2024-03-28

1 thought on “ДИСКУСИЯТА „КОЙ Е СЪЗДАЛ БОГ”?

  1. Въпросът е зададен некоректно.
    Възможно е некоректността да се дължи на невнимание, непознаване на проблемата или да е целенасочено провокативна (предполагаща априорно дискредитиране на идеята за Бога).
    Бог не е създаван нито целенасочено, нито еволюционно, нито се е самосинтезирал.
    Самият Той е отговорил на въпроса за Самосъщността Си: „АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ“ (Изход 3:14). По-категоричен отговор не е възможен.
    Този отговор блокира безкрайната поредица въпрос-отговор: „Бог създаде Вселената. А кой създаде Бога? Ако Бог е резулат от процеси във Вселената, кой тогава създаде Вселената?“ И така до безкрайност…
    Великите умове на световната наука (някога, а и сега) вярват в съществуването на Бога. Отрицатели на съществуването Му са преимуществено умове средна ръка и лумпени. Колкото по-дълбоко съответният учен е навлязъл в тайните на науката, толкова по-силна е убедеността му в Божията реалност.
    Датската физичка Lene Vestergaard Hau (born on November 13, 1959) през 1999 г. успя, начело на група физици в Харвардския университет, да намали скоростта на светлината от около 300,000 км/сек до няколко метра в секунда. Нещо повече:
    Prof. Hau and her associates at Harvard University have successfully transferred a qubit from light to a matter wave and back into light using Bose–Einstein condensates. Details of the experiment are discussed in the February 8, 2007 publication of the journal Nature.
    Този експеримент е още едно научно доказателство за истинността на Светото Писание – Библията. Има и научно-изследователски данни за постоянно деградиране скоростта на светлината във Вселената, която в миналото е била многократно по-голяма. Този извод налага преосмисляне на много от смятаните за непререкаеми теории за Вселената, вкл. и тези на Айнщайн (основани върху непроменяемостта на светлинната скорост).
    Могат да бъдат приведени и още немалко строго научни доказателства за истинността на Светото Писание – един от пътищата за връзката на човека с неговия Творец. Другите два канали за връзката ни с Бога са съвестта и интуицията.
    Днешните времена изискват пълноценния ни контакт със Създателя на всичко видимо и невидимо – ако наистина обичаме Доброто и мразим Злото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *