Home » Авторски страници

БЪЛГАРСКИ И АМЕРИКАНСКИ ХУДОЖНИЦИ ЗАЕДНО В СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА ПОД НАДСЛОВ „LESS IS MORE”

2011.08.13 Няма коментари
Spread the love

Автор: Георги Витанов БОГАТ

В иначе задушната лятна жега, свеж полъх в културната атмосфера на Чикаго внесе откритата в петък изложба „LESS IS MORE”. Това е съвместна изява на „БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА”( Bulgarian artists abroad) и американската група на художниците „АТЕЛИЕ АЛТЕРНАТИВ” в MORPHO GALLERY. Но в малкия, за американското разбиране изложбен салон, малкият формат на изложените творби, подредени с фин усет към вътрешните пространства и високо естетическо чувство, напълно отговарят на мотото „Less is More”, т.е. „малкото е повече”. Какво значение има обаче, размерът на картините и големината на залата, когато искуството е силно!  В случая, резултатът напълно отговаря на замисъла на художниците или иначе казано, уравнението е решено. И не става въпрос за проста математическа задача, където лявата страна отговаря на дясната, а за решението на един високо художествен факт, в следствие от който излъчването на хармония и красота е силно и завладяващо. Обемът на този материал не  ми позволява едно по-обстойно спиране и конкретно разглеждане на всяка творба на експозицията, което много ми се ще да направя, но само един общ поглед е достатъчен зрителят да усети и разбере,че има нещо ново и различно от всичко до сега. А дали това не е участието и на творците от „АТЕЛИЕ АЛТЕРНАТИВ” от Чикаго, ръководени от преподавателя от Illinois Institute of Art проф. Едвин Майерс?! Далече съм от мисълта да противопоставям българските художници на американските, нито пък да ги съпоставям, дирейки кой е по-по-най, но множеството, ако мога така да се изразя, външни таланти в българската атмосфера личи и в дишането, и в излъчването на експозицията. Китката е хубава, когато е шарена – твърди народната поговорка и в случая тази съвместна изложба напълно отговаря на това твърдение.

Участници в изложбата

– от „АТЕЛИЕ АЛТЕРНАТИВ”:
Едвин Майер, Рафаел Агилар, Виридиана Аксенсио, Джеф Фраас, Дженифър Хансън, Джеф Колак, Камео Круз, Джон Либман, Ник Морлънд, Никол Фибъс и Линдзи Уайзмън. Това е групата на Едвин Майер,основана през 1990г. от негови студенти, като най-талантливите остават в нея и след завършването на обучението си.
– от дружеството „БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА” участват:
Евгения Петрова, Ралица Владимирова, Милена Праматарова, Ивайло Йошовски, Костадин Георгиев, Алесксандър Петков, Константин Коста, Йордан Иванов и Василен Васевски.
Но, независимо,че „Less is More”, както гласи мотото, определящо формата на произведенията, все пак „две е много повече от едно” – що се отнася до групите участници. Най-вероятно двете групи ще продължат съвместните си изяви, защото това е пътят за популяризирането и привличане на повече публика, което е целта на подобни изяви, уверяват ни организаторите Едвин Майерс и Василен Васевски. Нека им пожелаем НА ДОБЪР ЧАС, за радост на любителите на изящното искуство.

Изложбата е подредена в Morpho gallery в Чикаго с адрес:
5216 N. Damen Ave, Chicago IL 60625
www.bulgarianartistsabroad.net
Очакваме ви!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.