2024-03-29

3 thoughts on “Петър Ралчев се завръща в България след двумесечно турне в Америка

  1. tova e prekrasno ednostavno niamam dumi za G-din RAL4EV I NEGOVIQT KVARTET ZA VINAGI RAL4EVVVV!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Prekrasno e, che turneto na ralchev e otrazeno podobavashto, eto i v poveche detaili info:

    „На трети юни шест седмичното турне с повече от 24 концерта на „Ралчев Квартет” приключва със изява във вечно кипящия с български събития, Сиятъл. Квартетът поде скорост по Западното Крайбрежие на САЩ и Канада с два концерта в Сан Диего. Аржентинският уникално красив клуб “Танго дел Рей” в Сан Диего стартира прожектори за Ралчев на 15 Май, привличайки публика, състояща се предимно от местни музиканти и танцьори от почти всички фолклорни групи в града. Човек трябва да чуе на живо композициите на Ралчев, за да позволи на сетивата си да бъдат директно докоснати от невероятната, уж позната, но необичайна красота, изваяна от български фолк, фюжън джаз и балкански етно елементи. Първата част на концерта представи оригинални парчета, композирани от самият Ралчев и записани в новото CD на квартета: “На Живо от България”, а втората бе за сърцата на танцьорите – с познати инстументални и вокални изпълнения.
    На 19 май повече от 300 деца, в един от най-заможните и снобски квартали на Сан Диего, Дел Мар, имаха щастието да чуят що е то българска фолклорна музика. Попивайки всеки звук от динамичния ритъм на „Ралчев Квартет”, малките зяпнаха с грейнали очи и притихнали гласове! Малчуганите вдигнаха в един такт ръчички, потвърждавайки готовността си да се присъединят към квартета за останалите десетина предстоящи концерта. Учителките, наподобяващи героините от ситкоми като “Desperate Housewives”, но с интелект на университетски преподаватели, след концерта обкръжиха квартета с бележници и записваха схемата за танцуване на право хоро.

    Квартетът остана с малко време да поеме дъх от динамичното турне и цели пет дни прекара в градът-перла на САЩ, Сан Диего. В последната им вечер за довиждане ненадейно изригна импромпту концерт в нов състав. Съпругът на една от нашите певици, която до скоро често пееше джаз с Милчо Левиев и Aнтъни Майкълс пред hi-life обществото в Малибу, Снежана Попова-Селърс, беше дошла специално на гости, за да запознае съпругът си Ричард Селърс с Петър Ралчев. Селърс е прекусионист от Сан Диего, който прави концерти и записи с най-известните местни имена, често свирейки в “Anthology” и “House of Blues”. И от приказка на приказка какво точно представляват композициите на Ралчев, без думи и в един ход масата се изпразни. Десетината музикални души се озоваха в хола дузина от които грабнаха инструменти и завихриха джеам сешън. Необичайна, оригинална и невероятно красива импровизация раздвижи заспалия тузарски квартал: акордеон, китара, тъпан и гласът на Илиана (или както я оприличихме и почти прекръстихме Пенелопе Круз) заляха български ритми в унисон с кахуната на Ричард Селърс. Кахуната и нашия тъпан подадоха ритъм, а Ралчев подкара метеоритениа дъжд от български фолкор. Унисонът от барабанът, приличащ на паралелепипед (cajon) и добре познатите ни инструменти роди нещо нечувано и много оригинално, а китарата на Ники Георгиев допълни съвършенството на новата музикална форма, произлизаща от сливане на нашия роден, многовековен фолклор и странно изглеждащиа кашон барабан. Ралчев завърши 40-минутното надсвирване със сърдечна усмивка и желание за още сътрудничество. (Може да потърсите на YouTube: Petar Ralchev Quartet & Richard Sellers).

    Ден по-късно, на 100 мили от Сан Диего, на Санта Моника булевард в Beverly Хилс се състоя концерт, на който присъства основно американска публика. Около 100 жители на ангелския град издигнаха в пиедестал музиката, която често ние българите, дори и в US подценяваме. Ралчевите ноти залюляха хора, които в очите на осемте присъстващи българи изглеждаха като бавно и грациозно торнадо, помитащо сърцата ни през сълзи. Тупанът на Илиев се отразяваше в огледалата, а всеки удар кънтеше в сърцата, броеки всеки българин, останал верен на вековната ни музикална култура. Мисълта, че парашутни въжета, дъска от Home Depot и доста умелост за направата на нашенски тъпан, можеха да допринесат за раздвижването на сетивата на толкова хора беше главозамайваща. А танцуващите наподобяваха призрачен дух на български танцьор, които уж владе стъпките, но някак не стъпва реално по пода. Млади фолклорни танцьори и музиканти от Пенсилвания бяха дошли специално от Сан Диего, където след два дни щяха да представят Български народни танци, за чуят Маестро Ралчев и да тропнат хоро под майсторството на Петър Илиев, който успя да ги завладее не само с чар, а и с нови стъпки. Три бяха българките от Orange County, представящи нашата общност, но те не отстъпиха на американските танцьори, които владееха доста сложни наши хора. Преподавателите в престижния калифорнийски университет UCLA, Цветанка и Иван Веримезови, бяха неотлъчно с усмивка около Ралчев, сияаещи.

    Настоятелство на храм „Св. Георги” начело с Доктор Давид Веско показа подкрепа и признание към изкуството на Ралчев и нашето културно богатство, ставайки домакин на концерта за българи в Лос Анжелес след неделната служба на идниа ден. Доктор Веско откри събитието, подарявайки на храма близо два футова икона от видния иконописец Маскрички със следното послание, което този град раздиран от разстояния и разногласия би било прекрасно да чуе и последва: “Искам всички българи в чужбина да поддържат българската култура, език и вяра, да се обединят и да бъдат горди от произхода си, да предават богатото си наследство на бъдните поколения и да запазят уникалността, с която Българския народ е дарил света”.

    Единствено нотите на роден гении можеха да поемат енергията на казоното и да продължат щафетата на това послание в сетивата на публиката. За сетен път Ралчев събра набор от личностти със сериозни ангажименти в музиката. И на този концерт усмивката на семейство Варимезови не слезе от от лицето им. Варимезови са постоянно канени да представят наша народна музика с вокал и гайда в Калифорния, а тяхната дъщеря преди година направи саундтрак за филма Аватар. Усмивката не слезе и от слънчевата Славея, съпруга на Йордан Стаменков, барабанист от група Фактор, по чиято специална покана кваретът всъщност завъртя музикалния ключ пред българите в ЛА. Повече от 30 годишно познанство свързва нашите елитни музиканти. Сред публиката беше и Алекс Тодоров, приятел на Деси Добрева и музикален продуцент и инженер, работил за филма “Резидент Evil 4”, както и в албуми на Billy Идол, Слаш, Гене Симмонс от Kiss, Велвет Револвер, Деси Добрева и др. Tony Майкълс, 3 поколение наш прекрасен музикант и композитор, и братовчед на Ивайло Гюров също ужажи концерта, а пък Рамона Димчев, майка на Antony Българи през целия концерт седя притихнала почти пред акордеона на Ралчев, наслаждавайки се как родната музика въздействаше на малкия и Антони, които ново научил се тропваше хорце под крилото на нашата боскиорка със световен медал Daisy Lang. Ирена Алехандрова, организаторка на мащабните културни събития в ЛА, също послуша Ралчев, намерила ентусиазъм след тежки съботни Холивудски събития. А Ралчев и сие продължиха повече от три часа и така под егидата на „Св. Георги” подариха ново зареждане на неуморимия ни български дух със съвременна и традиоционна българска и майсторски изпълнена музика.

    Ден преди 24 май по специалната покана на директора на престижното музикално училище „Херб Алперт Училище по Музика” на UCLA, Тимоти Райс, специалист по балканска етномузикология, Ралчев и Квартет изнесоха лекция и показаха умения пред студенти на минути от историческия Сънсет Булевард.

    Публика на още десет концерта подготвяше сили по северните райони на тихоокенаския бряг. На 25. май Сан Франциско пое културния куест с три концерта, два от които в UC Беркли. Юджиин, Oрегон, Ванкувър и Сиятъл са последните три събития от турнето, които се очаква да привлекат многолюдна американска публика – публика с традиции в изучаването на български народни танци може би по-богати и дълголетни от тези във всичките ни български общества в САЩ.

    За последните десет години на територията на Южна Калифорния само Варимезови, оркестърът с Теодосий Спасов и Ангелските гласове са извисили небесни народни песни в състав по-голям от соло изпълнител. Ралчев е световно признато име, изнася безброй концерти в Европа и неговото изкуство не бе щипка сол за всеки. Изисква се музикано познание, вкус към нетрадиционното, стойностното и любопитство към свойствата на народната ни музика. А това което този българин създава е магия, магия която погледа ми несъумяваше да проследи по всеки клавиш на 14 килограмовия акордеон, магия която някак само мисълта ми можеше да усвои и потопи сетивата ми в екстаз.

    Творци като Петър Ралчев, надарени с талант и себеотдайност, и подчиняващи се необходимата дисциплина за успех по световните сцени, са личностти, които поддържат у нас – българските-американци – родната духовност. Похвален е талантът на съпровийдащите го: китаристът Ники Гергиев – един от малкото, кадърен с минимална подготовка да влезе в унисон със сложните Ралчеви джаз-фолк-fusion композиции. С ниския си вокал Илиана Георгиев-Марудова придава изтънчен саунд на виртоужността, превръщайки уж до болка познатите ни песни в нови парчета, точно както малките внучки излизат за първи път на мегдана и огряват света със усмивките си огледални на нашите предци. Петър Илиев заключава необикновеността на квартета с факта, че той не е професионален музикант, а чувства творчеството на Ралчев и предава усещането си чрез перфектен акомпанимент по стените на саморъчно измайсторения тъпан. Проесионален танцьор и с дългогодишен хореоргафски опит едва ли има по-подходяш член на групата, които да завихря по пътя си всеки осмелил се да опита вековните ни танци.
    Обогатявайки света с творчеството си, българи като квартет Ралчев, стават ризница на нас – емигрантите в САЩ, която ни предпазва от претопяване в безлични и нови социално осигурителни номера: номера без история и корен. Както Доктор Веско обобщи, сега е момента българите в САЩ да се обединим. Сега е момента, защото нашето общество на много места в САЩ е стъпило на острието на бръснач – или ще ни има, предавайки наследството си или ще станем водорасли без корен и носещи се по световното течение.

    Специални благодарности на спонсора на турнето, Фирма AmeriFreight, без които подобно мащабно културно начинание в сегашната икономическа обстановка в САЩ не би било възможно. Благодарностти и на Гергана Мей, преподавател в Indiana University и координатор на турнето, чиято любов към новото българско изкуство направи музиката на Петър Ралчев достъпна за американските и българските ценители.“

    – Вася Валенти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *