Home » Избрано

Ползата от постите

2011.03.07 Един коментар
Spread the love

Привържениците на постите не са малко, ползите от постите – също. Но какво точно се случва с тялото при отказа от определен вид удоволствия? Каква например е ползата при спирането на месото и секса?

Днес е началото на Великия пост. Той е най-строг и най-продължителен и започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания. Германският експерт по храненето Свен-Давид Мюлер обяснява как реагира тялото на продължителното въздържание:

Какво се случва при прекратяване на консумацията на алкохол?

Вино се разрашава по време на постите в определени дни

Вино се разрашава по време на постите в определени дни

В Германия се изпиват сред по 10 литра чист спирт годишно. Алкохолът е отровен, може да предизвика заболяване от рак. Той съдържа много калории, в тялото се разгражда в мазнини, натоварва черния дроб, вреди на панкреаса и на мозъка. Ако спрете да поемате тази отрова, само след няколко дни черният дроб започва да се възстановява /в зависимост от изпиваното преди това количество/, след няколко седмици започва да намалява и наличието на мастна тъкан. Така се предотвратява и настъпването на цироза. При странични явления при отказа от алкохол /като треперене или агресивност/ трябва да се потърси медицинска консултация.

Какво става, когато се спре пушенето?

В Германия се изпушват точно по 1400 цигари на жител годишно. Тютюнът е основният причинител на рака на белите дробове и на инфаркта, води до появата и на други видове рак. А ето и какъв е ефектът от спирането на пушенето: само 20 минути след последната цигара кръвообращението на ръцете и краката се подобрява, след два дни се връщат пълноценно обонянието и вкусът. След две седмици започва стабилизацията на белите дробове. А и зависимостта на тялото от никотина като цяло след две седмици е преодоляна.

Какво се случва с тялото при отказ от месото?

Германците изяждат средно по 60 килограма месо годишно. Месото съдържа много наситени мастни киселини, холестерин /който може да причини атеросклероза/, както и пикочни киселини, които пък могат да доведат до подагра. Ако не ядете месо, ще предотвратите възникването на заболявания на сърдечно-съдовата система, а и намаляването на теглото облекчава организма. Първите признаци на отслабване обаче ще се появят след 3-4 седмици.

Докъде води отказът от захар?

Германците поемат по 80 грама захар дневно. Захарта повишава комфорта, тъй като внася бързо енергия в тялото. Но високото съдържание на калории и излишната енергия се превръща в мазнини, натоварва се черният дроб, нарастват стойностите на мазнина в кръвта, което води до атеросклероза. При отказ тези стойности спадат само след няколко дни. “Копнежът” за захар обаче намалява едва след месец. За седем седмици на тялото ще се спестят почти 4 кг захар /15 700 калории/, то ще отслабне с 2,5 килограма.

Ако се прекрати пиенето на кафе?

Германците използват по 6,6 килограма кафе годишно. То товари стомаха, повишава кръвното налягане. Кофеинът може да доведе до лека зависимост. При стоп на кафето повишеното кръвно налягане скоро спада, стомахът също се възстановява. Отказът от кофеин може да причини известно главоболие.

А отказът от секс?

Въздържанието от секс също е част от постите

Въздържанието от секс също е част от постите

Сексът няма “лоши” странични явления, точно обратното – отразява се балансиращо и положително, стимулира кръвообращението. Въпреки това фазите на въздържание не са непрепоръчителни. Съзнателното спиране на секса е ефективна тренировка за владеенето на духа и тялото. И следващият плюс – съзнателният отказ се отразява много съживяващо на партньорството – при положение, че е определена крайна дата за въздържанието. Експертът Мюлер препоръчва и следното – въздържанието да не е повече от осем седмици, тъй като в противен случай ще спадне нивото на хормоните.

www.dw-world.de  Б. Михайлова/В. Шопов

Още по темата

Начало на Великденските пости

Първа седмица на Великия пост

March 6 – Shrovetide (mobile) – Сирни заговезни

Месни заговезни

One Comment »

 • Ник said:

  Пости? Велики?

  Та ние, над 80% от българите в България, постим не 7 седмици, не целогодишно, а вече почти четвърт век! Какви 80 кгр. месо, какво кафе, каква захар?! Само за последния месец спекулантите, под благосклонния поглед на властта (на Мафията) увеличиха цената на захарта двойно. Не по-назад са цените на олиото, хляба, горивата. Пости ли…

  Може би там, отдалече, картината да изглежда идилично-пасторална. “Сит на гладен не вярва”.

  Ще ви дам само един пример: вече няколко месеци не мога, с пенсията си на университетски преподавател, да си позволя да пия едно кафе – не, не в кафенето, а в магазина отсреща (където е най-евтино). Да не говорим за прословутата (станала част от фолклора) кофичка пенсионерско кисело мляко.

  Но какво “да ги дъвчем” – нали от тази смразяваща с безизходицата си действителност избягахте и вие на хиляди километри от някогашната “Мила Родина” – днешен пресен гроб за бащите и дедите ви, преждевременно преселили се в отвъдното… след най-дългите пости в историята на това иначе славно място.

  Пости…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.