2024-04-25

2 thoughts on “Димитър Бербатов награди талантливите български деца

  1. – Г-н Бербатов, медии и зрители се възхитиха, че въпреки тежката последна седмица намерихте сили да застанете под прожекторите заради талантливите деца на България. Какви средства е отделила вашата фондация за тях досега?

    – Това не е усилие, а удоволствие. И последната седмица няма нищо общо – церемонията се планира още от началото на годината. Няма как да съм обещал на децата и да не съм там, независимо как се чувствам.

    Само парадът в Манчестър наложи да изместим датата с един ден, но се радвам, че това не попречи на деца и родители от цялата страна да са в залата.

    А какви точно средства – аз не съм правил сметки.

    – Колко души работят във фондацията и как ви хрумна идеята за нея?

    – Фондацията съществува вече четвърта година. Идеята беше на Диди (Димитрина Ходжева, директор на фондацията), но обсъждахме дълго преди да стигнем до учредяването. Трябваше да сме сигурни, че това ще бъде организация, която ще се справи с нелеките задачи, които си поставя, защото иначе защо да го правя?

    Оказа се, че във фондацията имаме работа с чудесни резултати и аз съм много горд и с това си постижение.

    Освен хората, които са постоянно в офиса, има и много други, ние ги наричаме приятели, които без заплащане работят за нас – като пиар агенция „Юнайтед Партнърс“ и други, няма да изброявам, защото са много и със сигурност ще пропусна някого.

    Силата на една организация не е само и дори не толкова в парите, колкото в способността и да обединява хората в името на каузата, която е избрала.

    Въпреки това, ако позволите, ще благодаря и на нашите по-големи дарители – „Данон“, „Жилет“ и „Кока Кола“.

    – Част от малчуганите получиха стипендии. Какви са те и проследявате ли какво се случва с децата след като получат наградите си?

    – Децата получават по 120 лв. месечно. Проследяване не се налага, защото те сами са в постоянна връзка с нас – не само победителите, а всички деца, които са с одобрени номинации. Тези деца целогодишно кандидатстват за подкрепа, свързана с тяхното развитие и с участието им в различни форуми по света.

    – Имате ли за пример друга фондация в световен мащаб и как смятат да се развива вашата?

    – Не, това никога не е било предмет на обсъждане – дали и кой има фондация и каква. Най-вероятно има, изглежда ми естествено да е така.

    Аз винаги се стремя да следвам своя си стил и да харесвам това, което правя. Каузата на децата, които имат талант и го развиват е много близка до сърцето ми и не се интересувам дали има и друга такава по света.

    Ако не беше моята фондация, аз например нямаше да знам колко много са прекрасните талантливи и работливи деца в България! Това ме обнадеждава, че бъдещето на страната ни е в добри ръце.

    – Имате ли си любимец сред наградените и може ли да споделите някоя любопитна история, свързана с някой от малчуганите?

    – Ние оценяваме децата по измерими критерии. Любимец не е редно да имам, и дори да е така – нито бих го казал, нито пък това би повлияло по някакъв начин при оценяването.

    Има по-емоционални и по-спонтанни деца, които ни пишат повече, идват в офиса – няма как човек да не ги запомни и да не ги харесва. Но когато се стигне до конкурса, това се забравя!

  2. Наградиха хората, направили най-много за децата на България

    Националната мрежа за децата тази вечер раздаде първите по рода си награди за принос към живота и благосъстоянието на българските деца „Златна ябълка“, предаде репортер на БГНЕС. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики. Голямата награда „Герой от приказките“отиде при Алекси Иванов и Делфините от Варна, които в края на миналата година, продавайки ръчно изработени картички успяха да съберат над 10 000 лева за две от стаите, предназначени за деца в Университетската болница в града. Община Варна се оказа и общината в България, която прави най-много за децата. В категориите за политици почетните статуетки отидоха при кмета на Търговище Красимир Мирев и при зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова. ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ от село Царев брод, област Шумен взе наградата за училище, което допринася най-много за образованието и развитието на своите възпитаници. Награди на личности за принос към живота и опазването на правата на децата у нас бяха дадени и на медиите, спомогнали със своята работа за опазване на правата на децата. Информационна агенция БГНЕС бе една от трите онлайн медии, номинирани в категорията „Журналистически принос към правата на децата“. Наградата за журналист от печатна медия отиде при Дина Христова от вестник „Сега`, наградата за радио журналистика при Елена Бейкова от Дарик радио, а статуетката за телевизионна журналистика грабна Марина Евгениева от БТВ. За пръв път у нас 75 организации, институции и отделни личности бяха номинирани и оценявани спрямо цялостния си принос си към живота и благосъстоянието на децата в общо в 11 категории. Повече от месец от националната мрежа в нея се търсят обикновените хора, които всекидневно правят нещо значимо за децата, като от края на април до днес всеки можеше да номинира своя (или на своите деца) герой от приказките като разкаже неговата история на сайта на наградите „Златна ябълка“. /БГНЕС /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *