2024-03-29

1 thought on “Перник – спирка на метрото и център на просветата

  1. Бойко преряза лентата на ПУТКА!

    Няма шега, няма измама, защото действително днес 12.10.– точно на 141-годишнина от създаването на БАН, премиерът Бойко Борисов преряза лентата на ПУТКА – Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура.

    Още преди време Razkritia.com писа за бъдещото отваряне на университета в Перник и изключително пикантната абревиатура на учебното заведение.

    Колкото и обаче да е скандално съкратеното название на името му, ръководството трудно ще го преименува, защото вече е наложено.

    Преди години същата съдба грозяла и Великотърновския университет, който е щял да бъде кръстен в чест на патриарх Евтимий ( неговата статуя все още стои с вдигнати ръце на хълма, може би протегнати към небето не за молитва към Бога, а защото е “вдигнал ръце” от студентите).

    Именно заради патрона си университетът е трябвало да бъде наречен ДУПЕ, което ще рече Държавен университет “Св. Патриарх Евтимий” .

    Слава Богу, че са взели решение да не го правят, като сега пълното му наименование е Великотърновски университет “Св.св.Кирил и Методий” или ВТУ.

    За този в Перник обаче, едва ли ще настъпи обратен час и ново име те да му дадат, без хората да помнят старото!

    Ето и затова Борисов преряза лентата на ПУТКА, защото, както е известно, той прекалено много обича да борави с ножицата.

    За последното получи критика от експремиера Сергей Станишев по време на вота на недоверие към правителството, но все пак Борисов не е “безделник” като хората от опозицията и има прекалено много ангажименти за разрешаване.

    Така беше и днес, здраво стиснал ножицата като мечка стръвница жертвата си, когато министър-председателят даде начало на новия университет.

    Най-хубавото е, че трябваше вече да прерязва, а не да прави първа копка за Пернишкия университет, че би било доста грубо.

    Процесът с първата копка бе решен преди време, но и там не липсваха родилни мъки по въпроса къде ще бъде сградата.

    Днес всичко е наред и в страната е факт още една “работилница” за кадри, където за пръв път прага на университета ще прекрачат 60 български студенти и 15 чуждестранни, които няма как да не се чувства уютно в ПУТКА, след като заплащат по минимум 750 евро на семестър, за специалност “Архитектура” 1000 евро, а за англоезичното обучение и двойно – пари, които ще им гарантират качественото образование.

    Друг е въпросът дали студентите ще са сериозни при обучението си, защото, след като ги приемат на общежитие, което е местен хотел “само” за по 150 евро на месец, напълно е вероятно да започнат прословутия студентски живот – алкохол и дискотеки до главозамайване.

    Именно това е породило и следния виц, при който запитали случайна аудитория:

    Каква е разликата между обикновения човек, който пие 4-5 години, и студента?

    Отговорите били всевъзможни и най-цветущи, но накрая се оказало, че обикновеният човек, за 4-5 години пиене, се превръща в алкохолик, докато студентът, за същото време, става висшист и взима диплома при това.

    Дали този виц ще е актуален за Пернишкия университет по телекомуникации, компютри и архитектура, съкратено ПУТКА, или тепърва ще поставят основите на едно ново образование у нас, това единствено времето може да го покаже!

    Боян Петракиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *