Home » Избрано

Празник на буквите, българската култура и родолюбието в БУЦ „Знание”

2011.06.03 Няма коментари
Spread the love

На 28-ми май, четири дни след най-светлия български празник на книжовността, просветата и културата – ученици, учители, гости и родители отпразнуваха заедно поредното завършване на една, наситена със събития, емоции и успехи, учебна година в БУЦ „Знание” и училищата към него – „Родна реч” и „Родолюбие”. С тържествена музикална програма, перфектно организирана и ръководена от музикалния педагог г-жа Даниела Стоянова, се представиха блестящо учениците от първи до осми клас на училище „Родна реч”. Присъстващите имаха удоволствието да чуят обичания от всеки българин „Химн на Кирил и Методий” изпълнен от учениците на БУЦ „Знание”, с който официално бе открит празникът. По-късно учениците от втори до осми клас с класни ръководители – г-жа Бонка Георгиева, г-жа Антоанета Лентова, г-жа Нина Шарапчиева и г-ца Мая Стоянова, пяха „Златни букви”, „Родна реч”, „Земя, пълна с добрини” и „Песен на будителите”, а първокласниците на г-жа Стефка Папазова предизвикаха бурните ръкопляскания на многобройната публика със своята „Песен за буквара”.
Чудесно се бяха подготвили за празника, по повод края на учебната година и учениците от училище „Родолюбие” от базата в Къмберланд с преподаватели – г-жа Анелия Терзийска,  г-жа Стефка Генчева, г-жа Росица Дамянова,  г-ца Биляна Неофитова и г-жа  Атанаска Манджолска,  които представиха на гостите театрални сценки за буквите, оригинален прочит на приказката „Сливи за смет”, която бяха нарекли „Сливи за стари учебници” ,  музикална импровизация  на танца на козлетата по приказката „Вълкът и седемте козлета” и  два  народни танца – Ръченица и Дунавско хоро.
Със своя празнична програма от песни, стихчета и танци отбелязаха последния учебен ден за годината и децата от център „Знайко”, с ръководители г-жа Ирена Калева, г-жа Мариана Доганджиева и музикален педагог Даниела Стоянова.
Всички те показаха на своите родители и приятели колко много са научили през съботните дни, прекарани в Български Учебен Център  „Знание”. Показаха на всички в залата как знанието носи радост, защото именно радост и щастие се четеше по лицата на всички деца и най- вече на  първокласниците, които гордо рецитираха стихове за буквите, с което ни показаха, че вече са грамотни и знаят да четат и пишат на български език.  С голямо въодушевление те изиграха сценката  за Буквите и Панчо- мързеланчо.
Много прочувствено беше и изпълнението на възпитаниците на г-жа Антоанета Лентова, които ни разкриха как Бог ни е дарил с четмо и писмо с произведението Светите братя на Николай Райнов.
Радост и вълнение се четеше по лицата и на по-големите ученици, които представиха традиционни български народни хора и напълно заслужено получиха своите грамоти и статуетки за поддържане и съхранение на българската култура в Америка от своя художествен ръководител г-н Константин Маринов.
Наслада и удоволствие за очите на всички присъстващи бяха изпълнените с грация и финес спортни танци на г-ца Христина Барганска и г-н Евгени Петков, както и на техните талантливи възпитаници, с които те вече трета година  работят в  Център „Знание”.
Прекрасни и запомнящи се бяха и соловите изпълнения на пиано на учениците на г-жа Даниела Стоянова, които спечелиха сърдечните аплодисменти на всички присъстващи.
С много тържественост и емоция настъпи моментът, който всички ученици и не по-малко техните родители с трепет очакваха – официалното връчване на удостоверенията за успешно завършен клас в българското училище, подписани лично от българския посланик в САЩ – г-жа Елена Поптодорова. А директорът на БУЦ „Знание”, г-жа Лили Паслиева връчи почетни грамоти за дарителство на родители на наши възпитаници за направено дарение и оказана подкрепа на дейността на БУЦ „Знание”, Чикаго.
И накрая какво е един празник в училище без снимки на любимите ученици с техните обичани учители! А за бъдещите успехи и постижения на децата всички се почерпиха в класните стаи с шоколадови лакомства и сладкиши!
Български Учебен Център „Знание” честити на всички свои възпитаници успешното завършване на учебната година и им пожелава незабравимо, слънчево лято! До нови срещи наесен!
Мая Сенофинова –
учител по български език и литература,
БУЦ „Знание”
Снимки- Янко Иванов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.