2024-04-19

4 thoughts on “Раскольническая Македонская православная церковь готовится к беатификации Александра Македонского

  1. Из http://bbc.zazz.info/?cat=385

    „Александър Велики е роден в Македония, на територията на северна Гърция, в сянката на планината Олимп – дома на боговете. Тяхната роля е важна за Александър. За него Зевс, Аполон и Херкулес са били реалност. Той дори се провъзгласил за син на Зевс.
    […]
    Междувременно Александър отплувал на поклонение на свещеното за всички гърци и особено за него място – Троя. Той слязъл на брега и хвърлил копието си към земята с думите, че Азия му принадлежи и ще бъде победена от копието му. Младият пълководец стъпил на брега заедно със своя скъп приятел и любовник Хефастион, за да принесе жертва на гробовете на гръцките герои, загинали в Троянската война. На ветровития хълм те влезли в храма на богиня Атина. Там Александър взел оръжията, за които казвали, че били носени от героите от Троянската война, включително и щит, за който се говорело, че бил на самия Ахил. […]
    Скоро той победил местния персийски сатрап и завладял брега. По западното крайбрежие на Мала Азия имало гръцки градове под персийско владичество, центрове на гръцката цивилизация. В Дидима младият завоевател отишъл в храма, за да потърси подкрепата на бог Аполон. Александър вярвал, че боговете също повеждат война, след като персийците осквернили храмовете им. Когато се водела Великата персийска война, армията заграбила Дидима, свещените извори пресъхнали и предсказанията престанали. Но когато македонецът влязъл в храма, по думите на историка Калистен, изворът бликнал отново, оракулът възвърнал гласа си след 150 години мълчание и предсказал, че Александър ще победи Персия.
    […]
    През зимата на триста трийсет и втора година Александър изненадал всички. Вместо да се обърне към Персия, той оставил армията си край Нил и потеглил със своята свита към Либия. Целта му била далечният оазис Сиуах и прочутият оракул на Амон. Той все още търсел знак от боговете. Сиуах е на 700 километра от долината на Нил. В последната си част пътят се врязва в пустинята. Александър пътувал осем или девет дни. Курций казва, че сякаш се движели през безбрежен океан и очите им напразно търсели земя на хоризонта. Но се случили две интересни събития, които хроникьорът на експедицията Калистен сметнал за поличби. Пътниците привършили водата си, но ги спасил неочакван дъжд. После се загубили, но ято птици им помогнало да се върнат на пътя. Накрая пристигнали в Сиуах. Според преданията оттук върховният египетски бог Амон говорел директно на хората. Александър задал въпросите си на оракула. Жреците написали отговора на папирус, като известие от небето, и на гръцки провъзгласили за Александър за божий син. Това било всичко, което искал да чуе. Той бързо се върнал при армията си и се отправил на изток, към Нил.

    В един от самотните оазиси по пътя се намират първите следи от Александър, Кралят-бог. Не се вижда всичко, защото надписите са почти заличени, но се откроява една фигура, в която се вписват имената на египетските фараони, и там се вижда, че Александър е смятан за египетски фараон. Той е изобразен като син на бог Ра. Наследникът на Хуфу, Сети и Рамзес Велики. В свещения храм на Луксор може да се види как 24-годишният македонец приветства баща си Амон и прави възлияния върху фалоса на бог Мин. Синът на Амон, възлюбен от Ра, кралят на Двете земи, Александър. Той изминал дълъг път от своята северна страна до Египет. Но това било само началото. Пред него се простирала Персия.”

  2. Питах един историк по темата: „Македонистични утопии – все едно да намериш въглени и да твърдиш, че това е свидетелство за съществуването на ТЕЦ в праисторията…“
    Край на цитата.
    Но не му вервам много, нали е учил при комунизма – всъщност като се замислим, може пък и да е имало ТЕЦ… Нали за да има ТЕЦ са нужни въглени…

  3. Уважаема Мариана,
    Александър има общо с монотеизма и то много.
    В Корана на мюсулманите той присъства като Пратеник.
    Александър е пряко свързан с монетеизма чрез Бог Отец – Небесният Бог и мъжкото начало и Богинята Майка- Женското начало. Анимуса и анимата. Във всички тракийски храмове на входа стоят Бичи рога – символа на Силата на Небесният Бог. Тези символики са от древностите на неолита и са директно изразени в символиката на Варненският некропол от преди 5000г.пр.н.е. Тази символика изповядва и Александър – добре е да се разгледат монети с неговият лик – изобразен е с бичи рога спуснати по лицето. Заради тази си религиозност той срива завинаги Персеполис , защото персите са поставили на статуите си Бика-Небесният ни Бог …на колене. Символиката е пределно ясна. Затова нашите джигити-професори от БАН да не търсят „пра“-бълтари от Татламакан и Иран а да се вгледат в безкрайните артефакти доказващи древността на Първохристиянството възникнало по нашите земи и изразявано като изповядвани принципи за Всемира – Божествена Мъдрост(Света София),Сила и Мир. Проживели у нас чак до 1039 година и опорочени с налагането на плътски бог . Затова днес тъй нареченото православие е чуждо на българите и те си празнуват древните празници – Еднажден,Коледа,Сурваки,Еньовден, Гергьовден, Никулден, Пеперуда и т.н. „Реликвариите“ на християните се датират по нашите земи от 7000 г. пр.н.е. – Градешница. Същите реликварии са на стените на тракийските гробници в ръцете на Богинята Майка -Кибела станала на Богородица на един от християнските събори.
    Зографът на Казанлъшкатаи Александровската гробници си е оставил ясно лика и името си : Кодзимасес ХРИСТОС. Христос не е плътски човек а най-висша степен на посвещение в Тайнствата-мистериите. Ако е имало исторически Ешуа от Галилея , то той е бил посветен в Христос-Учител. Подобно на Залмокс, Орфей, Урфил и много още наши древни патриарси.

  4. Интересен казус за това как може да се предлагат и произвеждат за светци, християнски светци, личности, родили се много преди да се появи християнството и самият Христос… (Като се има предвид все пак, че Александър Велики не е нито пророк Илия примерно, нито някой друг известен от т.нар. Стар завет светител. Т.е. това, че Александър е част от една антична култура и вярвания, нямащи нищо общо не само с Христос, но и с монотеизма.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *