2024-04-17

2 thoughts on “Днес отбелязваме 175 години от рождението на Марк Твен

  1. Неизвестни подробности за Марк Твен разкрива неиздаваната досега автобиография на легендарния американски писател. Съгласно волята на Самюъл Клемънс, както е истинското име на писателя, тя излиза сега – 100 години след смъртта му. Още с първия том обемната творба оглави класацията на най-продаваните в САЩ.

    Нарочно или не бащата на прочутите Том Сойер и Хъкълбери Фин създава сензация дълго след като е напуснал този свят.

    Хариет Елинор Смит, редактор на книгата: „Той изрично е наредил да не публикуват автобиографията, докато не минат 100 години след смъртта му. Искал е да задържат някои части дори 500 години. Така е можел да изкаже откровено мислите си.“

    Век след смъртта на американския писател Марк Твен в книжарниците ще се появи негова нова книга. Става дума за пълната автобиография на твореца.

    Самият Твен държи книгата да се появи най-малко 100 години след смъртта му. През годините обаче се появяваха части от творбата. Според издателите това е бил маркетингов трик от страна на Марк Твен, който е искал да бъде сигурен, че и този негов труд ще се радва на огромно търсене, когато излезе в пълния си обем.

    Както може да се очаква, биографията не е издържана в традиционния стил за жанра. „Моята биография не е в стила започва от люлката и води директно към гроба, без отклонения“, коментира самият Твен.

    Той решава просто да разказва свободно за интересните моменти в своя живот, като всичко се записва прилежно от стенограф. В крайна сметка всичко това е обобщено в три книги, първата от които излезе тези дни.

    Освен любопитни истории, разказани в неповторимия стил на Твен, автобиографията съдържа и твърде лични моменти, които се появяват за първи път. В книгата има и разсъждения на писателя за религията, които вероятно ще предизвикат доста полемики.

  2. Ето някои от афоризмите на Марк Твен, в които има много мъдрост и една голяма усмивка!

    „Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти.

    Добри приятели, хубави книги и заспала съвест – това е идеалният живот…

    Не отлагайте нищо за утре, ако можете да го отложите за вдругиден.

    Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша.

    Човекът е единственото животно, способно да се изчервява. Впрочем, само на него му се налага.

    Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми.

    Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки, но в това време човекът може да е в близката кръчма и да не чуе.

    Бръчките трябва да обозначават само тези места, където преди е имало усмивки.

    Винаги прави това, което трябва. От това на някои ще им стане приятно, а останалите ще са учудени.

    Винаги, когато съм се отклонявал от навиците и принципите си и съм изричал някоя истина, на слушателя не му е достигала сила на духа, за да й повярва.

    Никога не бъди точен – губиш много време, докато чакаш другия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *