2024-04-20

2 thoughts on “Михаил Горбачов 25 години по-късно: „Ядрената енергия не е панацея, тъй както някои наблюдатели твърдят“

  1. Йона Тукусер представя изложба в посолство на Украина в България по повод 25 години трагагедия на АЕС Чернобил.

    Катастрофите не се случват случайно, те са предизвикани от строга последователност на решаващи събития, убедена e художничката Йона Тукусер, която е родена в Украйна през 1986 година. Тогава именно на 26 април в Чернобилската АЕЦ в Украинската земя става най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

    Йона Тукусер излага свои платна , по случай 25-години от трагедията в Чернобил в Посолството на Украйна в България. В тях тя представя с експресивен замах на четката взрива на Чернобилската АЕЦ. Изобразен е един мистичен град-призрак, покрит с тъмен облак, населяван от хора-мутанти, които са се родили след аварията. Бродещи сенки населяват платната, дори и конникът от Апокалипсиса символично присъства в изложбата .Нейният поглед е отправен към миналото, но е и един възможен развой на събитията в бъдеще. Авторката осмисля наболелите проблеми в обществото и като съвременник на болезнените събития в Украйна, тя търси своята истина сред забулените мистерии около взрива. Йона Тукусер продължава да разработва социално значими теми – като продължение на серията за гладът в Украйна, тя прави настоящата серия картини, посветени на ядрените катастрофи. Както пише за нея изкуствоведа Христина Христова „Йона Тукусер избира правилния начин, за да впечатли – сякаш забива „остри пирони” в очите ни. Усещайки болката, виждайки нещастието, едва тогава ставаме духовно съпричастни, преживяваме своеобразен катарзис.”Поставят се въпросите какви са последствията, нашия живот е в риск заради всяка една необмислена стъпка. Йона е убедена, че всяка една авария може да бъде предотвратена, ако навреме са решават проблемите.
    Днес света с ужас наблюдава събитията в Япония на АЕЦ Фукушима, страхува от взривяване на реактора, а неизвестноста още повече плаши хората.
    Възможно е в света да се случи още една «Чернобилска катастрофа», ако хората не почнат да се учат от грешките си. « Вече е време държавите да преминат на зелена и слънчева енергия», категорична е авторката Йона Тукусер.

    Източник: http://www.artplostad.com

  2. ЧЕРНОБИЛ – символ на най-страшната ядрена катастрофа в историята на човечеството. ЧЕРНОБИЛ – позорен символ на антихуманното отношение на комунистическата партия и правителство на СССР към сънародниците им и към всички хора по света, държани до последно в пълно неведение и коварно дезинформирани относно смъртоносната заплаха. ЧЕРНОБИЛ – поредния чудовищен символ на предателство на Българската комунистическа партия и правителство към народа ни. ЧЕРНОБИЛ – крайъгълен камък от престъпната история и същност на комунизма. ЧЕРНОБИЛ – един от най-кошмарните символи от ерата на социализма=комунизма. ЧЕРНОБИЛ – надгробния паметник на комунистическите символи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *