно „топят“ Кирил Рашков.

    През 2010 г. пред кафене на бившата кметица на село Катуница – София Христева е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява ромския олигарх. Двамата от дълго време са в конфликт.

    Срещу Рашков има множество обвинения от жителите на село Катуница за незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки, както и за незаконна сеч в гора край селото.

    Периодично около името му избухват нови скандали. След като „принц“ Ангел излежа присъда за кражба в Лондон и се върна у нас, Цар Киро бе разобличен във вдигането на незаконен хотел край Понеделник пазар в Пловдив. Сградата не бе довършена.

    На 17 юли 2005 г. Геновева, съпругата на внука на Кирил Рашков, е открита обесена в замъка на фамилията в Катуница. Според криминалистите тя се е самоубила.

    През 2008 г. ВиК Пловдив излезе с информация, че Кирил Рашков от Катуница, е най-големият длъжник сред битовите клиенти.

    На 2 ноември 2009 г. полицията съобщи, че е разбит нелегален цех за производството на високоалкохолни напитки в пловдивското село Катуница, собственост на Кирил Рашков. Помещенията са запечатани и поставени под охрана.

    На 24 август 2010 г. в Централни гробища в Пловдив бе съборен незаконният строеж на Кирил Рашков, който изгради бетонен навес на гроба на сина си Иван.

    През 2010 г. Асеновградският районен съд осъди на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок 19-годишния Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналист.

    Първородният син Ангел Рашков има в биографията си арест за кражба в Лондон. В края на 2008 г. „царица“ Костадинка получи 3 месеца условна присъда, защото бе спипана минути след като обрала пътници на френско летище. Магистратите не признаха представените от нея документи, че страда от клептомания.

    След като се отказа от бизнеса с алкохол, плановете на му минаха от построяване на парогенератор, с който да захранва промишлени предприятия, до основаването на пенсионен фонд. И двата проекта не се случиха.

    После се говореше, че източник на богатствата му е станал бизнесът с джебчийки. Винаги, когато му се наложи да коментира престъпването на закона на някой от фамилията, Рашков повтаря, че са го нарочили за черна овца. Иначе живеел честно и почтено…

  5. Ние нямаме нищо общо с убийството. Нищо не знаем. Нас ни нападат, ние – не. Това заяви пред Нова телевизия Кирил Рашков – Цар Киро по повод избухналата война от вчера.
    Ромският цар допълни, че не знае нищо за убийството на 19-годишния Ангел Петров. “Тези хора нито ги зная кои са, нито нищо. Ние не сме нападали никого. Тази група от екстремисти от 6 години се занимава с нашето семейство. Пуснали сме десетки жалби в прокуратурата”, допълни бизнесменът.

    Цар Киро се оплака още, че същите хора, които днес атакуваха дома му, го нападали най-редовно. “Идват в дома ни през нощта и ни нападат”, оплака се той. И допълни, че никога не мислел за отмъщение. “Ние не се занимаваме с такива неща и нямаме намерение да се занимаваме”.

    Кирил Рашков заяви, че никога няма да се изсели от Катуница, както настояват българите в селото. “Нямам такива намерения. Ние обаче можем да ги принудим да се изселят”, каза той. Рашков заплаши, че може да събере много повече хора, от протестиращите днес, и да поиска хората, които го тормозят да напуснат селото. Стига да поискал и веднага можел да организира мащабни контра протести.

    На въпрос на водещия къде се намира в момента, Рашков отговори: ”В стаята ми. Кажете на полицията да ми спрат агрегата. Сигурно нарочно са го направили”, заповяда обсаденият цигански цар.

    Според Цар Киро, държавата трябвало да го защити в създалата се ситуац;ия, защото той представлявал народа.
    В момента многобройни спецчасти продължават да охраняват къщата му.

    Българите в селото се готвят за нов щурм тази вечер. Според МВР положението е овладяно и няма опасност от бойни действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *