2024-04-18

8 thoughts on “Граждански организации искат незабавно отзоваване на агентите на ДС – посланици

  1. Според това, което чета за мин. Младенов в „неофициалната преса“ (блогове, форуми), точно на него не може да му се възлага надежда за промяна на статуквото – справка, новоназначеният „набързо“ посланник на РБ в Рим. А фактът, че ГЕРБ се обвързват точно с такъв „играч“, ми говори още по-лошо.
    ГЕРБ стават от ден на ден все по-нагли и безпардонни и при ускорената (или просто – назряла) еволюция на гражданското (интернет) българско общество мисля, че ще им се наложи да излязат от собствения си калъп, ако искат въобще да оцелеят на върха на политиката. Ако ли не – чакат ни граждански неподчинения! (да се надяваме)

  2. Инициативният комитет за демонтиране на паметника на съветската армия окупаторка в София се присъединява към искането на гражданските организации „Коалиция за честно управление”, „Граждани срещу ДС”, Център „Хана Аренд”, Асоциация „Анна Политковская” и Гражданска инициатива „Справедливост”, които искат незабавно отзоваване на агентите на ДС – посланици и смятат да уведомят медиите на съответните страни за посланиците – агенти на ДС. Ние също смятаме, че правителството на ГЕРБ не трябва да поставя под въпрос доверието на евро-атлантическите ни партньори, съседите ни и други държави, с които имаме дипломатически отношения. Затова посланиците – агенти на на ДС, трябва да бъдат незабавно отзовани. Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия окупаторка в София възникна на 20 септември т.г. Тя е подкрепена от над 1300 българи, включително и живеещи в САЩ и ЕС. Искаме да се демонтира въпросния паметник на срама и лъжата, който разделя българския народ на палачи и жертви и като символ на провалилия се комунистически експеримент, в резултат на който над 2 милиона българи напуснаха родината си. Премахването му ще бъде реална подкрепа на демократичните промени в България, в която въпреки че е страна членка на ЕС и НАТО не се забелязва реална декомунизация. Против сме този паметник да бъде символ на признателността на българския народ към съветската армия, най-малкото защото тя не ни е освобождавала, а ни е окупирала и на българска територия няма нито един убит съветски войник.
    ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ЗА ДЕМОНТАЖА НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОКУПАТОРКА В СОФИЯ ТУК:
    http://www.change.org/petitions/view/__6

  3. Външният ми министър заяви, че ще е твърд и непоколебим относно сътрудниците на ДС в посолствата ни по света. И аз не се радвам никак, че ДС се опита да влезе и влезе във всички структури и на новия тип държава, че се опита да овладее процесите на българския преход, но дори да оставим настрана факта, че няма такава държава, която да огласява пубично действащи резиденти, настоящият ни външен министър няма какво толкова да се непоколебява… В много от своите действия той показа всичко друго, само не и това, че служи на интересите на държавата, чийто външен министър е.

  4. Синята коалиция призова да бъдат отзовани посланиците, за които комисията по досиетата установи, че са били агенти на бившата Държавна сигурност. Десните ще предложат още днес законови промени, които да ограничат правата на агенти на ДС да заемат такива постове. Това заяви в декларация съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров.

    Срамуваме се, че 13 от 26 български посланици в ЕС са агенти на бившата Държавна сигурност,

    заяви той от парламентарната трибуна, цитиран от радио „Дарик”. По думите му това само потвърждава тезата на представители на Русия, че България е нейният „троянски кон“ в ЕС. Според сините това за пореден път показва, че бившата Държавна сигурност до голяма степен определя и българската външна политика.
    Крайно време е този проблем да бъде решен окончателно, каза Димитров и добави, че още днес ще внесат законови промени за забрана на бивши агенти да са дипломати. Това ще бъде поредното изпитание за 41-ото Народно събрание, да видим кои са демократите в парламента и кои партии ще подкрепят това законодателно решение – още отсега се вижда, че БСП не са съгласни, заяви Димитров. Трябва да е ясно кой кой е в българската дипломация, с агенти на Държавна сигурност не можем да правим външна политика на Европейската народна партия, заяви лидерът на СДС.
    Бившият външен министър Соломон Паси заяви в предаването „Здравей, България” по „Нова телевизия“, че не е изненадан от списъка с посланици, които са били сътрудници на Държавна сигурност, защото тези факти са му били известни.

    „Те са били известни и на всеки външен министър. Но не това е центърът на външната политика, включително в момента.

    Министър Николай Младенов трябва да има свободата да действа по доста по-свободен начин и сам да реши къде кого да назначи. Въпросът е какво трябва да прави българската дипломация, а не кой да го прави“, каза Паси.
    Във вторник стана ясно, че постоянният представител на България в ООН Райко Райчев, както и сегашните ни посланици в Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина и Ватикана са били агенти на тоталитарните служби. Това пролича от проверката на комисията по досиетата. Според данните на комисията около 40 от действащите посланици са били сътрудници на Държавна сигурност
    Според Соломон Паси трябва да се обедини външната политика с външната търговия и да се направи реформа,“защото се изгубиха центровете и ориентирите, към които се стремим“. Той не отговори на въпроса как да се постъпи сега и само заяви: „Когато един въпрос се решава късно, той се решава зле. Преди 20 години можеше да се намери добро решение – сега такова няма“.
    Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин беше видимо раздразнен от публикуването на списъка.

    „Разбира се, че знаех, но ми посочете дипломатическа служба по света, която не работи с разузнаването“,

    каза той, избягвайки от акцента на разговора – че става дума за посланици, а не за служители в посолствата.
    „Списъкът е по-интересен за чуждите разузнавания, защото са разкрити оперативните ръководители на посланиците. Това е едно голямо безобразие – мога да го сравня със случая с „оня списък“ от зората на демокрацията, когато на турското посолство бе връчен списък с български разузнавачи и контраразузнавачи.“
    „Нали четете в Уикилийкс – задачите на американските дипломати не са ли разузнавателни? Няма нищо лошо един български дипломат да е работил за разузнаването и контраразузнаването. Категорично съм против лустрацията във Външно министерство. И преди, и сега спецслужбите са работили за държавата и са спасявали хора. Външнополитическите цели на България преди 1989г. едва ли са били свързани с политическата полиция.“
    Гостуващият в студиото Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание и бивш посланик във Варшава, отвърна:

    „Ако на хора като вас не се удари публично плесница нищо няма да се промени. Не е морално да сте евродепутат и да подкрепяте спецслужбите на една комунистическа държава“.

    Според Йорданов „посланикът е политическа фигура и представлява цялата държава и не може да бъде заложник на една или друга тайна структура“.
    Очевидно 20 години у нас нито едно правителство и президент не са могли да решат проблема, продължи той. „Нямам обяснение защо се е получило така. Желю Желев разкри агентурното минало на тогавашния лидер на СДС Петър Берон и той бе изхвърлен с гръми трясък от политиката, а в същото време е изпращал агенти на ДС посланици в държави като САЩ. При Петър Стоянов бе малко по-различно, но при сегашния президент вече е направо скандално. Почти целият му висш апарат е бил свързан с тези служби и той ги изпраща на „топли места“.
    Според Йорданов проблемът е и с това, че огласените агенти и сътрудници на ДС са премълчавали този факт. В Полша, Чехия и Словакия с лустрация забраниха на такива хора за определен период да заемат висши държавни постове. Това става не защото са били тайни агенти на комунистическия режим, а защото са подали информация с невярно съдържание.
    „Посланиците, работили за ДС, са най-слабите дипломати. Образно казано, службите на приемащата страна регистрират такива хора, поставят ги в „аквариум“ – ограничават контактите с него, трудно му е да се добере до информация“, аргументира се Йорданов.

    Това е лош ден за нова демократична България,

    така бившият посланик на страната във Великобритания, Рим и заместник-министър на външните работи Стефан Тафров, коментира големия брой български дипломати, които са били сътрудници на Държавна сигурност. ”Виждам днес мнения в мрежата: ”какво от това”. Тайните служби в България не са работили за интересите на България, а Държавна сигурност е била продължение на КГБ”, заяви в „Денят започва” по БНТ Тафров.
    От своя страна Бриго Аспарухов, бивш ръководител на разузнаването каза, че всяка държава има своите тайни служби. „След Втората война България не е имала своя избор, а той е бил решен от великите сили. В целия свят независимо от системата службите винаги са били чуждо тяло в държавата си, независимо на какво ниво е демокрацията на държавата. Те винаги са били мразени”, подчерта Аспарухов.
    Според Тафров ДС не е работила за интересите на България, а за интересите на бившия Съветския съюз. ”И сега като членове на НАТО и ЕС се отзоваваме с такива посланиците. Работата на МВнР е да свързва нова демократична България със света. Полша, Чехия отдавна решиха тези въпроси. Затова днес е тъжен ден за българската демокрация”, повтори Тафров. ”И много от тези бивши служители са в страни на нашите стратегически партньори от страни в НАТО и ЕС. Ако ние се справим с този проблем, тогава нещата ще се променят. Но е нужно много твърдост и воля да се решат проблема. „Вие бяхте на власт, защо не направихте Закон за лустрацията?”, попита Аспарухов събеседника си Тафров.
    Тафров, който беше министър в правителството на ОДС изрази мнение, че предложението на депутата от Синята коалиция Асен Агов след вчерашното огласяване на бившите сътрудници на ДС от МВнР към премиера Бойко Борисов, те да бъдат отстранени, е закъсняло.

    „Ние плащаме висока цена за това, че тези хора продължават да са в българската дипломация”,

    посочи Тафров. Той припомни, че именно тези служби са убили писателя Георги Марков в Лондон. Тафров посочи, че по време на управлението на СДС е имало хора инфилтрирани от ДС, включително и в Конституционния съд.
    Комисията по досиетата огласи вчера досиетата на 462 настоящи и бивши посланици, генерални консули и заместник-шефове на дипломатически мисии на България. В документа се посочват 191 сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия. Сред имената на агенти личат бившият кмет на Стара Загора Цанко Яблански и бившият наш посланик във Вашингтон до 1994 година Огнян Пишев. Голяма част от българските посланици в момента също са били също секретни сътрудници и то в страни като Италия, Испания, Великобритания и други.
    С решението си комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 1, т. 23 – посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии на Република България. Проверени са 462 лица. Три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Почти половината са били агенти на ДС. Сред тях има доста познати вече обявени имена като на Елена Кирчева или Любен Гоцев, а и позабравени като Петър Междуречки или Иван Палчев. Сред имената на агентите е и бившият говорител на външно министерство Драговест Горанов

  5. Из досието:

    Външният ни министър Николай Евтимов Младенов е роден на 5 май 1972 в семейството на дипломати от тоталитарната живковска дипломация. Всъщност, баща му, който от 2006 година е покойник е бил ченге – радист в различни посолства, а дипломацията му е била за прикритие. Дядо му е активен борец против фашизма и капитализма. Той е последният секретар на Ученическия комитет на ДКМС в столичната Английска гимназия. През 1995 г. Николай Младенов завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни отношения“. На следващата година Партията го провожда в Англия, където получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж, Лондон като защитава дипломна работа на тема „Израелските ядрени сили“. Младенов е с еврейско потекло и това, както и контактите създадени поради естеството на задачите, които ще му се възлагат му дават възможност да премине военно обучение в израелската армия-факт, малко известен в България. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация „Отворено общество“, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001. Междувременно Младенов се започнава с Надка Михайлова и с малко помощ от масона Иван Станчов той се озовава на 5 място във Варненската листа на ОДС за изборите 2001. Надка, която е водач влиза от София и Младенов става депутат. През 2002 Надка, ставайки председател на СДС прави Младенов член на НИС, преди да е станал член на СДС.
    През 2003 на местните избори Николай Младенов взема 200 хил. долара от ТИМ-аджии, за да наложи в СДС издигането на малкоизвестната и малкопопулярна юристка Ванухи Арекелян за кандидат на СДС във Варна, срещу което на самата Арекелян е обещано да стане шеф на Варненския окръжен съд. ТИМаджии изпълняват договореното и Ванухи става шеф на съда, Николайчо е по – богат с 200 хил. долара, а Кирил Йорданов – преизбран за втори път. Бившият шеф на СДС във Варна Янко Станев разполага със снимки, където се вижда как Младенов взема доларите, поставени в една картонена кутия за обувки. Николай Младенов също така е масон по шотландския ритуал, за което има цяла предаване в БТВ репортерите-може да се види в архива на сайта на БТВ.“

  6. И още ще има:
    Райко Страхилов Райчев
    29.03.1955 г.
    с. Църква, обл. Перник
    ст. лейт. Г. Савов на 30.08.1985 г., регистриран на 09.10.1985 г.
    ст. лейт. Г. Савов; о. р. Евгений Якимов Иванов; о. р. Александър Димитров Жулев; о. р. Петко Колев
    ДС, ПГУ-Х, ПГУ-III
    секретен сътрудник
    Велин-1 (Велин; Велин-2)
    Собственоръчно написани агентурни сведения; документи от ръководили го щатни служители; рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; дело Ф1, а.е. 7467 – 2 тома;
    доклад на НРС по чл. 16, ал. 2, т. 2, рег. № RB102101-001-04/ 12-2158/ 05.11.2010 г.

    Постоянен представител, посланик в Ню Йорк от 08.09.2007 г.
    ==============================================
    Стоян Анатолиев Тончев
    28.03.1959 г.
    гр. София
    лейт. Станимир Цветанов Сърбиновски на 16.04.1985 г., регистриран на 04.05.1985 г.
    лейт. Станимир Цветанов Сърбиновски
    ДС, ВГУ – „ЧЖ“
    агент
    Тони
    Рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; лично дело IА-37506.

    I секретар, временно управляващ генералното консулство в Ню Йорк от 01.01.2000 г. до 01.11.2002 г.

  7. София. Комисията по досиета оповести посланици и генерални консули, за които е установено сътрудничество към структури на бившата Държавна сигурност. Сред тях има бивши и действащи дипломати в различни държави. Кои са били сътрудниците на структури на бившата ДС в дипломатическите представителства в САЩ, показва кратка справка на Агенция “Фокус” в решението, публикувано на интернет страницата на комисията.

    Огнян Пишев. Извънреден и пълномощен посланик във Вашингтон от 10.12.1990 г. до 01.07.1994 г. Вербуван от кап. Валентин Радомирски на 15.09.1983 г. Сътрудник на РУ – ГЩ с псевдоним Градев. Няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.
    Валентин Дончев. Генерален консул в Чикаго от 01.10.2009 г. Щатен служител ДС – ПГУ. Със заповед № 1004/ 13.12.1988 г. е назначен за разузнавач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *