2024-03-18

13 thoughts on “Росен Иванов (ДАБЧ) и Атанас Чобанов (Временни обществени съвети зад граница) – разговор по БНР

  1. ДАБЧ е институция с неизяснен статут. Необходима е не толкова за българите в чужбина, колкото за протежетата на властта. В нея се появиха много случайни хора, но поне не бяха скардални. Докато правителството на ГЕРБ набута там и компрометирани хора, каквато е Райна Манджукова – една скоклива, танцуваща пияна по масите, креслива, вдигаща много шум, за да прикрие некадърнсостта си и отсъствието на каквито и да било професионални качества. Престоят й в ДАБЧ се състоеше единствено от безплодните разходки по чужбина на държавни разноски, повече шопинг, отколкото някаква полезна дейност, интервюта в приятелски медии и нищонеправенето в полза на институцията. Лъжите и клеветите наляво и надясно не пощадиха и благодетелите й, които я назначиха, поради изгодния пазарлък между Божидар Димитров и Пламен Павлов. След малко повече от половин година я освободиха както направиха и с другата некадърна танцьорка – Румяна Желева. Дори и безскрупулно и безсрамно ченге като Божидар Димитров разбра и си призна, че е направил голяма грешка с назначаването на бесарабското си протеже.А новият невзрачен слуга на ченгетата Гоце и Тервел – Росен Иванов – за пореден път доказва неспособността на ГЕРБ да издигне способни хора. Крайно време е ДАБЧ да бъде трансформирана в отдел към МВнР и да се очисти от некадърниците връзкари.

  2. Допуснах да цитирам факта че Еврочигаго е на мушката и вие имате само няколко ОС съвети на страницата постарайте се да ги умножите…също така по думите на господина не е подписана от различни организации, колко ли подписа са му нужни за да направим подписките и да му ги пратим. ДАБЧ пък имало над 700 регистрирани организации,при тях Г-Н Стаматов явно не сте си пили кафето с Гоце и нямате връзки.хахаха. Не е ли смешен да се изразява така.НИЕ ,ВИЕ АХ ТАЗИ БЪЛГАРСКА ЧЕРТА.И на мен в Гърция ми казаха че съм агресивна…явно един и същ човек им пише сценария ами то имат ли глави да мислят сами.Да знаете се гответе се да се изказвате само тогава когато се направи този „рамков проект“,преди това си мълчете и си трайте че ще ни подгонят.Поздрави на всички и се радвам че намерих съмишленици.

  3. Г-н Стаматов чух няколко пъти разговора на г-нРосен Иванов, с цел да не пропусна неговото отношение към нас българите в чужбина. И какво е това към ВОС – цитирам: „Тя е едно становище на част от бългаските организации, многа малка част от тях „Кои сме ние ,кои сте вие-не са ли българите в чужбина еднакви или тук пак ще ни делят на категории.ДАБЧ не защитава ли всички нас зад граница, на ВОС също не е искането различно нали?Или може би г-н Иванов се поуплаши от действието на българите в чужбина защото това трябваше да го направим отдавна,и се претисни че ще се закрие ДАБЧ това което не се е обсъжало като тема в ВОС. ВОС поддържат искането за проекто закона на Д-р Стефам Манов и не са само 9-10 човека пак негово изказване: Предстои създаването на орган, който да обедини българите извън пределите на страната. Съществуващият досега, закрепен като структура към закона, е недействащ. Например, считаме, че представителството на българите и техните общности трябва да е реално. Тези 9 – 10 души, които представляват интересите на сънародниците ни, са недостатъчни. Има и припокриване на функциите им с тези на Агенцията
    http://www.perniktoday.net/Bylgariia/Rosen-Ivanov-Stoichkov-pravi-federaciia-na-bylgarite-v-chuzhbina.html
    Задавам въпрос – кои са тези функции дето се припокриват с тези на агенцията и от какво се чувства застрашен г-н Иванов? Да не би българите в чужбина да нямат свое мислене и да решават собственната си съдба,ами ще ми я решава някой дето го е сложил някой вуйчо владика на поста и дори няма да уважи изказването и искането ми. Искам да кажа пак на този г-н Иванов знае ли че тези регистрирани общности в електронното списание (опс грешка на езика)с айта сме пак ние дето искаме да ни чуят. Дали трябва и да припомним и закона : ЗАКОН ЗА БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    (обн.,ДВ,бр.30 от 11 април 2000 г.)

    Глава първа
    ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

    алинея

    (3) Към дипломатическите представителства на Република България в държавите, в които има български общности или български национални малцинства, могат да се създават консултативни органи на българите, живеещи в съответната държава, които се състоят от представители, излъчени от лицата по чл.2

    По алинея 3 добре се вижда какво е писано а той казва че няма такава точка.Дали някой който застава на един пост или отива да се изказва не е по добре да си научи урока и да не се излага че не знае законите които уж защитава.Българите в чужбина до кога ще бъдат разделени на наще и ваще, г-н Стаматов вие към кой отбор сте след като не сте във ВОС. Защо в изказванто си няколко пъти повтаря няколко обществени съвети, това че на този етап не позволяват да се рекламира повече искането на българите в чужбина не ни отказва да застанем зад една идея и да се борим за правата си. Не съм съгласна да ни се слагат имена че ние искаме да закрием ДАБЧ,или кой ще слуша „индианците“какво мислят.И мога да кажа че никога не сме получавали никакви помощи от ДАБЧ та искате да защитят и слушат нашето мнение.

  4. Дами и господа живеещи извън пределите на Родината,

    не разбрахте ли, че институциите в майка България се явяват всъщност, като един вид мащехи за българите в чужбина?

    Вишните чиновници, които оглавяват тези правителствени организации, от както последните съществуват, са се стремели единствено да извлекат лична полза за себе си и за политическата формация, която ги е поставила на тези места, на гърба и в името на емигрантите. Това разбира се никога не е предизвиквало народното недоволство, защото поначало тези, които са извън страната, са малко или много недолюбвани и на тях по скоро се гледа, като на овце за стрижене.

    Не искам да напомням, че най-голямото приходно перо в брутния национален продукт идва не от някой отрасъл на българската икономика (където поголовно се краде), а точно от българите зад граница. Ако само за една година спре притока на свежа валута от вън, то бюджета ще се срине и ще настъпи нещо подобно на лукановата зима на времето.

    Ама на кой да го казвам това, като политиците у нас знаят, че са за малко на власт и са на принципа „след мен и потоп“… От там идват всички злини.

  5. Директора на ДАБЧ да се назначава от народното събрание, след допитване до българите в чужбина.

  6. Здравейте,
    Не може ли Росен Иванов да отговори на нашите въпроси? Докога българите в чужбина ще сме втора категория граждани? Щом чак Гоце го е забелязал (президентско вето на изборния кодекс), Росен може също да го забележи. Ако ще ни праща български знаменца, нека Росен знае че ние отдавна сме си купили. Нама нужда от цяла една агенция за това. И какъв е тоя таен „Закон за българите в чужбина“? Пак ли ще ни вземат българското гражданство? Какъв е тоя „национален съвет на българите в чужбина“? Работни места за уволнените ченгета/дипломати ли се търсят? Чакаме коментарите на ДАБЧ.

  7. Всичко ми прозвуча,като нещо добре нагласено от \"нашите\" хора пак за \"нашите\" хора.Малко като вълка козината си мени,но нрава си не.Според мен акцента по-скоро трябва да се сложи на българските организаций в Европа,а не в САЩ,второ не желая един човек добре обучен правно, а може би и в ДС, да ми говори едни и същи неща на сух език и да ми обяснява по 100 пъти технически детайли.Явно господина е пропуснал да забележи,че българите в чужбина не се поддават на манипулаций. За създаване на закон за българите в чужбина са необходими българи,които НАИСТИНА живеят в чужбина, а не спуснати от горе хора удобни на властта.Съжалявам, но начина по който г-н Иванов говореше, ме пренесе във времето преди 21 години – клишета,празни думи и завоалиране на действителната цел.Един закон,като се направи сега,няма да може да се промени за доста дълго.В това което г-н Иванов каза не прозвуча нито нотка грижа за правата на българите в чужбина.Освен това българи има по цял свят и в Южна Африка,и в Южна Америка и в Австралия и Нова Зеландия и в Япония и Китай.Аз нито съм чула, нито знам,че г-н Иванов е назначен да брани моите права и интереси,а и не виждам да прави нещо такова,т.е. създадена е поредната синекурна длъжност за \"наш\" човек.Определено съм ПРОТИВ подобна изкуствено създадена структура да изготвя такъв важен закон, да не говорим че изобщо нямат реална връзка с българите по света.Никой от българите в чужбина не ги е избирал,така че заедно с министъра без портфейл да си ходят и те.

  8. „Как се нарича човек, който твърди, че трябва да се придържаме към фактите, а сам ги интерпретира по свой начин?“

    Нарича се : Адвокат !! 🙂

  9. Каква е таз агенция и какъв е тоя г-н Росен, бе? Някой българин в чужбина да е чувал нещо за туй ОФ или да се е ползвал от услугите му?! Таман изтюрлянкаха агента- доносник с 3 никнейма и се зарадвах, че ОФ-то му ще се закрие и господа ХРАНТУТНИЦИТЕ на държавната софра ще си ходят…и ново двайсет!

    Я, някой българин в чужбина да каже трябва ли му подобно номенклатурно ОФ, което уж го подкрепя или не му трябв?

    На мен, ни ОФ-то им ми трябва, ни седянките им, ни лакардиите им…
    А както е видно от поредният \"нов Избирателният кодекс\", дето се тъкмят да ни натътрузят ПАК, българите в чужбина пък хептен не им трябваме на другарите ОФейци…Нашият вот не е пълен вот, ама им пълним хазната, от която си се самовъзнаграждават за нищо невършене и празни приказки за \"общи тези\"…Бря, бря, бря…Бля, бля, бля…

    Ако има поне един българин в чужбина ПОДКРЕПЯН от г-н Росен Иванов и ОФ-то или обратното, нека да се обади и да обясни като как е бил подкрепен? Кой кого подкрепя, че никак не мога да се сетя в какво се изразява туй подкрепяне, ама никак…Доколкото ми е известно ний българите ги крепим тия ОФ хрантутници.Да вземат господа ОФ-ейците да офейкват от джобовоте ни, че да усетя подкрепата им. Хем морална, хем материална.

  10. Работят „на тъмно” по новия закон за българите в чужбина

    Живеещият във Франция български журналист Атанас Чобанов заяви в ефира на БНР, че някои от временните обществени съвети на българите в чужбина са изразили недоволство от липсата на консултации с тях при подготовката на законопроект за българите и българските общности в чужбина.

    Чобанов посочи, че са правени опити за контакт с Държавната агенция за българите в чужбина, които завършили „много безславно“. По думите му на родните организации и медии зад граница не се гледа сериозно. Отношението е абсолютно чиновническо и няма нищо общо с това, на което са свикнали хората, които са, които живеят в демократични развити общества“, заяви Чобанов.

    Журналистът заяви пред news.bg, че изготвянето „на тъмно\" на законопроекта може да доведе до създаването на „един казионен, назначен национален съвет на българите в чужбина“. По този начин ще бъдат заглушени исканията им за представителство в Народното събрание чрез депутати от 32 МИР (чужбина).

    Според Атанас Чобанов функциите на Държавната агенция за българите в чужбина могат се извършват от отдел на Министерството на вътрешните работи, а политическото представителство трябва да е в парламента.

    Журналистът посочи, че една от основните дейности на ДАБЧ е издаването на удостоверения за български произход – дейност, която може да се върши от отдел на Външно министерство, който е много по-малко бюрократизиран и работи в тясно взаимодействие с консулите по места.

    Това, според Чобанов, ще повиши ефективността на проучванията и няма да се повтори случая с руския мафиот Константин Циганов, който е получил българско гражданство през 2001г., а сега е в Бусманци и чака екстрадиране като заплаха за националната сигурност.

    Въпреки това, становището на временните обществени съвети не е за закриване на агенцията, а за това „да няма „назначени“ отговорници за българите в чужбина“, заяви Чобанов, който е част от организацията на сънародниците ни във Франция. Той посочи, че форматът на представителството трябва да бъде обсъден със заинтересованите диаспори преди внасянето на проектозакона.

    В отговор председателят на агенцията Росен Иванов каза пред националното радио, че много малко от сънародниците ни извън страната споделят становището на Атанас Чобанов.

    „Нека тяхната цел не бъде ликвидирането на агенцията за българите в чужбина. Господинът от Франция говори с общи тези. Става въпрос за изработване на проект за решение на Министерски съвет за законопроект. Схващате разликата? Нали трябва да имаме нещо, върху което да дебатираме. Каквито и да са организациите, ако те работят в интерес на българщината, ние ще ги подкрепяме“, обясни Росен Иванов

    http://news.ibox.bg/news/id_1041852409

  11. @Мариана
    „Този Росен Иванов най-вероятно ще си изкара мандата, докато съответното правителство, което го е назначило, е на власт. Каква работа ще свърши и как ще я свърши – е отделен въпрос. Най-вероятно ще я кара в същия дух – като адвокат, адвокат на онези интереси, чиито и да било те, които наистина го вълнуват.

    Заблуждавате се, Мариана
    – преди всичко Росен Иванов е известен с адвокатстването си на някои знакови фигури от неговия регион.
    А Бойко Борисов отлично знае и за горещите му отношения с президента Гоце. Ако се разтърсите в нета ще прочетете (цитирам): Росен Иванов отваря първата в Перник специализирана книжарница за историческа и краеведска литература. Лично президентът Георги Първанов преряза лентата на начинанието
    Или това
    П Р О Г Р А М А
    на посещението на Президента Георги Първанов в общините Перник и Брезник
    29 октомври /петък/ 2006г. 16.30ч.- Представяне на книгата на Росен Иванов „Шетба из Пернишко“, в конферентна зала на ОК Дворец на културата /книгата е издадена под патронажа на Президента Георги Първанов в рамките на неговата инициатива „Съхрани българското“ и ще бъде представена от проф. Божидар Димитров (по това време от БСП)
    Анонса на книгата:
    Винаги съм усещал особеното състояние на земност у хората от нашия край, заради трудния им делник, но и заради многото история в кръвта им – песни, хора, легенди, предания, приказки, спомени. Техните духовни пространства са огромни. Когато се насложат едно върху друго, пространството на родния край става необозримо. Него може да види само сърцето. То подсказва да стъпваме здраво по земята на Кракра.
    Подпис: Георги Първанов
    Така че Росен Иванов е пътник от момента в който Първанката си замине наесен, а да се надяваме и по-рано. Защото и с прехваления от Божо закон специалистите, а особено българите зад граница подали документи за гражданство знаят какви каши е наробил. И за разлика от Манджуковата 2 дни след напускането му всички ще въздъхнат облекчени. На Борисов не му трябва втори таралеж в гащите подобен на Божо, макар че с адвокатската си практика вероятно на Иванов по-подхожда сравнението – хлъзгав охлюФ.
    В този си сътав и форма, агенцията на никого, и в страната и извън нея, не му е нужна.

  12. Ако кажеш на феша на една структура, че тази структура трябва да се закрие, за какво ли ще си мисли той, освен да се опита да омаловажи всички твои идеи и виждания?

    Не знам колко човека работят в ДАБЧ и как работят също не знам, но в някакъв смисъл е по-добре да не се акцентира върху това – да се закрие самата структура. Не че и ако престане да се акцентира върху това, шефът на ДАБЧ Р. Иванов ще почне вместо да говори за проекти, концепии, \"българщини\" и пр., ще разбере, че може да бъде къде по-добър медиатор и къде по-добър държавен служител, ако наистина започне да му пука за работата, за която е назначен. Но все пак не си струва. Българският данъкоплатец всъщност издържа и агенции, чиито имена често не сме и чували, или поне много български граждани нито ги знаят, нито се интересуват от тях; ще издържи и ДАБЧ. Въпросът не е дали да я има, а какви хора работят в нея. И не само в нея разбира се. Държавните служители в БГ (вероятно не само тук, но тук е особено видно) по изключение са свестни хора. По изключение се изграждат личности като Кристалина Георгиева много примерно, а румяни желеви (т.е. недостатъчно квалифицирани хора с големи амбиции) или росени иманови (т.е. обладели изкуството да говорят за проекти, концепции и пр. и да отчитат разни дейности, не наистина да ги развиват) има в изобилие. Този Росен Иванов най-вероятно ще си изкара мандата, докато съответното правителство, което го е назначило, е на власт. Каква работа ще свърши и как ще я свърши – е отделен въпрос. Най-вероятно ще я кара в същия дух – като адвокат, адвокат на онези интереси, чиито и да било те, които наистина го вълнуват.

  13. Към г-н дежурния редактор:
    Г-н Стаматов, г-н Иванов има още много държавен хляб да изяде и държавно вино да изручи, докато загрее за каква медия си говорим, когато споменаваме Еврочикаго и българската общност в Чикаго – азбучни понятия за емигрантите, но не и за софийските чиновници, натоварени със задачата да провеждат държавна политика към емиграцията (??). А виждам, че дори не се и опитва.
    Нищо, то никога не е късно човек да се орезили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *