Home » Авторски страници

Отворено писмо от д-р Иван Гаджев основател и директор на Института по история на българската емиграция

2011.05.28 4 коментари
Spread the love

GadjevPismo

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ

 

Копие:
1. ДО ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИИТЕ И ОТГОВОРНИК В ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, Г-Н СИМЕОН ДЕНЧЕВ ДЯНКОВ
2. ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Г-Н НИКОЛАЙ ЕВТИМОВ МЛАДЕНОВ

Уважаеми г-н Премиер,
Уважаеми господа министри,

Позволявам си да напиша това писмо поради убедеността ми, че повечето от Вашите съветници и оторизирани служители проявяват некомпетентност и безразличие към проблемите на българската емиграция и взаимоотношенията й с държавата.

Аз съм български гражданин по рождение (1937 г.) и американски поданик по политическа съдба от 1968 г. Доколко съм известен в България като личност, и като активен член на емигрантската ни колония в Северна Америка, можете да разберете в сайта www.bgemigration.com, както и сайта „Гугъл“.

Ваши приближени и политически симпатизанти са ме уверявали, че отношението към мен и моята дейност сред емиграцията в Северна Америка се е променило след 10 ноември 1989 г. За съжаление констатирам,че не е така. Всички мои опити, да привлека вниманието на компетентните държавни органи през последните 22 години, останаха безуспешни.

Бях много окуражен от програмата на ГЕРБ и политическите послания, които излъчваше, и с ентусиазъм се заех да подпомогна дейността й преди изборите в нашия неврокопски (гоцеделчевски) регион. Пред активисти на ГЕРБ в гр. Благоевград изнесох лекция „Как се провеждат политически избори, за да се спечелят”. В този формат проведох и много разговори с активистите на ГЕРБ в гр. Гоце Делчев. За съжаление някои от тях се възползваха от влиянието и инерцията на партията, за да решат свои материални проблеми, което отблъсна част от симпатизантите на ГЕРБ.

Един от малцината ценни министри в правителството на ГЕРБ е Симеон Дянков. Когато той учеше финанси в САЩ, Сергей Станишев изучаваше военните униформи на Червената армия в Москва. Сега Станишев ежедневно и злобно пише и говори против Дянков. Приятелите на Симеон Сакскобургготски доведоха от Англия синовете на бивши номенклатурчици, за да крадат заедно от парите на бедния български народ. Не такава обаче бе съдбата на емигрантите от Америка. Симеон Дянков е един пример за това.

В политическата история на САЩ от последните 50 години има ясни примери, как заради съветници и сътрудници избрани от двама умни президенти, резултатите от управлението им са напълно противоположни.

Президентът ДЖОН КЕНЕДИ, завършил в Харвард, избра за свои съветници и сътрудници приятели от университета. Те обаче се оказаха неподготвени за трудната задача да го подпомогнат да управлява САЩ. Те провалиха неговата политика, загубиха Студената война с Фидел Кастро и дори станаха причина за убийството му. От друга страна, президентът РОНАЛД РЕЙГЪН, подбра подходящи, разумни и способни съветници и сътрудници. Те му помогнаха да спечели два президентски мандата и Студената война срещу Съветския съюз и комунистическия блок.

Българската политическа емиграция в САЩ участваше най-активно в предизборните борби ПРОТИВ Джон Кенеди. Тя бе активна В ПОЛЗА на Роналд Рейгън и работи всеотдайно при изборите и за двата му мандата.

Вашата администрация, включително съветници и сътрудници, се оказа неспособна да Ви помогне в трудната задача да подобрите живота на българите. Важна роля в този процес има и саботажната политика на президента на Република България и събраните около него стотина стари генерали – ченгета, бивши номенклатурчици и новосъздадени богаташи, които бавно, но сигурно, размътват разума и на голямата маса политически неграмотния български гражданин (лошия материал).

Едно посещение, от Ваша страна, на института в гр. Гоце Делчев, на място ще Ви покаже пропуснатите възможности да работим заедно за интересите на България. Вие се нуждаете от помощта и подкрепата на всички българи – в и извън България. На Вас е необходима максималната подкрепа и сътрудничеството на цялата българска емиграция.

Преди да вземете решение по отношение на писмото ми, ще е от полза за Вас да се запознаете с мнението на някои лица, с които сте имали и имате връзки, относно мнението им за мен и моята дейност в Северна Америка. Това са: Костадин Хаджигаев – активист на ГЕРБ в Благоевград, Георги Андонов – депутат на ГЕРБ, инж.Ангел Тунчев организационен секретар ПП ГЕРБ гр.Гоце Делчев, проф. Георги Петров Бакалов – Централен държавен архив, Лъчезар Тошев – депутат от ДСБ, Бойко Киряков – Централен държавен архив, д-р Иван Колчаков – бивш депутат от СДС, Евгений Кирилов – депутат в Европейския парламент, проф. д-р Йордан Величков – бивш дипломат, г-н Филип Димитров – бивш премиер на Република България, проф. д-р Кевин Клинтон – директор на Американския изследователски център в София, Христо Тепавичаров – бивш дипломат от ООН в Ню Йорк.

Все още не мога да си обясня защо българската държава се отнася така нехайно към емиграцията в САЩ. Та там има немалко влиятелни и твърде успели българи, в това число и двама български милиардери. С това мое писмо искам да напомня за себе си пряко, а не чрез ваши съветници, които очевидно не си правят труда да разберат смисъла на моите десетилетни усилия да активизирам връзките между емиграцията в Северна Америка и българското правителство.

Със средства на моето семейство съм събрал уникален архив на българските емигранти и обществени неправителствени организации, както и редки и много ценни книги – всички предоставени на съхранение в специално изградена с мои средства сграда в центъра на гр. Гоце Делчев. Аз и моите сътрудници се постарахме да създадем и благоприятни условия за работа на български учени и интересуващи се граждани с надеждата, че държавата ще прояви интерес и ще подпомогне дейността на Института. Уви, това досега не стана.

Сведенията които идват в института в гр. Гоце Делчев показват, че Вие и правителството губите доверието и уважението на емиграцията с постъпките си към нея. Самият факт, че се харчат народни пари за пътуване през океана, за да се срещате с емигрантите, при това често на едни и същи места, а повдигнатите въпроси, които остават неразрешени след завръщането Ви в България, подронва Вашия авторитет и очакванията на емиграцията за промяна в отношенията й с България. Не трябва да се забравя и подценява факта, че ЕМИГРАНТИТЕ ВСЕ ОЩЕ ДАВАТ НА БЪЛГАРИЯ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Емигрантските пари не намаляват заради кризата, това ни радва, но не и факта, че те са почти два пъти от средствата, които сме получили чисто от ЕС. Преди две години, заради спрените европейски фондове при предишното правителство, страната ни дори излезе на минус – превърна се от бенефициент, в нетен платец!

Все по-критично се говори, 22 години след промените в България, че никой от политиците в България не знае, не е посетил и не се интересува от създадения в гр. Гоце Делчев, единствен в света, внушителен институт по история на емиграцията. След 10 ноември 1989 г., независимо от обявената уж „новата правителствена политика“ спрямо емиграцията на правителството на Тройната коалиция, нито един управленски пратеник не е показал интерес към дейността на института, не го е посетил или направил опит да се запознае с неговото ръководство и дейност в България.
Г-н Премиер,обръщам се към Вас с покана. Убеден съм, че едно Ваше посещение в Института в гр. Гоце Делчев със съпътстващия го медиен интерес ще промени отношението към този твърде скъпо струващ проект от обществен интерес и полза, който досега стои незабелязан от обществото. Убеден съм, че нашите емигранти, които внимателно следят ставащото в Родината, ще отчетат това Ваше внимание по достойнство и ще се почувстват зачетени от най-отговорните фактори в България.

Създадения от мен Институт по емиграцията е единственият от този род в света. Този факт бе веднага забелязан и надлежно оценен от Скопие, откъдето изпратиха свои представители да се запознаят с целите и характера на Института, и бяха готови да направят угодни за тях, но не и за нашата българска кауза, предложения.

Г-н Премиер, искрено се надявам, че това мое писмо ще насочи вниманието Ви към този немаловажен за държавната политика проблем, и ще отделите малко от ограниченото Ви време да посетите Института и на място да се запознаете с неговите притежания, с изброяването на които не искам да утежнявам настоящето писмо.

Ваш с уважение, д-р Иван Илиев Гаджев
основател и директор на Института
от 1976 г. до днес.

25.05.2011 г.
гр. Гоце Делчев

–––––––––-
Оригиналът на писмото може да изтеглите сами от тук – Pismo do B.Borisov (word doc.).
Може да участвате и в нашата анкета – ще я намерите на първата страница на Eurochicago.com в средната колонка, където ви питаме:
22 години след промените в България, никой от управляващите политици в България не е посетил единствения Иинститут по история на емиграцията. Още колко години ще чакаме това да се случи?

4 Comments »

 • Гаврилов said:

  „Създадения от мен Институт по емиграцията е единственият от този род в света. Този факт бе веднага забелязан и надлежно оценен от Скопие, откъдето изпратиха свои представители да се запознаят с целите и характера на Института, и бяха готови да направят угодни за тях, но не и за нашата българска кауза, предложения.“

  Защо се чудите? Македонците в чужбина избират свой представител в парламента в Македония, докато българските емигранти дори нямат право да се кандидатират в българския парламент, ако имат двойно гражданство. Сърбите имат вградени микрочипове в новите си лични карти. Това ще позволи на техните емигранти да гласуват по Интернет. В същото време българския Конституционен съд неотдавна обяви гласуването по Интернет за антиконституционно.
  http://www.facebook.com/home.php?sk=group_112206925533403

 • Nicolay said:

  Уважаеми г-н Гаджев,

  Разбрахме от медиите за Вашия уникален архив. От дълги години издирваме исторически данни за Иван Стефанов Ночев – /Джон Ночев/ от гр. Карлово.
  Моля, ако имате нещо за този велик българин уведомете ни за да Ви посетим.

  С уважение!

  От Клуб „Джон Ночев“ – Карлово.

 • Валерия said:

  Здравеите ,бихте ли ми дали съвет как да емигрирам от бг .ситоацията
  Е следната:моят бифш мьш непрекъснаснато ми наНася физически и
  Психически тормос както на мен така и на детето ми а то е само
  На 6. В бг нищо не става водиХ 3 дела но нямаЛо доказаталсттва
  .тои е от ирак.и казва че ще ме убие .и ще ми заведе детето в
  Ирак няма да го вида.моля ви от все сърце за помощ макар и
  Морална .тук не се издържа аз не съм българка в българия.

 • Mariana said:

  Помощ за жени, жертви на насилие

  Център „Надя“ – София
  02/986 47 10
  [email protected]
  Предоставя подслон за жени и деца преживели домашно насилие. Психологически, юридически и психиатрични консултации за жени, преживели насилие.

  Асоциация Анимус:
  Тел.: +359 2 987 3198; 981 0570
  http://www.animusassociation.org/
  animus @animusassociation.org
  Център за възстановяване на жени, юноши и деца, преживели насилие

  „Център Мария“:

  0618 / 4 21 81 от 9 до 17 часа всеки работен ден
  [email protected]
  Eмоционална подкрепа за жени и деца, жертва на домашно насилие, сексуално насилие и трафик, психологическо консултиране, психотерапия, юридическо съветване и т.н.

  Фондация „Джендър проект за България“
  02/986 47 10
  [email protected]
  Разработва кампании за борба с насилието над жени и равнопоставеността на половете. Работи за промяна на обществените нагласи по проблемите на равнопоставеността.


  Асоциация „Деметра“ – Бургас

  056/ 84 35 91
  Програми от грижи за жени и деца преживели насилие (домашно и сексуално насилие). Индивидуални консултации с психолог, социален работник, лекар и юрист. Програма за психологическа помощ на мъже имащи опит с насилие.
  Безплатна юридическа защита

  Асоциация „SOS семейства в немилост“
  – Варна
  052/ 60 96 77
  Програми от грижи за жени и деца преживели домашно насилие. Консултации с психолог, психиатър и юрист. Помощ за жени пострадали от сексуално насилие и оцелели от трафик. Безплатна юридическа защита.

  Фондация „Равноправие“ – Силистра
  086/ 22 978
  Правна помощ и защита за жени преживели домашно и сексуално насилие.

  Център „Мария“ – Горна Оряховица
  0618/4 21 81
  Помощ за жени, преживели домашно и сексуално насилие.Консултации с психолог, психиатър и юрист.

  Център „Вела“ – Враца

  092/4 87 51
  Помощ за деца и жени преживели насилие. Консултации с лекари и социално застъпничество.

  Социално – психологически център „Св. Козма и Дамян“ – Велико Търново
  062/2 37 70
  Помощ за деца преживели насилие. Консултации с психолог, лекар и социален работник.

  Център „Отворена врата“ – Плевен
  064/ 800 840
  Помощ за жени преживели домашно, сексуално насилие и трафик на жени.
  Консултации с психолог, социален работник и юрист.

  Женски клуб „Родопея“ – Кърджали

  0361/ 2 90 95
  Кабинет за помощ на жени преживели насилие. Консултации с психолог, гинеколог и юрист.

  Социално консултативен център – Самоков
  0722/ 2 07 85
  Помощ за жени преживели домашно насилие. Социално застъпничество и психологически консултации.

  Фондация за грижи в oбщността “Дива” – Пловдив

  032/642 335; 032/64 10 69
  [email protected]

  Дамски клуб “Екатерина Каравелова”-Силистра

  Ул. “Симеон Велики” 70 ПК 283
  086/820 487
  086/820 792

  Център “Вела”- Враца

  092 сл. 62 40 40; 62 62 96
  факс 092/2 11 96
  [email protected]

  “Социално-консултативен център”към ООСП – Кюстендил
  Кюстендил 2500
  Ул. “Ракла” 3
  078/5 20 38

  Асоциация “Ная”- Търговище
  7700 Ул. “Пирин” 12, ап. 19, ет. 3
  [email protected]

  Сдружение “Клуб Перспективи” – Стара Загора
  6003 Ул. “Д-р Т. Стоянович” 7 Ап. 5
  042/5 44 67
  [email protected]

  Фондация „Вита” – Добрич

  058/2 95 85
  [email protected]

  Сдружение “Алтернатива 55” – Стара Загора
  042/66 33 35
  –––––––––––––-

  Гореща линия за помощ и подкрепа на деца, юноши и родители:

  тел.: (02)958 50 00

  Център за психологическо консултиране и подпомагане на деца и юноши:

  тел.: (02)858 51 37

  Денонощна гореща линия за жени, юноши и деца, преживели насилие:

  тел. (02)981 76 86

  Център за работа с безнадзорни деца „Вяра, Надежда и Любов“:

  тел.: (02)936 00 11

  БЧК – Телефон на доверието:

  София – (02) 963-24-44
  Пловдив – (032) 61-51
  Русе – (082) 23-60-00
  Ямбол – (046) 32-904

  Дружество за защита на детето:

  Адрес: София 1000, ул. А. Кънчев № 2
  Телефон: (02) 800267

  Държавна агенция за защита на детето:
  http://www.sacp.government.bg/in dex_bg.htm

  Комплекс за Социални Услуги за деца и семейства – Шумен

  054/ 850 777
  Горещ телефон – 0800-14-800 БТК (Достъпът от цялата страна на тел. 0800-14-800 е на цената на един телефонен импулс. )

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.