2024-03-28

3 thoughts on “По 45 тона годишно радиоактивен отпадък от АЕЦ „Козлодуй”. Къде отиват?

  1. Адаш, познавамесе и ми идва да ти кажа че не ми е удобно да ти обяснявам, че написаното е елементарно описание на техническия регламент или всеки елементарен учебник по ядрена енергетика. Странното е обаче че всичко е написано в стил на супер секретност. Сякаш става въпрос за голяма тайна която не бива да се знае. Това че отработеното гориво се връща в Русия еот преди аз да чуя нещо за ядрена енергетика, после поод натиска на Руските зелени те спряха да го приемат. Сега са започнали да си го взимат отново но за това по-надолу.
    Не познавам Иван Бакалов, но дори и за журналист анализът му е много непрофесионален. „Това гориво вече не е природен уран, обогатен за АЕЦ” – тук направо се губя. Анариз на радиоактивни продукти на разпадане!? Като си седнал да смяташ колко цезии 137 ще те отрови защо не си правиш сметка че този високо радиоактивен подукт ще те убиес радиявията си поне преди да достигне една десета от нивото за отравяне? Елементарно – читателят трябва да се уплаши от страхотиите идващи от атомната енергетика. Естествено не е подминат и радиоактивният плутоний, той е от ниско радиоактивните и при него отравящия ефект е по опасен. Но да задържим още малко и неговото значение. „Но проблемът е с остатъка с най-опасните радиоактивни елементи, някои от които се разпадат за хиляди и милиони години.” Прадукти които се разпадат за милиони години не се считат за радиоактивни!
    Е сетил се е да спомене за намереното от Г. Котев подменено гориво. Ама само до тук. И тук е пропуснал най-важното. Техологиите за пререботване на ядрено гориво съществуват от 60те години на миналия век. От него плутания се извлича и са се правили атомни бойни заряди, защото е доста по-ефективен от урана. Сега и военните не се интерисуват от плутоний защото имат достатъчно бомби да убият всеки един планетянин по няколко пъти. От рециклираният уран не се правят горивни касети защото съдържанието на уран 235 е доста по-малко от това в естесвения уран (0.7% в естествения срещу по-малко от 0.5% в отработения). В подменените касети се използва смес от уран и плутоний, който е по евтин и по ефективен. От там идва и по дългата горивна камнапия. Проблемът е че никой не знае как ще се държат тези касети в ядрения реактор по-време на горивната кампания. И затова трябва да се изпитат и вземат данни за тях – Козлодуй е едно от местата от около 10 години. Карат я на късмет че всичко ще е наред и нищо извънредно няма да се случи. Това е гадно.
    По-гадното е, че за тези изпитания плаща АЕЦ Козлоду! Най-гадното е че на твоята зелена мафия също не и пука – по-важно е да плашат хората със страшния атом и да пробутват „възобновяемите източници” на енергия, без значение че са 10 пъти по-скъпи.
    И всичко това става с подкрепата на един дипромиран ядрен инженер, кото е обучаван за старши инженер оператор на атомна централа. На мен думите ми свършиха!

  2. … при това сумата е в долари!

  3. 45 тона – това ще рече от 25 до 30 млн. хвърлени пари всяка година!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *