Home » Авторски страници

Децата на БУЦ „Знание” превърнаха Празника във вълшебство с Коледна седянка

2010.12.20 Няма коментари
Spread the love

Магията на Коледа докосна сърцата на родители и гости с песни, гатанки, драматизации, изпълнения на пиано, стихове, спортни и народни танци – представени в пъстра и весела Коледна седянка.
Идеята за седянка дойде от учителя по народни танци Константин Маринов. Желанието на учители и преподаватели беше да предадат на децата усещането за автентична българска Коледна традиция и настроение, което те не могат да видят на друго място.
Децата с удоволствие подеха идеята и започнаха да се подготвят. С учителката си Бонка Георгиева 2 клас подготви приказки за Хитър Петър и много български гатанки.
С преподавателката си по музика Даниела Стоянова децата с огромно желание запяха народни песни като „Петруно Пиле”, „Изгряла е месечинка ”, “Коледарско хоро”. Бяха подготвени и изпълнения на пиано с български неравноделни размери и коледни мелодии.
С Антоанета Лентова 3 клас подготви драматизация на Бъдни вечер, като разчупиха коледната пита с паричка. С Нели Терзийска учениците ни от Чикаго представиха драматизация на обичаното от всички ни “Глезеното Мими” нa Асен Босев .
Преподавателите на 1-вите класове Стефка Папазова и Нели Терзийска и 4-ти клас на Нина Шарапчиева изнесоха рецитал от звучни, изпълващи с трепет и коледно настроение стихотворения. Голямата ни група от с преподавател Боряна Георгиева ни зарадва с празнични коледни стихове .
Спортните танци на Евгени Петков и Христина Барганска внесоха много разнообразие в програмата. Публиката пляскаше в ритам със спортните двойки и ръкоплясканията не стихваха след техните изпълнения.
Групите по народни танци на Биляна Неофитова и Константин Маринов разбудиха българския дух с пъстрите си носии и български коледни хора. Залата беше на крака …
Цялата програма беше обединена със специалната украса -огнище и българска народна коледна трапеза с баница, тутманик, лозови сърми, мед, пуканки, бъклица с вино и битови предмети от големите ученици на Мая Стоянова и Диляна Иванова (учредител на сдружение „Български музей в Чикаго“).
С удоволствие се насладихме на талантите и будността на нашите ученици, които с желание и гордост поемат българската си принадлежност .
Трите групи на нашата Детска градина „Знайко” с преподаватели Марияна Доганджиева, Велина Драмска , Ирена Калева, Стефка Генчева, изнесе отделно своя коледна програма в присъствието на Лила Георгиева – консул на Р.България в Чикаго.
Малките ни артисти посрещнаха обичания от всички ни Дядо Коледа и се представиха с “Червените ботушки ”, “Тихо се сипе първият сняг” и “Звънчетата на Дядо Коледа” . С Константин Маринов и Биляна Неофитова децата играха народни танци , патешкия танц, казваха стихчета на обичания старец и отгатваха гатанките му. Накрая заслужено получиха подаръци и лакомства от Дядо Коледа.
За да зарадва Добрия старец децата с пълния си чувал, се беше погрижил Васил Байрактаров и неговата компания Multi Group Logistics Inc, а българският вкус беше придаден от Магазин София – Радка и Кольо Колеви. Благодарим ви, скъпи дарители , че зарадвахте децата и направихте Коледата им толкова красива и сладка.
Нашето пъстро тържество беше един прекрасен коледен подарък за всички ни!
Весела Коледа, Мирна и Честита Нова 2011 година от учениците и преподавателите на БУЦ “Знание” !

Даниела Стоянова
Преподавател по музика и пиано в Център ”Знание” (Чикаго)

Б.Р. Редакцията на Еврочикаго, освен цитираният по-горе текст, получи от училището снимки от тържеството:

BUC01

BUC02

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.