Home » Авторски страници

ДИСКУСИЯТА „КОЙ Е СЪЗДАЛ БОГ”?

2010.09.18 Един коментар
Spread the love

Проф. д-р Никола Чаракчиев

Българо-Американска Асоциация – Чикаго

На основание на познания за вселената и теория за управление на системите, могат да се формулират няколко метода за създаване на Бог.

Първата възможност е Бог да е създаден в резултат на „Само синтез”.

Втората възможност е Бог да е създаден в резултат на „Естествена еволюция”.

Третата възможност е Бог да е създаден в резултат на „Целенасочен синтез”. Вероятно съществуват и други възможности.

Най-близко до теологията е методът на „Само синтез”, т. е. Бог е създал сам себе от нищото. Тази възможност е в хармония с теория на системите.и законите на гравитацията. За втори път (след Франсис Колинс – “Езикът на Бог”) науката се приближава към теологията.

Съществува втора потенциална възможност Бог да е създаден в резултат на „Естествена еволюция” (например като краен продукт на високоразвита цивилизация) някъде във Вселената.

Съществува трета потенциална възможност Бог да е създаден в резултат на „Целенасочен синтез”. някъде във Вселената, за да управлява Вселената (например по време и след  естествената гибел на високоразвита цивилизация).

При втората и третата възможност може да се допусне, че Бог е създаден за да усъвършенства (създава Слънцето и Земята) и управлява Вселената, но Вселената може да е създадена независимо от Бог. Това е в хармония с последните твърдения на английския учен Стивън Хокинг (Stephen.Hawking). В “Големият проект” (“The Great Design”, написана в съавторство с американския физик Ленард Млодинов – Leonard Mlodinow), Стивън Хокинг съобщава, че „Поредица от нови теории е направила Създателя на Вселената излишен (цитат от вестник Таимс)”. Ще припомним, че книгата “Големият проект” се появи официално на 9 септември 2010 година.

Темата „Кой е създал Бог” ще бъде дискутирана на 3 октомври 2010 година, по време на „Открита есенна сесия на Българо-Американска Асоциация” в Pavilion Apartments. Поканени са да присъстват служители и емигранти от шестте и половина български църкви в Чикаго. За сега заявка за участие има от Българска Евангелска Божия Църква „Нов живот”. Дискусията се очаква с интерес от българската общност в Чикаго.

Извадки от програмата на БАА:

14:00. ДНК новини. Кой е създал Бог? – д-р Никола Чаракчиев, генеалог

14:05. Бог – създаден или създател? – БЕБЦ „Нов живот”.

18 септември 2010

File: bd10e-KSB

One Comment »

 • Nik said:

  Въпросът е зададен некоректно.
  Възможно е некоректността да се дължи на невнимание, непознаване на проблемата или да е целенасочено провокативна (предполагаща априорно дискредитиране на идеята за Бога).
  Бог не е създаван нито целенасочено, нито еволюционно, нито се е самосинтезирал.
  Самият Той е отговорил на въпроса за Самосъщността Си: „АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ“ (Изход 3:14). По-категоричен отговор не е възможен.
  Този отговор блокира безкрайната поредица въпрос-отговор: „Бог създаде Вселената. А кой създаде Бога? Ако Бог е резулат от процеси във Вселената, кой тогава създаде Вселената?“ И така до безкрайност…
  Великите умове на световната наука (някога, а и сега) вярват в съществуването на Бога. Отрицатели на съществуването Му са преимуществено умове средна ръка и лумпени. Колкото по-дълбоко съответният учен е навлязъл в тайните на науката, толкова по-силна е убедеността му в Божията реалност.
  Датската физичка Lene Vestergaard Hau (born on November 13, 1959) през 1999 г. успя, начело на група физици в Харвардския университет, да намали скоростта на светлината от около 300,000 км/сек до няколко метра в секунда. Нещо повече:
  Prof. Hau and her associates at Harvard University have successfully transferred a qubit from light to a matter wave and back into light using Bose–Einstein condensates. Details of the experiment are discussed in the February 8, 2007 publication of the journal Nature.
  Този експеримент е още едно научно доказателство за истинността на Светото Писание – Библията. Има и научно-изследователски данни за постоянно деградиране скоростта на светлината във Вселената, която в миналото е била многократно по-голяма. Този извод налага преосмисляне на много от смятаните за непререкаеми теории за Вселената, вкл. и тези на Айнщайн (основани върху непроменяемостта на светлинната скорост).
  Могат да бъдат приведени и още немалко строго научни доказателства за истинността на Светото Писание – един от пътищата за връзката на човека с неговия Творец. Другите два канали за връзката ни с Бога са съвестта и интуицията.
  Днешните времена изискват пълноценния ни контакт със Създателя на всичко видимо и невидимо – ако наистина обичаме Доброто и мразим Злото.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.