2024-03-29

1 thought on “Г.Котев посочи Октопода в енергетиката

  1. http://balkanleaks.eu/memorandum.html

    Стремежът за прозрачност на правителството е похвален. Часове след като беше обявено подписването на Меморандум между България и Русия за проектна компания за АЕЦ Белене на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката се появи и самият текст на меморандума. Той бе предоставен за сваляне в Word файл със заглавие „Final 2 edited biateral.doc“.

    При внимателен преглед на този документ в информацията за файла откриваме странни неща. Вместо реквизитите на МИЕ, които се полагат на такъв важен междудържавен меморандум, откриваме, че автор е Maria Bizheva от фирмата ANG и носи заглавие TITAN Mine Mouth Power Plant.

    Дали точно Maria Bizheva е автор, дали е използван нейният компютър, за да се редактира меморандума или просто е използван стар документ като бланка няма как да се разбере. Любопитното в случая е, че има лице с име Мария Бижева Славова, което не е служител на МИЕ, но има сериозни интереси в енергетиката.

    Мария Бижева е съсобственик на 50% във фирмата ЕВРО ЛИГАЛ ГРУП ООД с ЕИК: 130560753. Неин съдружник е Румен Тенев Манолов, който е и управител на фирмата.

    Румен Манолов от своя страна е в борда на фирмата Електромет ЕИК 131317423, чийто изпълнителен директор е небезизвестният бизнесмен Богомил Манчев, изпълнителен директор на „Риск инженеринг“ и председател на Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Именно неговите фирми са най-ангажирани в строежа на АЕЦ Белене.

    В МИЕ явно са забелязали гафа и са сменили файла с PDF вариант, но не са малко журналистите, които все още пазят на компютъра си първоизточника и могат да потвърдят, че информацията за файла не е манипулирана, за да бъде злепоставено МИЕ и фирмите, които му пишат или му редактират меморандумите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *