2024-04-19

8 thoughts on “Бивш служител на ДАНС: Цветанов и Борисов излъгаха хората!

  1. A tova ni 4aka!!!

    Тази вечер на стадиона щяха да бесят агенти на „Престъпната банда”, обвинени в саботаж и заловени лично от Б.Б. Бесенето ставаше веднъж месечно. Беше опияняващо зрелище и винаги завършваше с грандиозен концерт на знойните фолк-диви и пищни чалга-мадони. Децата вечно вдигаха врява да ги водят. ГЕРБ превръщаше децата в неудържими, безграмотни, свирепи зверчета. Те боготворяха ГЕРБ и Б.Б.: Парадите, знамената, униформите, походите по стъпките на Б.Б., излетите до историческите места, свързани с Б.Б., посещенията в Дома-музей в Банкя и особено – в Музея на великата мутренска съпротива, рапортите и клетвите за вярност пред паметниците на Б.Б., химните (особено „За теб, Б.Б.!”, „Най обичаме да мразим!”, „Шут в муцуната!”, „Да вдигнем хиляди бесилки!”, „Искам да съм мутра!”, „Б.Б., размажи ги!”, „Елегия за прасето Боко”, както и класическите хитове „Небесна лъчезария”, „Б.Б., дай газ!”, „Б.Б., ти си пич”, „Б.Б. суперсвръхгерой”, „Б.Б прави вятър”), ученията с пожарникарски шлангове, снимки с пра-пра-пра-правнука на кучето Борко, скандирането, долнопробната, жизнеутвърждаваща чалга, обожествяването на Б.Б. – за децата всичко това беше славна игра. Цялата им детска жестокост се насочваше срещу враговете на ГЕРБ и Б.Б., срещу предателите, вредителите, саботьорите, мислопрестъпниците. Хората се страхуваха от собствените си деца. И с пълно основание – не минаваше седмица, без по телекрана да покажат хвалебствен репортаж за някакъв малък подслушвач доносник, предал родителите си на Полицията на мисълта. Това не бяха обикновени деца. Това бяха необикновените деца на ГЕРБ. Това бяха мутантите на ГЕРБ.

  2. Кандидатът за кмет за София кметът на София Бойко Борисов в интервю за “Коритаров live”, Нова телевизия

    Водещ: Започва “Коритаров live”. Добро утро и добре дошли, г-н Борисов.
    Бойко Борисов: Добро утро, на всички.
    Водещ:Наистина ли, както казахте в едно интервю за Валерия Велева вчера, на десет човека, на които казвате “разплачи се”, девет се разплакват?
    Бойко Борисов: Вярно е, но не съвсем. Десетият се разплаква, след като се съвземе от вцепенението, в което е изпаднал.
    Водещ: Как го правите това нещо?
    Бойко Борисов:Ами, да видим.
    Водещ:Как?
    Бойко Борисов: Много лесно, Алберт.
    Водещ: г-н Коритаров.
    Бойко Борисов: Алберт.
    Водещ: г-н Коритаров.
    Бойко Борисов: Алберт.
    Водещ: г-н Коритаров.
    Бойко Борисов: Алберт.
    Водещ: г-н Коритаров.
    Бойко Борисов: Албеееерт.
    Водещ: Г-Н КОРИТАРООООВ.
    Бойко Борисов: Ето, видяхте ли? Разплаках ви. Но не плачете повече, ще Ви дам една значка и ще Ви мине.
    Водещ: Каква значка? За София ли?
    Бойко Борисов: За София, за София. Ето, заповядайте.
    Водещ: На нея пише „Обичам Бойко!”
    Бойко Борисов: Ееее, не плачете де, гледат ни хората. Ето, сега сте вече мой избирател.
    Водещ: Ами, за да бъда ваш избирател трябва да ме убедите и трябва да отговорите на моите въпроси.
    Бойко Борисов: Какви въпроси?.
    Водещ: Тези въпроси, които биха ме направили ваш избирател, ваш симпатизант.
    Бойко Борисов: Ами Вие вече сте мой симпатизант, вижте само каква значка сте си закачили.
    Водещ: Какво ще стане, ако не гласувам за Вас?
    Бойко Борисов: Ако не гласувате за мен, Ви съветвам изобщо да не гласувате, защото така вашият половин глас отива при победителя, т.е. пак при мен. Така че, по-добре е да гласувате за мен.
    Водещ: Вие сте обща кандидатура на себе си и ГЕРБ. Има ли политически залог в тази кампания?
    Бойко Борисов: Сигурно има, но за другите. Ние, истинските десни в България, имаме следния девиз – „Крупието винаги печели!”
    Водещ: Но гражданите на София също залагат?!
    Бойко Борисов: Нека залагат, няма лошо. Спомнете си какво Ви казах преди малко за крупието. Ако залагат още четири години, както го правеха досега, може да отворим още няколко казина в София.
    Водещ:Вие казвате, че сте десен. Ето, пред мен седи вашата автобиография и там пише, че през 1982 г. завършвате висшата школа на МВР с чин лейтенант в специалност „Противопожарна техника и безопасност“. По-късно защитавате дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“ и получавате научна степен „доктор“. От 1982 г. до 1990 г. работите на различни служби в МВР. Бил сте комсомолски секретар и после член на БКП. През 1990 год. отказвате да подпише декларацията за деполитизиране, напускате системата на МВР и започвате личен бизнес в областта на охранителната дейност. А, ето, има и снимката Ви като бодигард на Тодор Живков. Кога разбрахте всъщност, че сте десен?
    Бойко Борисов: Еми вгледайте се по-внимателно в тази снимка. От коя страна на Тодор Живков стоя аз?.
    Водещ: Така като я гледам, не си личи много. Стоите точно зад него.
    Бойко Борисов: Ето, виждате ли как всичко е манипулирано. Всъщност не стоя точно зад него, а зад него и вдясно!
    Водещ: Вдясно? По-скоро вляво, ако питате мен.
    Бойко Борисов: Вас никой не Ви пита, нали Вие сте водещ и Вие задавате въпросите. Казах Ви, тази снимка просто е обърната, за да изглеждам ляв, а не десен.
    Водещ: Да оставим снимката настрана. И все пак, нали комунистите са убили Вашия дядо? Защо станахте член на БКП?
    Бойко Борисов: Аз се гордея с това!.
    Водещ: С какво се гордеете? С това, че комунистите са убили дядо Ви или че сте били член на БКП?
    Бойко Борисов: Може да се каже, че и с двете. Защото аз съм демократ по рождение и съм им простил.
    Водещ: Простил сте на кого? На комунистите ли?.
    Бойко Борисов: На тях. Съветвам Ви, Алберт, направете го и вие.
    Водещ: И все пак, кога разбрахте, че сте десен?
    Бойко Борисов: Беше отдавна, може би преди 20-21 години.
    Водещ: Но това е далеч преди 10 ноември 1989 г!.
    Бойко Борисов: Разбира се. Знаете ли, че тогава дясното пространство беше съвсем празно и свободно. Образно казано – беше си направо девствено.
    Водещ: И Вие, още тогава сте направили опит, образно казано, да го обладаете?
    Бойко Борисов: А Вие какво си мислите, че Ипон, СИК, ВИС и другите десни колеги ги е родила Богородица!?
    Водещ: Добре, нека Ви попитам пак за разплакването. Защо искате да разплачете софиянци?
    Бойко Борисов: Алберт, знаете ли колко хора живеят в София?.
    Водещ: Някъде около 2 милиона?
    Бойко Борисов: Повече са. Като прибавим строителните бригади, таксиметровите шофьори, ромите от видинско, монтанско, сливенско… някъде към 3 милиона трябва да са вече. А знаете ли колко грама сълзи изплаква един човек?
    Водещ: Не съм се замислял, но сигурно 50-60 грама…
    Бойко Борисов: Така, значи да кажем средно 20 души изплакват 1 литър за около 10 минути. Разбирате ли какво ще стане, ако 3 милиона плачат, да речем – половин час пред езерото „Ариана”?! Ако това стане в деня на изборите, още на другия ден ще пусна водните колела.
    Водещ: А! Не бях се сетил!
    Бойко Борисов: Не сте се сетили, защото не сте вътре в нещата. Само тренирани десни, членували в Ипон, ВИС, СИК и други десни организации, знаят силата на сълзите, а и как да ги предизвикат. Ето, пак се разплакахте. Недейте така, Алберт, хората ни гледат.
    Водещ: Нека сменим темата. Какво мислите за Вашите опоненти?
    Бойко Борисов: Какво има да мисля?
    Водещ: Но това в важен въпрос.
    Бойко Борисов: И тях ще разплача… Може ли малко вода още? Тази чаша, между другото. Нали видяхте? Това също ще ви го оставя.
    Водещ: Чашата?
    Бойко Борисов: На нея пише “Аз обичам Бойко”.
    Водещ: Ама аз какво да ви подаря?
    Бойко Борисов: Изберете си нещо.
    Водещ: Ще ви подаря химикал.
    Бойко Борисов: Добре, дайте, ще Ви напиша банковата си сметка.
    Водещ: Благодаря ви за участието.
    Бойко Борисов: И аз.“

  3. Това, което правят ГЕРБ по отношение на досиетата, е пълна мимикрия. Всъщност те не искат да оттеглят посланиците, защото така си играят удобен тенис с президента. Той пази дипломатите, те си пазят хората от ДС в МВР и службите. Разказвал съм, че преди изборите Борисов ме беше извикал при него в общината и ми съобщи: „Вечерях с царя, казах му да им кляка на онези, че те ще му вземат имотите, а той не иска. Няма да се разправям повече”. Аз тогава не попитах кои са „те”, но вече се разбра кои са, заяви пред glasove.com председателят на комисията по вътрешна сигурност в 40-то Народно събрание Минчо Спасов. И още: Ако главният прокурор не прояви мъжество да образува наказателно производство и да отстрани Борисов от длъжност по силата на НПК (там няма нужда от никакви гласувания, защото премиерът, за разлика от президента и депутатите, няма имунитет), ни очаква агония.

    На сайта на прокуратурата бяха публикувани заключенията на експертите от Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) относно аудиозаписите, предоставени от вестник „Галерия”. Какво ще кажете?

    Становището на прокуратурата е нелогично и поражда множество въпроси към самата прокуратура. Ако е имало разрешение за използване на СРС срещу Танов, следователно записите – особено свързаните с длъжностни престъпления по операцията във фабриката за бира „Леденика”, трябва да са запазени. Елементарно е да се извадят и сравнят с публично оповестените. Ако пък са унищожени оригиналните записи, каквато информация имам, нещата са още по- скандални: кой ги е унищожил и по чие нареждане? Та именно залавянето на корупционни действия в митницата е целта на прокурорската разработка, следователно данните от СРС са от първостепенен интерес и би трябвало да са превърнати във веществени доказателствени средства (ВДС) и да са предадени на ВКП. ВКП трябва да отговори докладвани ли й са тези записи и какво е предприела по тях!

    Как оценявате хода на премиера Борисов с искането на вот на доверие?

    Ако направим аналогия с шахмата, това е рокадо, което само отлага решаването на проблема. А самият проблем, доколкото си спомням, изникна миналата събота, когато, като условие да престанат скандалите, на Борисов му беше предложено да освободи от поста вътрешния министър и вицепремиер Цветанов. Тоест пак на шахматен език ситуацията е шах-шех. Едва ли рокадото ще промени нещата, ще ги отложи, ще продължи и агонията. Не зная дали г-н Борисов ще има силата и мъжеството да спази принципа, че честността е най-добрата политика, и да се извини на българските избиратели и да се оттегли.

    На дискусията миналата седмица за подслушването като начин на употреба вие помолихте правителството да предприеме няколко спешни мерки, за да излезе от ситуацията. Нека да ги припомним.

    Да, три от мерките, които предложих, се отнасят до работата със специалните разузнавателни средства (СРС). Първо, незабавно възстановяване на Бюрото за контрол върху СРС с попълване на състава му с висококвалифицирани юристи. Второ, незабавна отмяна на поправките в Закона за електронните съобщения и в Закона за СРС. Трето, приемане на допълнение в Закона за отговорността на държавата с едно изречение, че служителят, допуснал нарушение правата на гражданите, отговаря солидарно с държавата за причинените на гражданите щети.

    Тоест говорите за търсене и на индивидуална отговорност?

    Да, защото в момента длъжностни лица безнаказано правят шумни пиар акции, нарушавайки личното пространство на хората, и не носят никаква отговорност за това. А четвъртата мярка е свързана със съдържанието на излезлите в публичното пространство СРС-та – контрабандата. Едно от първите неща, които правителството на ГЕРБ направи, беше да прекрати дейността на “Краун Ейджънтс”. По мои данни, веднага след тяхното напускане контрабандата е нараснала с 30%. Призивът ми е незабавно да бъде ангажирана тази или друга подобна фирма, която да поеме един независим контрол върху митниците. Това е още по-важно с оглед на лепнатото петно върху работата на митниците, свързано с намесата на изпълнителната власт в лицето на премиера в тяхната работа. А една външна организация много по-трудно би могла да бъде изкомандвана, манипулирана или корумпирана.

    В дискусията вие акцентирахте върху накърнения имидж на България в международен план вследствие на тези скандали. А какви са последствията за нас, за населението, от управлението на ГЕРБ? Защото е ясно, че скандалите идват именно в резултат от начина на управление…

    Всеки народ – колкото и примитивно да изглежда следващото сравнение – е като стадо, което чрез избори си търси водач. Когато собственикът на едно стадо наеме овчар да му гледа овцете, той напролет го пуска в планината. Стадото, да кажем, е от 100 овце. Наесен овчарят трябва да се върне, ако овцете вече са 120 и са добре гледани, значи е добър овчар, ако се върне с 80 овце, значи е лош овчар. Каква е ролята на овчаря. Той има две основни задачи – първата е да пази овцете от вълците, втората е да ги води по тучни поляни. Ако направим аналогия с обществото, вълците са корупцията, това в момента е най-големият бич. Ще дам пример с цифри, публикувани от Центъра за изследване на демокрацията. Проучването обхваща периода от юни 1998 г. до август 2008 г. и показва, че най-високите нива на корупция с коефициент 2,0 са през 1998 г. по времето на Костов, при Сакскобургготски корупцията спада почти двойно, а при Станишев отново се вдига до 1,7. Последните проучвания на Центъра показват, че нивата на корупция в момента надминават тези от управлението на Костов. Това е по отношение на ефективността на нашия овчар да ни пази от вълци. Другата графика е свързана с раждаемостта. Цифрите показват прелома през 2004 г., когато ражданията станаха повече от умиранията. Графиката до 2009 г. е възходяща, през 2010 пада рязко надолу. Това показва, че овчарят ни на втората година вече се връща с по-малко овце, отколкото е тръгнал.

    Освен това се правят непрекъснато успешни опити от нашия овчар обществото ни да бъде разделено, противопоставяно по най-различни белези и признаци. Напоследък най-честото нещо, което чуваме от управляващите, е, че те са добрите и се борят срещу някакви зли сили. А който не споделя възторга от управлението, веднага е обявен за част от злите сили.

    Напоследък препрочитам Законите на Мърфи. Намерих няколко мисли, които доста добре пасват на ситуацията. Един от тях е Принципът на Уотъргейт: За корупция в политиката винаги се говори в минало време. Или формулата на Гуан за успеха: Тайната на успеха е искреността, научиш ли се да я имитираш, вече си успял. А по отношение на това, че и медиите, и политиците всячески се опитват да объркат хората, важи законът на Труман: Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги.

    Според някои анализатори управлението на ГЕРБ приключва. Съгласен ли сте, че това е началото на края, независимо дали ще изкарат мандата си докрай?

    Като българин ми се иска това да е краят на скандалите и излагането ни и пред света и пред собствените ни деца. Ако падането на ГЕРБ от власт е условието това да се случи, дано да стане. Аз не съм любопитен човек като премиера или Цветанов, никога не съм бил гладен за информация от СРС-та или клюки. Не искам да разбирам какво има в следващите дамоклеви флашки, не искам да разбирам с кои олигарси е говорил г-н Борисов. Изпитвам чисто човешки срам от собствените ни деца, които ще възприемат за нормално политиците да се държат по този начин. Отделно от това, че разпечатките от тези разговори още миналата седмица са били на бюрата на премиерите на страните, членки на ЕС. Друг въпрос е и как в момента ни гледат румънците. Ние ги дърпахме при влизането в ЕС, сега играем ролята на котва, която ги спира за Шенген.

    Най-големите скандали на прехода ни са свързани с МВР и службите, някъде в дълбочината им винаги прозира дългата ръка на ДС. Обикновено тези скандали са завършвали с кадрови промени – помним оставките на покойните Любомир Начев и Божидар Попов, по време на тройната коалиция – на Румен Петков. Има ли аналогии в тези скандали?

    Ще се опитам да бъда максимално искрен по отношение на скандалите по наше време, без да имитирам искреност. Ще започна с яхтения скандал. Никой не отрече присъствието си на въпросната яхта. След направеното разследване по поръчка на премиера имаше оставки – на Бойко Борисов, Милен Велчев и Пламен Петров.

    Е, единствено на Петров беше приета оставката.

    Да, разбра се от разследването, че срещата била за запознаване с въпросния Иван Тодоров Доктора, който се оказа крупен контрабандист. Така че този скандал имаше някакво развитие. После, през 2008 г., след скандала около срещата с т.нар. братя Галеви оставка подаде тогавашният вътрешен министър Румен Петков. Тогава наличието на няколко коалиционни партньори се оказа здравословно за управлението. Коалицията имаше имунизиращ ефект – както се казва в една източна поговорка, когато слепият носи куция, свършват работа. Докато в настоящия случай при ГЕРБ можем да говорим по-скоро за куц слепец – липсва този имунизиращ ефект на коалицията, съществувал по наше време. Защото Волен Сидеров не може да бъде коректив. Той се държи като добре нахранен котарак. Връщайки се на скандала от 2008 г., ние тогава не чухме и вероятно никога няма да разберем какво са си говорили Румен Петков и „братята” Галеви. Но фактът, че са ги видели заедно и че са били унищожени СРС-ата, събуди в достатъчна степен нашата критичност, за да поискаме оставката на г-н Петков. Сега премиерът Борисов си е позволил глупостта да говори такива неща по телефона, които чу цялото общество. Това го поставя в много по-неудобна ситуация, отколкото беше Румен Петков. Ако оставим моралните оценки, защото не искам по никакъв начин да бъда морален ментор, но е твърде глупаво да говориш такива неща по телефона. Глупаво и страшно непрофесионално за човек, претендиращ да познава елементи от полицейската професия. И претендиращ да е министър-председател… Няма да навлизам, както казах, в моралните претенции.

    Да, нека останем в сферата на изискванията на професионализма. Та и децата знаят, че престъпниците не уговарят престъпните си действия по телефона. Известно е и че само с данните, набавени чрез СРС, не може да се изработят достатъчно доказателства за осъждането на извършители на тежки престъпления.

    Много ми хареса изразът ви за децата. Едно възпитано дете знае, че има неща, които изобщо не могат да се казват, не само по телефона. Обиди, неприлични изрази… Трябва да имаш вътрешните ограничения да не ги говориш. Жал ми е за министрите и депутатите, които до момента бяха тотално медийно потъпкани от звездата на Борисов. Сега започнаха да ги изпращат по всички медии да правят бараж с телата си и хората се чудят какво да кажат. И правят едни глупави, неаргументирани изказвания, опитвайки се с лавина от клишета да защитят незащитима кауза. Другият момент на ужасяваща некомпетентност и непрофесионализъм, който впрочем върза ръцете на премиера за единствената може би възможна контраатака, която можеше да предприеме срещу Яне Янев. Това беше да използва чл. 145 от НК, според който използването на СРС-та за цели извън наказателното производство и защитата на националната сигурност, е наказуемо. Но ако беше арестувал Яне Янев, в съседната килия трябваше да отиде Цветан Цветанов заради прочетените в парламента подслушани разговори между горнооряховските лекари.

    Позицията на управлението обаче е: когато ние оповестяваме публично данни от СРС, това е борба с престъпността, когато обаче някой друг го прави, то е закононарушение.

    Още един интересен ракурс е какво ще направи главният прокурор.

    Преди да говорим за действията или бездействието на главния прокурор, само още един паралел искам да направя между скандала през 2008 г. и настоящия. Тогава парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред, председателствана от вас, си свърши работата, поне доколкото й позволиха ДАНС и МВР.

    Да, след проверките, които направихме, излязохме със заключителен доклад.

    Докато сега парламентарните комисии имитират дейност. Откакто председател на комисията за контрол на ДАНС е Волен Сидеров, тази комисия се занимава месеци наред с кариерното развитие на Алексей Петров, а за последното заседание беше предвидено да изслушват Цветлин Йовчев във връзка с извършената проверка от ДАНС дали е законна подписката на РЗС за промяна на Конституцията. Това не са ли политически поръчки, които изпълнява тази комисия?

    Така изглежда. В комисията участват и представители на опозицията, интересно дали те ще попитат какво дирят служители от ДАНС по къщите на хората. Както на времето аз попитах Станишев какво дири ДАНС в ЦСКА. Или каква работа имаше агенцията със софийския боклук. Сходен е въпросът и с комисията, която трябва да контролира използването на СРС. Те са минимум 17 000, а може и повече. За да се провери едно СРС, са необходими най-малко два-три дни – да се отиде в съда, в МВР, в техническата служба. А комисията заседава един път седмично. Това означава, че ще им трябват 12 мандата, за да проверят само за един месец приложените СРС-та. И работят освен това непрозрачно, няма никакви доклади от проверките.

    По интернет форумите пишеше, че в момента тече операция „Замазвачите”…

    Затова толкова се забавиха с резултатите от проверката. Въпреки че проверката по какво дело е слушан Танов и кой е поръчител отнема точно 30 минути. Отива се в 28-а стая, където стои компютъра. В търсачката написваш подслушвания мобилен номер и веднага излизат преписките, по които е слушан. Две стаи по-нататък са книжните дневници, в които намираш съответните преписки, виждаш кой е поръчител, мотивите му, кога е извършено подслушването, какви данни са събрани и какво се е случило по-нататък. Така че можеха да кажат много отдавна, че Танов е подслушван законно и данните са от СРС. Това в крайна сметка се потвърждаваше през цялото време от поведението на прокуратурата. Ако не беше СРС, щеше да е изнасяне на чужда тайна, което също е защитено от конституцията, но там преследването е по тъжба на пострадалия. А никой не се е жалвал. И сега е много интересно, когато експертите казаха, че е манипулирано, а участниците в разговорите, общо взето, потвърдиха, че разговорите са автентични. Мисля, че само глухи хора могат да бъдат убедени в заключението на експертите, че записите са манипулирани.

    А как ви звучат репликите на премиера, че ДС стои зад атаката срещу правителството?

    Учуден съм от топлите отношения на Борисов с президента. Пред обществото се представяше, че са непримирими врагове, а излезе, че те често си говорят по телефона и си правят услуги. Конфликтът между тях се оказа на ужким. Въпреки представяния пред публиката.

    За мен е наглост хора, които никога не са се разграничавали от ченгетата в своето управление на различни нива, дори напротив, парадирали са какви професионалисти са щатните офицери от ДС в МВР и ДАНС, сега да ми обясняват, че защото първи бръкнали в раната ДС, реакцията срещу тях била светкавична.

    Докато бях депутат, бях един от основните двигатели на закона за досиетата, заедно с Касим Дал. Комунистите се излъгаха и го пуснаха закона. Това, което правят ГЕРБ сега, е пълна мимикрия. Съвсем ясно е, че те не искат всъщност да оттеглят посланиците, защото така си играят удобен тенис с президента. Той пази дипломатите, пък те си пазят хората от ДС в МВР и службите. Ако Борисов искаше реално да изчисти посланиците с принадлежност към ДС, той имаше един лесен и конституционен ход. Просто трябваше в закона за защита на класифицирана информация да се включи текст, че не се дава достъп до класифицирана информация на хора с принадлежност към ДС. След като нямаш достъп, не можеш да станеш посланик. Явно е, че Борисов не иска реално да се освободи от тези хора, че е от тяхната страна на барикадата. Може би малко се открехна тази завеса за ДС миналия петък, когато си изпусна нервите – за пръв път го виждам така да си изпуска нервите. Когато каза на Станишев: тебе те свалиха ония, батковците, които мен ме сложиха, но сега и мен искат да клатят. Разказвал съм, че преди изборите ме беше извикал при него в общината и ми съобщи: вечерях с царя, казах му да им кляка на онези, че те ще му вземат имотите, а той не иска. Няма да се разправям повече. Аз тогава не попитах кои са „те”, но вече се разбра кои са.

    Какви са прогнозите ви оттук нататък?

    Ако Борисов не подаде оставка, ни очаква агония.

    Той няма да подаде оставка.

    Ако главният прокурор не прояви мъжество да образува наказателно производство и да го отстрани от длъжност по силата на НПК, там няма нужда от никакви гласувания, защото премиерът, за разлика от президента и депутатите, няма имунитет, остава агонията.

    Не смятам също че Борис Велчев ще прояви мъжество, като имам предвид досега как ръководи прокуратурата, превърнала се в регионална дирекция на МВР, и как не упражнява надзор върху законността в страната.

    Тогава ще продължим да се червим от срам. Другото, което си мисля, е, че Борисов е готов спокойно да жертва Цветанов въпреки приказките, че той държал местните партийни структури. Първо, тях никакви ги няма, те отдавна са се разпаднали, по моя информация. Второ, Борисов не разчита да прави следващите избори с местните партийни организации, а с пари и с биячи от охранителни фирми. Но пак казвам, че най-добрият ход, който ще бъде от полза и за Борисов, е да бъде честен, да се извини и да се оттегли. Сигурен съм, че и на следващите избори ще се намерят достатъчно почитателки, които да го подкрепят.

    С Минчо СПАСОВ разговаря Мария ДЕРМЕНДЖИЕВА

  4. С Росен Миленов разговаря Ина Друмева.

    Вчера направихте неочаквано изявление. Какво ви мотивира да го сторите?

    Мотивите ми са принципни. В продължение на година наблюдавах недопустими сцени на злоупотреба с власт под давлението на министър Цветанов. Съвестта ми не ми позволи да остана на работа в тази обстановка, а днес не ми позволява да премълча за неща, с които категорично не съм съгласен. И като гражданин, и като юрист, и като дългогодишен служител по сигурността не мога да си позволя да затая истината. Още по-недопустимо за мен е да мълча днес, като виждам как лъжат целия български народ и евроатлантическите ни партньори.

    Бих искала да ви върна малко назад във времето. Бихте ли разказали нещо повече за себе си. Всъщност кой сте вие?

    Аз съм нормален човек от обикновено семейство. Имам висше икономическо и висше юридическо образование. В продължение на десет години работих в различни служби от системата на сигурността. В работата си винаги съм се ръководил от закона и от принципите си. Напуснах ДАНС омерзен от това, на което станах свидетел.

    Да не би вие да сте една от споменатите от вътрешния министър Цветан Цветанов „къртици“?

    Не. Аз съм юрист и спазвам законите. А и предполагам, че не става дума за теч на информация, а за акт на несъгласие от страна на други свестни колеги. Доблестта не е тъмна сила, нито истината е тъмна сила.

    Стои ли някой зад вас?

    Не. Това е мой личен избор и лична отговорност. Няколкото човека, с които се посъветвах, ми казаха да си трая и да не се забърквам.

    Не ви ли е страх? Какво ви дава кураж в такъв момент?

    Да. Страх ме е. Аз съм нормален човек. Имам съпруга и дете. Но като служител от системата, която пази националната сигурност, много повече се страхувам от това, което ще се случи с държавата, ако нещата продължат така. Кураж ми дава само това, че знам и ще кажа истината и това е жизненоважно за всички

    Имате ли лични мотиви и вражди с премиера Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов?

    Нямам никакви лични мотиви срещу правителството, премиера Борисов и зам.-премиера Цветанов. Но те излъгаха публично и това е голяма заплаха и за държавата, и за евроатлантическите ни партньори.

    Можете ли на разбираем език да кажете най-общо защо според вас записите са автентични?

    Причините да знам истината са служебни. Затова мога да разкажа каквото знам само пред парламентарната подкомисия за контрол над използването на специални разузнавателни средства.

    А защо държите да бъдете изслушан именно в парламента?

    Като наблюдавам събитията в последните седмици и отразяването на скандала със СРС-тата, оставам с впечатлението, че останалите институции са под натиска на премиера Борисов и вицепремиера Цветанов и не очаквам да огласят истината.

    С какво точно се занимавахте в ДАНС?

    С разкриване на икономически престъпления, но не мога да ви кажа нищо повече, защото навлизаме в класифицирана информация, свързана с работата ми.

    Очаквате ли все пак да бъдете изслушан в парламентарната подкомисия?

    Единственото ми желание е да бъда изслушан в тази комисия. Нейните членове трябва да покажат на обществото, че са независими и безпристрастни.

    Интервюто е публикувано в news.bg

  5. „Но съм убеден, че само истината може да изведе България на правилния път!“

    Така е, младий човече.

    Но с едно уточнение: не истината, а Истината.

    Истината, която едновременно е и Пътят, и Възкресението, и Животът!

    (В противен случай ще ни залъгват с истината на тоя и оня, и така – до биологичната ни кончина).

  6. Вотът на доверието на правителството на Борисов е упражнение на гузната съвест. Никой не е клатил кабинета, а напротив.
    Къде е проблемът. Закони, но законност няма. Държава има, но държавност няма. Това е моето обяснение.

    Нека г-н Борисов даде личен пример, и да убеди българските граждани, че е дошъл на власт в името на България и в името на българските граждани.
    Това не е така. Аз зная тяхната клетва, и я препрочитам, както и тази съдиите и прокурорите.

    Ето един пример, жесток пример!

    Изгубени са секретни документи от Държавния военноисторически архив на закритото военно поделение 28000Б-Узунджово. Според моите пресмятания като офицер са изгубени около 10000 страници секретен материал и в същото време и военноисторически. Тези книги се пазят вечно. Такива са книгите за Одринкската операция в Балканската война.

    Та по този случай мълчат всички институции, но чест прави на подполковик Георги Стоянов, който се защити в професионален план. Значи някой е изгорил книгите или ги е захвърлил.

    http://www.facebook.com/?ref=hp#!/home.php?sk=group_143283495724617&ap=1

    И пак опираме до министъра или премиера поискал вот на доверие, който не е работил достатъчно, когато гражданите го известяват.
    Само политически упражнения.

    Аз като гражданин на Република България не усещам държавата на гражданите, а държавата на частното и далаверата, и този вот на доверие показа, че държавата ни е на частното и далаверата.

    Политиците не работят като политици, а като полицаи, адвокати или такива, каквито са били преди, да дойдат на власт!

  7. А какво направиха депутатите:

    Петимата лекари, които изготвиха съдебномедицинската експертиза по случая с мъртвороденото/убито бебе в Горна Оряховица, всъщност са работили напразно. Инспекторите на Националната агенция за приходите, които извършват проверката за имотното състояние на вицепремиера Цветан Цветанов, също работят напразно. Прокурорите, които трябва да кажат има или няма нарушение на закона в скандала с подслушването, също си губят времето.

    Парламентарното мнозинство може много лесно да гласува доверие на някоя от страните в тези случаи и да обезсмисли труда на споменатите специалисти. От днес нататък всичко може. 137 депутати на ГЕРБ и “Атака” ще подкрепят правителството в разгара на т. нар. скандал с подслушването. За публиката министър-председателят ще излезе чист от тази ситуация. За изкушените от правилата на демокрацията обаче темата няма да приключи.

    Дотук прокуратурата препредаде само експертизата на фонолозите от Националния институт по криминалистика и криминология – записите са презаписвани, на места е възможно да има манипулации. Прокуратурата обаче не е информационна агенция и все още дължи отговор на въпроса има ли престъпление и ако има, кой го е извършил.

    Преди прокуратурата да се произнесе по същество по записите, ние не знаем дали те са направени законно или не. Не знаем кой ги е направил. Не знаем дали някой от изпълнителната власт е нарушил закона или не. Не знаем дали някой от изпълнителната власт е покровителствал незаконни действия или не. Нищо не знаем. В същата роля са и народните представители. Те ще гласуват, без да знаят на кого дават доверие. На спазващия законите министър или на незаконно подслушващия министър? На спазващия законите премиер или на разгърналия чадър премиер? Лично аз бих се чувствал крайно некомфортно в ситуация, в която трябва да дам оценка на някого, когото не познавам.

    Разбира се, поисканият вот на доверие от парламента е легитимен инструмент на демокрацията. Формата е спазена. Разумът обаче се губи. Получаването на доверие от 137 депутати е напълно излишно упражнение. Правителството не е било заплашено в нито един момент, защото парламентарното мнозинство не се е пропукало в нито един момент. Управляващите обаче се опитват да отговорят на всички въпроси с един-единствен отговор – 137!

    При избухването на всеки скандал хората от властта имат един любим израз: Нека оставим институциите да си свършат работата. Ами оставете ги де! Колкото и усмихнати да бъдат управляващите днес следобед, отговорите на въпросите ще продължат да липсват.

    коментар от в.Пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *