Home » Избрано

След първия фестивал на Чикаго в София

2011.06.27 Няма коментари
Spread the love

Последното събитие от Фестивала на Чикаго в София бе премиерата на документалния филм на Иван Кожухаров “Импресии от Чикаго” в събота, 25 юни 2011 г.  И макар че почти всеки българин е чел “До Чикаго и назад”, съвременният град Чикаго не е добре познат у нас. Ето защо фондация “Приятели на Чикаго” стартира през октомври 2010 г. Програма за приятелство между България и Чикаго. Фестивалът на Чикаго е главното събитие в тази програма. В продължение на една седмица през юни ние чествахме Чикаго в нашата столица. Концерти, изложби, лекции и видеопрезентации за чикагската архитектура, история и култура направиха Чикаго по-близък до София и нейните жители.

В програмата бяха включени различни по тип и характер събития, за да се разшири аудиторията колкото се може повече. С тази цел много от събитията бяха организирани в партньорство с други институции и организации. Добавихме предфестивална и следфестивална програма, като по този начин в продължение на почти половин година чикагски идеи, звуци и картини ще обогатяват културната атмосфера на София.

Фестивалът на Чикаго, който се проведе преди 4-ти юли – Деня на независимостта, бе иницииран от българска неправителствена организация – фондация “Приятели на Чикаго” – и използва гражданската дипломация за популяризиране на българо-американското сътрудничество и за осигуряване на обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

През 1960 г. кметът на Чикаго Ричард Дж. Дейли подписва първото споразумение за побратимяване с полската столица Варшава. Оттогава Чикаго е установил официални връзки с 28 града от целия свят. Фондация “Приятели на Чикаго” работи, за да стане София следващия побратимен град с Чикаго.

Първият Фестивал на Чикаго в София завърши. Да се готвим за следващия. Очакваме вашите идеи и предложения как да направим следващия фестивал още по-вълнуващ и интересен на  имейл:  [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.