2024-03-29

2 thoughts on “Петима “перат” милиард на мафията годишно

  1. ..Като стана дума за спортисти- чак сега ми светна, защо шефове на федерации са само хората на Гоце и ДеСари?!!…Винаги- откак се помня!

  2. Иво Инджев: Близък на Първанов постави рекорд по „печелене” на на обществени поръчки

    14 февруари 2011

    Шефовете на спецслужбите да са политически лица, предлага журналистът
    Политическият спектакъл у нас става все по-драматичен- словесните престрелки между президент и премиер добиват картечарски размери, СРС-гейт се заплита, май ще гърмят антимафиоти от ДАНС, както се закани вътрешният министър Цветан Цветанов. За капак и хлябът поскъпна. Коментар на тези процеси прави за БЛИЦ Иво Инджев.

    – Г-н Инджев, чува се, че близки до президента Георги Първанов зърнени олигарси вдигат цената на хляба?! Според информация до момента зърнените мултимилионери са прилапали 1 милиард лева на гърба на народа…
    – Мога само да бъда един от милионите свидетели на факта, че цената на хляба наистина расте. Ако е имало криза в производството на зърно, трябваше да се чуе за нея преди половин година или най-късно през миналата есен. Това е нещо, което и при най-добро желание не може да бъде скрито – не е като върлуването на олигарси по президентски софри в закътани резиденции и хижи.
    Какво толкова чудно има в т. нар. зърнена криза? Президентската ръка е достатъчно дълга да държи за гърлото българската журналистика вече толкова години и е явно също толкова намесена в огромния за мащабите на България бизнес с енергетиката. В книгата си “Президент на РъБъ” съм дал примери за намесата му в строителния бранш: неговият близък приятел и притежател по документи на два мезонета в хубав софийски квартал Владимир Лазов е поставил с президентски протекции

    невиждан рекорд по “печелене” на обществени поръчки в периода 2006-2009 г. – ръст от близо 2000 процента!

    Защо същото да не се случва и по отношение на толкова “вкусния бизнес” със зърното и хляба?
    Българите отдавна са превърнати в заложници на амбициите на Първанов. Той без да се свени използва целия държавен ресурс, за да си гради личен политически проект за собственото оцеляване в перспектива – дори сам се похвали, че е посетил повече от 40 общини “напоследък”, т.е. именно в подготовката за АБВ. Да не би да е платил от джоба разходите за свитата си? Същият си събра скучните президентски речи в книга, издаде я и я рекламира медийно по най-шумния начин в присъствието на титулувани ласкатели, които го обявиха за жив класик- спомнете си, че един от най-ярките упреци за злоупотреби срещу Живков беше издаването на речите му, за което е прибрал огромни хонорари. И нито една “голяма медия” не видя нищо нередно в това да става съучастник в тази рекламна кампания.

    – Говори се, че зърнените босове са в акция „Да свалим кабинета”….
    – Не ми се вярва такъв сценарий да успее. Един заговор може да бъде успешен, само ако е…заговор. Когато се заговори за него, вече е разкрит и държавата има достатъчно механизми да му противодейства.
    Но да не забравяме, че у нас има и друг стандарт на поведение! Преди години един добре известен на полицията рецидивист преби депутат и в съда пледира като беден безработен, а го виждах лично в центъра на София с луксозни спортен тип автомобили и мотоциклети. Дори станах свидетел как си приказва приятелски с полицейски патрул пред столична библиотека – полицаите не само го познаваха лично, но и

    му се радваха как е пребил гадния политик –

    спряха му движението, за да изчезне шумно с мръсна газ и с две русокоси особи на задната седалка, които изведе от дискотеката. Така е у нас: на показ и за назидание на търпеливите българи! Същият герой се измъкна от правосъдието, защото адвокатът му (Илиян Василев, вероятно ще да е доста скъп, щом защитава най-видните герои от подобен род – включително безработните) убеди съдиите, че пребитият депутат не е бил толкова зле, щом е могъл да говори и да даде интервю в болницата. Ето как свободата на словото се обърна срещу жертвата!

    – Кой стои зад скандала със СРС-тата? Борисов каза, че Първанов е започнал с пускането на записа от разговора си с Дянков?
    – Зад скандалите с подслушванията стои скандалното послушание на всички добре смазани елементи от машината на демокрацията, които би трябвало да контролират избраните от самите нас властници. Понеже споменавате Първанов – той има на лично подчинение две от тайните служби и не се отчита никому за тяхната дейност (да не говорим пък за назначенията и уволнения в тях, чрез които си гарантира личната преданост на личния им състав). Разузнаването, което му е нещо като преторианска гвардия заедно с НСО, със сигурност разполага с възможности начини за подслушване, които едва ли са по-малки от онези на контраразузнаването.
    От реакцията на Борисов и от липсата на вербална реакция на Първанов (който обаче за първи път уволни свой съветник във връзка с подобен скандал и фактически призна „скандалността на скандала”) стана ясно, че уж страшно скараните държавни мъже всъщност си разменят услуги . Сещам се за приказката: „за каквото и да говорим, винаги става дума за пари”.

    – Преди време в публичното пространство се появи информация, според която по времето, когато сте сътрудничел на ДС, едва ли не сте донасял пред Тато за афери с оръжие и наркотици, в които е бил замесен и Иван Славков-Батето? Истина ли е това?
    – Истината е, че като репортер в БТА съм бил между превеждащите западни статии на български език. После статиите биваха сортирани от началството в различни бюлетини. Най-секретният, само в един екземпляр, се е издавал лично за Живков, когато е ставало дума за неговата персона или за семейството му. Дадох пример с публикации на Запад, в които се говореше, че Иван Славков е бил свързан с контрабанда. От което се роди въпросното заглавие…

    – Както стана ясно, от няколко дни Трактора вече не е под домашен арест, но все пак обречена ли е кандидатурата му за президент предвид наличието на съдебно дело срещу него?
    – Юридическата страна на въпроса не е интересна – любопитно е докъде може да стигне в провокацията на обществения интерес към себе си един човек, който с претенцията си да става президент залага поредната шашка динамит под фундамента на самата легитимност на демокрацията. Той ни казва: имам формалното право и ще се възползвам, пък ако ще с това да откажа от гласуване и последния български гражданин!

    – Според вас доколко поведението на лидера на РЗС Яне Янев се дирижира от кукловоди и кои са те?
    – Изненадата е норма в българската политика. Както се оттегли, така се появи отново. Ако е вярно, а не е плашене на “гаргите” твърдението му за близки негови връзки с “хора от службите”, може да се окаже, че разполага с ресурс да стряска факторите, от които зависи, да не го притискат прекалено и да му позволят да вирее. Нима за някого е тайна, че в българските служби от години има различни лобита и за тях не може да се говори като за хомогенно тяло? Имам предложение (не че е много оригинално – тъкмо напротив, то е по аналогия с “нормалните държави”): начело на въпросните тайни служби, които явно с месят в политиката, да бъдат назначавани в бъдеще само политически лица. Това, че ще са лоялни към конкретната власт е по-малкото зло. Но няма да са рожба на вътрешни кръгове, които разиграват държавата от висотата на своя “професионализъм”. По-добре начело на едно разузнаване да стои математик (да речем), отколкото отгледан по тайните етажи неизвестен никому субект, който си е изплел собствена мрежа за оказване на влияние върху знайни и незнайни структури с решаващ глас в българската политика.

    Едно интервю на Анелия ПОПОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *