Home » Избрано

Световен ден на телевизията – 21 ноември

2010.11.21 Един коментар

Отбелязва се от 1996 г. с резолюция 51/205 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1996 г. в чест на първия Световен телевизионен форум в Ню Йорк, САЩ (21 ноември 1996).

.През март 1998 г. Генералната Асамблея на ООН провъзгласява 21 ноември за Световен Ден на Телевизията (World Television Day). На всички държави е предложено да отбелязват този ден като си обменят телевизионни програми посветени на проблематики като мирът, безопасността, икономическото и социалното развитие и разширяването на културния обмен.

Макар и самият празник да не се отбелязва толкова отдавна, историята на телевизията е започнала преди около 80 години. Първите експерименти с използването на електронни лъчи за предаване и приемане на изображения на определени разстояния започват още в началото на 20-те години на ХХ век в САЩ, Япония и Съветския Съюз.

През 1933 г. американският инженер от руски произход Владимир Зворикин успява да изобрети катодната тръба, която и до днес се явява главна част на повечето телевизори. Благодарение на откритието на Зворикин през 1936 г. започват редовни телевизионни програми във Великобритания и Германия, а през 1941 г. и в САЩ.

Но чак през 50-те години на ХХ век телевизията получава масово разпространение в Европа. В повечето развиващи се държави държавните и частните телевизионни компании са възникнали още по-късно – през 60-те – началото на 70-те години на ХХ век.

На държавите е предложено да отбелязват този ден, като обменят телевизионни програми, посветени на проблемите на мира, сигурността, икономическото и социалното развитие и разширяване на културния обмен.

One Comment »

 • Петя said:

  Как (не) стават нещата в България
  Окончателното преминаване от аналогово към цифрово телевизионно излъчване в България се отлага от 31 декември 2012 за 1 януари 2015 година.
  При хроничната колебливост на днешното правителство решението е донякъде изненадващо. От друга страна, всеки, що годе запознат с въпроса, отдавна можеше без особен риск да прогнозира, че България няма да се справи с поставения от Брюксел и приет от самата нея срок. Сбъдването на тази прогноза е добра илюстрация за това как стават, или по-скоро не стават, нещата тук…

  …Въобще, целият процес бе до такава степен опорочен, че отлагането е може би за добро. Макар че, поучени от опита, не можем да сме сигурни дали не става дума за ново разбъркване на картите в нечия полза…

  Извадки от Анализа на Ясен Бояджиев на страниците на Доче Веле

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.