2024-04-24

2 thoughts on “Димитровден е

  1. На Димитровден се готви курбан от овче месо, яхния от пиле(петел за мъжи и кокошка за жена) и пита с ябълки.Приготвят се също овнешки гювеч, печени ябълки, рачел, тиква, варена царевица.

    Пита с ябълки
    Продукти: 250 г брашно, 100 г вода, 150 г масло, 750 г ябълки, 125 г захар, лъжичка канела, орехови ядки.
    От замесеното с брашно, вода и разтопено масло тесто се омесват две кори, между които се слагат настъргани сурови ябълки, поръсени със захар, орехови ядки и канела. Отстрани питата се притиска тлътно, за да не излезе плънката. Пече се на фурна.

    Яхния от петел
    Продукти: 1,5 кг месо от петел, 300 г масло, 600 г кромид лук, 20 г доматено пюре, 15 г сол, лъжичка червен пипер и малко черен пипер

    Почистеният и изпит петел се нарязва на парчета, които посолени се запържват в масло, долива се вода и се задушават леко. Прибавя се доматено пюре и нарязаният на ситно лук. Яхнията ври до увиране на месото, като се долива по малко тобла вода. Преди сваляне от огъня на яденото се слага препечено брашно, размито в хладка вода, което ври няколко минути. Яде се топла, поръсена с червен и черен пипер.

    Курбан от овче месо
    Продукти: 250 г овче месо, 300 г джолан, 100 г домати, 100 г лук, 50 г моркови, 50 г целина, корени от магданоз, 2 л вода, сол, чесън
    Месото и джоланът се заливат със студена вода и се варият на тих огън, като пяната се отстранява. Когато месото е почти сварено, се прибяват главите лук, парченца моркови, корените от целина и магданоз, обелените скилидки чесън и червените домати (също обелени). Заленчуците врат, докато омекнат, но без да се разваряват. Курбанът се яде топъл.

    Приятен апетит!

  2. Честит имен ден на всички, които днес празнуват.
    Много здраве и късмет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *