2024-03-29

1 thought on “Представяме Ви Симеон Стоилов – новият генерален консул в Чикаго

  1. Настояване за отмяна на незаконосъобразният текст от т.II.16 на решение №41 от 29.07.2011 на ЦИК

    До: Красимира Георгиева Медарова, Председател на Централната избирателна комисия за избори 2011 г.
    До: Членовете на ЦИК

    Уважаеми Г-жо Медарова,
    Уважаеми Дами и Господа членове на ЦИК,
    Настояваме да отмените т.II.16 от решение №41 от 29.07.2011 на Вашата комисия, специфицираща компютърният формат PDF като единствено валидни за признаване на изпратени по електронен път заявленията за гласуване в чужбина.
    Основанията ни:
    1) Специфицирането на един от най-трудните за създаване формат на компютърен файл PDF, изискващ специализиран софтуер за няколко стотин долара, плюс непременно наличието на скенер за сканиране, практически силно ограничава реалното фундаментално конституционно право на българите в чужбина да гласуват.
    ДОСТЪПНОСТТА и МАСОВОСТТА на въпросното средство е ключовият проблем.
    Те не могат да бъдат твърде ниски, каквото на практика се получава с Вашият избор.
    Аналогия е: формално всеки да има правото да гласува, но да има решение да бъдат допускани до урните само избирателите в костюм Армани или с часовник Ролекс.
    2) Мотивите на Вашата комисия, заявени от говорителят й Бисер Троянов за това ограничение, научихме за пръв път вчера, 26-ти септември, един ден преди крайният срок за приемане на заявленията.
    Тези мотиви са крайно несериозни и не отговарят на логиката, която излагат: че формата PDF драстично намалява необходимото пространство за съхраняване на емейл съобщения в електронната поща на получателите на заявленията по електронен път (в случая МВнР).
    По силите на всеки човек е да провери, че общата сума за разликата в нужното дисково пространство е под един ДОЛАР за всички 100-на електронни пощенски кутии и това при положение че ВСЯКА получи невъзможния брой от по 1000 заявления в JPG.
    Като резултат от отмяната на въпросния текст, настояваме да уважите валидността на всички изпратени заявления от български избиратели за гласуване в чужбина, стига те да съдържат валидни и налични изброените в закона реквизити: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ на ЕЛЕКТРОННИЯ начин на доставяне и изобразяване, БЕЗ значение на начина на изготвяне на електронния документ, БЕЗ значение на разположението на реквизитите в страницата на заявлението – стига да са достатъчно добре четими.
    Припомняме ви ЕДИНСТВЕНИТЕ реквизити, изисквани от ЗАКОНА:
    – имената по паспорт, лична карта или военна карта
    – единния граждански номер
    – адреса на пребиваване в съответната държава
    – постоянния адрес в Република България
    – населеното място, в което желае да гласува
    – саморъчен подпис
    На практика, въпросният текст от решение №41 не се съобразява както с основния закон на Републиката, така и със Изборния кодекс.
    Ако имате въпроси, по които можем да бъдем полезни за това решение, моля не се притенсвявайте да се обърнете към нас по всяко време.
    Благодарим за вниманието!

    Инициатива „Искаме да гласуваме!“
    http://www.iskamedaglasuvame.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *