2024-03-29

1 thought on “Българче в САЩ събра пари за болни деца у нас

  1. 13-годишен направи енергиен пробив

    13-годишният Ейдън Дуайър е създал дърво със соларни клетки, което произвежда между 20 и 50% повече енергия от обикновен ред фотоволтаични панели

    Докато повечето 13-годишни висят на компютъра, Ейдън Дуайър прекосява гората и наблюдава специфичния начин, по който се разклоняват дърветата.

    По този модел седмокласникът от Норпорт, Ню Йорк, е създал дърво със соларни клетки, което произвежда между 20 и 50% повече енергия от обикновен ред фотоволтаични панели, съобщава сайтът за еконовини TreeHugger.com.

    Младият учен любител е използвал поредицата от числа на Фибоначи – способна да опише редица закономерности и в природата – за да изнамери по-ефективен начин за събиране на слънчевите лъчи, обяснява местен сайт.

    Впечатляващите резултати са доказателство, че ако соларните клетки се разпределят и позиционират по оптимален начин, генерирането на енергия може драстично да се увеличи.

    Изобретението спечели на Ейдън патент в САЩ – все пак става дума за рядко технологично откритие и за прекрасен пример как биомимикрията може да е от полза.

    Към него вече проявяват интерес и предприемачи и компании, нетърпеливи да се възползват комерсиално от откритието.

    Експериментът в задния двор отнел на момчето месеци. Миналата зима той се разхождал в гората, отбелязвайки си моделите на разклоняване на дърветата – на какво разстояние, ъгъл и т.н.

    Формулата, която извел, всъщност се срещала на много места в природата.

    Най-забележителното е, че елегантното дърво на Ейдън се представило много по-добре не кога да е, а именно през зимата, когато слънцето е най-слабо.

    Ако такива дървета бъдат „посадени“ на горещи, слънчеви през цялата година места, резултатите биха могли да са още по-поразителни.

    Седмокласникът вече се радва на огромно признание. Неговото изобретение бе похвалено от Музея по естествена история в Ню Йорк, който го нарече „млад естествоизпитател на 2011 г.“

    Извън важните научни дела, Ейдън е като всички деца, обича да плува и да играе голф със семейството си. Искрено вярва, обаче, че ще остане посветен на науката през целия си живот.

    Източник:TreeHugger.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *