2024-04-16

1 thought on “Избирателен ценз ще развърже ръцете за ромския проблем

  1. „Фашизъм! На позорния стълб!“ – веднага ще скочат политиканите-популисти, виждайки застрашаваща намеса в статуквото на удобното животуване чрез купуване на гласовете на тези по неволя паразити за по 20-30 лева, а понякога – и за две кебапчета и чаша бира.

    „Демокрацията е в опасност!“ – ще изреват добре платени клакьори от продажни медии. Да, демокрацията, и то в нейния първичен древногръцки образ, е наистина в опасност. Но какъв е оригиналът на това явление, известно като „атинска (елинска) демокрация“?

    Проф. Янко Н. Янков-Вельовски в книгата си „Политически и правни учения на Древна Гърция“ (С., „Янус“, 2004.-532 с.) обрисува достатъчно подробно този феномен (с.515-528, §36. Политическата роля на народните маси). Възникването (раждането) на демокрацията съвсем не е било спонтанен, естествен процес, а дирижиран от тогавашните олигарси подход за справяне с неудобни за тях личности.

    Що се отнася до термина demos, неговата етимологическа природа е свързана с „управлявам с угодничество“, „привличам/прелъстявам на своя страна“, „хора, хранени на обществени разноски“; произходът й се родее исторически с друг термин – ohleo – „премятам/премятам се“, „възбуждам/подстрекавам“, „досаждам“, „шарлатанствувам“. In omni summa – „градска паплач“ („тълпа“, „навалица“, „зависими хора“, „хора, намиращи се извън рамките на обществото“).

    „Cratos“ пък означава „власт“. На „народните маси“ и днес внушават от всички възможни амвони (политически, идеологически, религиозни, „научни“, педагогически, медийни, и т.н., и т.п.), че „демокрация“ означавало „народна власт“ (колкото градската паплач е народ, толкова и властта й/му принадлежи…).

    Всъщност, от времето на раждането на древногръцката (елинската, атинската) демокрация се е променило само едно: манипулаторите-олигарси са останали в миналото, избутани от настанилите се на техно место манипулатори-плутократи.
    (Пояснение: олигархът е притежател на законно придобито – обикновено в течение на дълъг период от време, измервано понякога с поколения – богатство, докато плутократът е незаконно забогатял от кражби, грабежи, геноцид – престъпник).

    Извод: географската територия, известна като „Народна Република България“, а днес – като „Република България“, е учебникарски пример за класическа древногръцка (елински, атинска) <<Демокрация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *