Home » Избрано

Г.Котев посочи Октопода в енергетиката

2010.12.08 Един коментар
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и министър Трайчо Трайков са част от енергийната мафия, защото знаят за подмененото ядрено гориво в АЕЦ “Козлодуй”. Това обяви на пресконференция ядреният физик Георги Котев.

„На 14 октомври тази година се срещнах с Трайчо Трайков и той призна, че има енергийна мафия у нас, но той не се страхувал да я изчисти. Откакто аз съм повдигнал обвинението, че АЕЦ „Козлодуй” работи с рециклирано ядрено гориво, били похарчени 2 млн. лева, за да се докаже, че аз не съм прав. Въпреки това, аз не видях никакъв документ от Трайков за това как са похарчени тези пари”, посочи Котев.

„От изказване пред „Нова Телевизия” на Румен Овчаров разбрах, че 300 000 лева са дадени на шведска фирма за проверка на горивото в централата”, заяви физикът.

„Това, че не се знае какво е станало с останалите 1,7 млн. лева и нежеланието да се предприеме нищо по случая, за който преди 2 години съм алармирал, ме кара да считам, че министър Трайчо Трайков е част от енергийната мафия”, каза Котев.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов също не прави нищо, за да могат да бъдат разкрити далаверите с рециклираното гориво в АЕЦ „Козлодуй”, въпреки няколкото писма до него. Поради тази причина Котев причисли и Цветанов към енергийната мафия.

На въпрос на news.bg каква е ролята на Бойко Борисов в тази структура, Котев посочи, че премиерът знае от специално писмо до него за случая, но не взема никакво участие за предотвратяването му.

Според Котев България е дала 750 млн. евро на Русия за рециклирано ядрено гориво, което се използва в АЕЦ „Козлодуй” при положение, че Москва е трябвало да плаща на нас, защото ни е ползвала като ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА опитна база, тъй като това ново гориво все още не е с приета документация от българския Държавен регулатор АЯР.

Петър Пенчев заяви, че Георги Котев е “българският Джулиан Асандж“, защото преди него е използвал ИНТЕРНЕТ-мрежата за разобличаване на октопода в ядрената енергийна мафия. Показателно е нежеланието на вчерашните и днешни управляващи да използват уникалната възможност с показанията на “човек от кухнята в АЕЦ Козлодуй“, когато подобни източници “отвътре”, при далеч по-некасаещи обществото престъпления се обявяват за “защитени свидетели”, чрез които разкриват групите на Наглите, Лапачите и др. Но явно тук хранилката си заслужава … всички партии лапат от парите на българските данъкоплатци.

Припомняме, че преди години твърдението на Котев, че АЕЦ работи не със свежо, а с рециклирано ядрено гориво, предизвика скандал, който управляващите се опитаха да потулят. През юли т.г. Котев започна гладна стачка в центъра на Брюксел, в знак на протест срещу енергийната мафия, която според него се прикрива не само в България, но и от европейските ни партньори. Тогава се намесиха белгийските власти, които го заставиха да прекрати протеста си, с аргумента, че подобни прояви в Брюксел са противозаконни.

Използвани са материали на Фрог нюз и Б Таймс

БТА-Пресклуб, 06.12.2010, (отляво-надясно) Иво Инджев, Георги Котев и Петър Пенчев

Фото: Христо Петров

One Comment »

 • Съгласен said:

  http://balkanleaks.eu/memorandum.html

  Стремежът за прозрачност на правителството е похвален. Часове след като беше обявено подписването на Меморандум между България и Русия за проектна компания за АЕЦ Белене на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката се появи и самият текст на меморандума. Той бе предоставен за сваляне в Word файл със заглавие „Final 2 edited biateral.doc“.

  При внимателен преглед на този документ в информацията за файла откриваме странни неща. Вместо реквизитите на МИЕ, които се полагат на такъв важен междудържавен меморандум, откриваме, че автор е Maria Bizheva от фирмата ANG и носи заглавие TITAN Mine Mouth Power Plant.

  Дали точно Maria Bizheva е автор, дали е използван нейният компютър, за да се редактира меморандума или просто е използван стар документ като бланка няма как да се разбере. Любопитното в случая е, че има лице с име Мария Бижева Славова, което не е служител на МИЕ, но има сериозни интереси в енергетиката.

  Мария Бижева е съсобственик на 50% във фирмата ЕВРО ЛИГАЛ ГРУП ООД с ЕИК: 130560753. Неин съдружник е Румен Тенев Манолов, който е и управител на фирмата.

  Румен Манолов от своя страна е в борда на фирмата Електромет ЕИК 131317423, чийто изпълнителен директор е небезизвестният бизнесмен Богомил Манчев, изпълнителен директор на „Риск инженеринг“ и председател на Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Именно неговите фирми са най-ангажирани в строежа на АЕЦ Белене.

  В МИЕ явно са забелязали гафа и са сменили файла с PDF вариант, но не са малко журналистите, които все още пазят на компютъра си първоизточника и могат да потвърдят, че информацията за файла не е манипулирана, за да бъде злепоставено МИЕ и фирмите, които му пишат или му редактират меморандумите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.