Home » Авторски страници

Българска Коледа за децата на училище „Слънчогледи” в Чикаго

2010.12.20 Няма коментари
Spread the love

За мнозина Коледа е време за подаръци, празнична шумотевица, показни празненства.
За българите това е време за семейството, за традициите, за простите и важни истини в живота. Времето на очакването на новото начало, на символичното пристигане на „младия бог”. Тези, които никога не са били част от това тайнство, не знаят за символите и тълкуванията на ритуалите. Тези, които знаят, с желание споделят своите традиции и приобщават другите към националните обичаи.
За да запазим националната идентичност, ние от училище „Слънчогледи” си поставихме за цел да приобщим не само децата, но и техните семейства към празничните обичаи и ритуални тържества на българите. На 18 декември в празнично украсената сграда на брега на езерото в Глен Елин се събрахме да си припомним как са празнували нашите предци Коледа и Нова година и да покажем на децата, че това не са само музейни факти, а са част от нашето ежедневие.
Традициите са традиции, ако хората ги прилагат в истинския живот. Голяма част от нашите ученици за пръв път видяха сурвачка и как тя се изработва от сурова, прясно отрязана пръчка.Заедно с майки и баби увиваха с вълнени конци, нижеха пуканки и сушени плодове, разговаряха. И не само видяха, но и разбраха защо се прави така, както и защо се казват сурвакарските наричания.
По-големите момчета, заедно с татковците си украсиха коледарските геги, после изрекоха пожеланията на коледарите към стопаните на къщата. За първи път мнозина усетиха миризмата на тамян от прекадената бъднивечерска трапеза.
Най-малките ни възпитаници заедно с родителите си се грижеха за обогатяването на елхата, рисуваха върху многоцветни лъскави топки, изрязваха.
Майки, татковци, баби и близки на нашите ученици заслужиха изключителна благодарност за подготовката и декорирането на празничната трапеза, отрупана с традиционните коледни храни и символи. С домашно омесени погачи, кравайчета, баници, тиквеник, сърми, баклава и други вкусотии те спомогнаха да представим нормалната българска битова атмосфера и да се почерпим за добре свършената работа. На трапезата за Бъдни вечер бяха наредени и наречени нечетния брой постни ястия, поставени в красиви глинени съдове, на истинска битова покривка. След коледната работилница,след възстановяването на обредите от Бъдни вечер и Коледа, всички опитаха от старателно подготвените домашни ястия, а те ни се сториха още по-вкусни след като заедно подготвяхме всичко през тези няколко часа на нашата българска Коледа.
Вечерта не остана и без българско хоро. Танцовата група на училище”Слънчогледи” увлече с танците си и присъстващите. Нищо не липсваше в тази вечер. Имахме томбола, съпроводена с много емоции от страна на децата.Те щастливи тичаха да разнасят подаръците, но нито за миг не изпускаха сурвачките си до края на вечерта.
Направихме и викторина, в която всички отговаряха на въпроси, свързани не само с българските празнични традиции, но и с тези на други култури – от далечния изток през Азия и Европа, Южна и Северна Америка, Австралия. Многообразието на култури и обичаи потвърди още веднъж, че всички хора са еднакви в желанието си да живеят щастливо и с надежда за един по-хубав свят през новата година. А датата е въпрос на календар – дали слънчев или лунен, това е вече подробност.
Всичко беше истинско – и настроението, и хората, и традициите. Смяхме се, танцувахме,споделяхме.
Макар и далеч от България, ние знаем и пазим нашите корени. Но не е само това – ние сме отворени към другите култури, затова и гостите ни от други националности се чувстваха сред свои и ни благодариха от сърце за незабравимата и топла вечер. Защото само с доброжелателност ще направим света по-добър.
Весели празници !

Slanchogledi School

Slanchogledi01

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.