Home » Избрано

Пролетен фолклорен фестивал

2011.04.01 Няма коментари
Spread the love

Приключи 46 –тият Международен фестивал за музика и танци на народите от Балканите, Източна Европа и Средиземноморието.

Всяка година, в началото на пролетта, Windy City събира феновете на доброто настроение, на музиката и танците на Балканите.

На Фолклорния фестивал в Чикаго, който се проведе за четиридесет и шести път, имаше впечатляващо българско участие. В продължение на три дни в Чикагския университет се състояха поредица от лекции и семинари за фолклора на народите от Източна Европа и Средиземноморието, както и практически занятия за изучаване на народни танци. Както през миналата година, така и сега повечето от половината изпълнения бяха на български музиканти и танцьори. В Гала концерта, който се състоя в заключителната част на фестивала, взеха участие българските танцови ансамбли “Верея” и  “Балкански игри. Те предложиха на американската публика български народни танци и музика, които бяха бурно аплодирани. В концерта участваха още фолклорни групи от Македония, Румъния, Сърбия, Полша и Словакия.
Проведените семинари и практически занятия, се радваха на особеното внимание на американските посетители. Джон Куо – един от главните организатори на фестивала, е представител на групата “Приятели на България в Чикаго”. Той е както ръководител, така и участник в танцовия ансамбъл “Балкански игри”.

Генералното консулство на България и през тази година бе съорганизатор на Пролетния фолклорен фестивал, като използва случая и удостои Джон Куо със специална награда за неговите неуморни усилия да популяризира българската култура, песни и танци.

Снимките от събитието са ни предоставени от Константин Маринов (кликнете с мишката върху тях, за да ги видите по големи).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.