Home » Избрано

За изборите и досиетата

2011.06.22 Няма коментари
Spread the love

Комисията по досиетата призова да се проверят хората от листите на партиите

Комисията по досиетата призова политическите партии да проверят предварително кандидатите за листите си на местните избори за принадлежност към структурите на Държавна сигурност (ДС).

„В закона, който е един добър закон, има един текст за т.нар. предварителна проверка, който текст в годините все повече и повече работи. Този текст позволява на хората, които представляват политическата партия чрез съдебната регистрация, или на хора, които представляват различен вид граждански сдружения, да поискат предварителна проверка на своите членове“.

Това каза пред БНТ Екатерина Бончева – член на Комисията по досиетата и бивш журналист в радио „Свободна Европа“.

Този текст е много важен, отбеляза Бончева и поясни: „Една от целите на закона беше не само да се разбере кой кой е – а мисля, че вече сеем знание и жънем печал, разбираме кой кой е, кой говори, кой взима решения, кой ни облъчва по различни теми – но и това да бъде спрян оттук нататък този път на сътрудници на ДС към различни държавни позиции, за да бъдат на тези позиции млади хора – съвсем различни от това, което е било миналото поколение“.

Като пример Бончева даде министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната, които са искали вече такава предварителна проверка.

„За първи път, откакто аз работя в Комисията по досиетата, в Централната избирателна комисия сега няма сътрудници на бившата Държавна сигурност. Докато в предишната имаше“, обяви Бончева.

„Партиите трябва да знаят какви хора изпращат в листите си. В предишните избори ДСБ, СДС, ГЕРБ искаха тази проверка. Някои структури на БСП също поискаха. Дано сега се осъзнава, че това, което предлагаме, е съществено и важно“, заяви тя.

Няколко важни уточнения за предварителната проверка за принадлежност към ДС направи Бончева, като уточни „ние не сме съдници, просто си вършим работата“.

Първо, проверяваните граждани трябва да са дали съгласието си за това. Резултатът от самата проверка не е публична информация, а се дава за ползване само на възложителя и провереното лице.

Освен това, ако предварително партиите не поискат листите им да бъдат проверени за бивши агенти, по закон Комисията по досиетата ще провери листите, след като са готови.

Като добра тенденция Бончева определи това, че все по-често се дава път на млади хора, които не са били свързани с ДС.

Като извод от работата на Комисията до момента тя заяви, че основно искания към тях се отправят от държавни институции и в много по-малка степен от граждански сдружения.

„И си мисля, в крайна сметка това, за което говорим – т.нар. гражданско общество, то вълнува ли се от тази тема, не се ли вълнува. За какво става дума?“, каза Екатерина Бончева.

Източник: http://www.dnes.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.