Home » Избрано

Пропуски на властите в САЩ позволили на българин 15 г. да живее с чужда самоличност

2010.06.13 Няма коментари
Spread the love

Арестуваният в САЩ българин Дойчин Кръстев, който се представял със самоличността на убития като дете Джейсън Евърс, е получил работата си на инспектор в комисията на щата Орегон за контрол върху алкохола, като е представил доста богата, но невярна автобиография, пише орегонското издание Орегониън, като цитира представители от комисията за контрол върху алкохола.

В автобиографията си Кръстев е посочил, че е имал 4-годишен опит като инспектор, извършващ под прикритие проверки в барове и нощни клубове. Точно заради този опит той бил нает на работа в комисията на щата Орегон.

“Смятахме този човек за много добър служител, а открихме, че той е подправил самоличността си, както и автобиографията си и молбата си за кандидатстване при нас. Това направо ни потресе”, казва Кристи Скот, говорителка на комисията на щата Орегон.

В края на май федерални агенти разкриха, че мъжът, който се представял за Джейсън Евърс, всъщност е българинът Дойчин Кръстев. Те го обвиниха, че е откраднал самоличността на Евърс, убито през 1982 г. дете от Охайо, за да се сдобие със свидетелство за раждане на името на Евърс, със социалноосигурителна карта и с паспорт на името на Евърс.

Изданието припомня, че Кръстев е бил арестуван още на 27 април, но в началото отказвал да съобщи истинското си име. За известно време федералните власти смятали, че неговото истинско име било Джон Дий. Едва през май, когато властите разпространили съобщение със снимката му, била разкрита самоличността на Кръстев, припомня изданието, цитирано от БТА.

Кръстев постъпил на работа в комисията за контрол върху алкохола на Орегон на 3 юли 2002 г. Тогава под името Евърс Кръстев успял да премине през проверка за съдебното му минало и на пръстовите му отпечатъци, извършена от комисията. Политиката на щатската комисия изисквала при наемане на служител на работа, да се проверят и всички посочени в биографията на кандидата данни за предходни работодатели или за лица, които могат да дадат препоръка за него. Понякога обаче това не се правело, когато хората за връзка, посочени в биографията, не можели да бъдат открити, казва директорката на отдела за човешки ресурси на комисията Гейл Парнъл.

В автобиографията си Кръстев е посочил като като предишни заемани от него длъжности тези на барман или на касиер във фирма за доставка на храни за ресторанти. В биографията най-голямо впечатление правело твърдението, че в периода 1996-2001 г. Кръстев е работил като инспектор под прикритие за фирма в Денвър, извършваща проверки в барове и нощни клубове. Посочената компания се казвала Ласт ризърт, а началникът на Кръстев във фирмата бил някой си Рик Валентино. От комисията по контрол върху алкохола на Орегон се опитали да проверят тези данни. Успели обаче само да установят, че Валентино се бил преместил в Ню Йорк, така че не могли да се свържат с него. Проверка на Орегониън обаче показала, че човек с такова име изобщо не е имал нещо общо с фирма, като цитираната от Кръстев в биографията му.

Фирма с подобно име всъщност изобщо не фигурирала в регистрите, а посоченият й телефонен номер, бил този на закрит ресторант, в Денвър, който се казвал като мнимата фирма, цитирана от Кръстев в автобиографията му. Проверката на Орегониън показала, че ресторантът никога не е наемал инспектори, които да извършват каквито и да е било проверки под прикритие.

От самата комисия за контрол върху алкохола на Орегон не си спомнят дали изобщо е била направена проверка, подобна на тази, извършена сега от Орегониън относно миналото на Кръстев. Пък и дори да е била правена, данните от нея според правилника на комисията са били унищожени след 2 години, казват от щатската комисия.

Със сигурност се знае, че Кръстев, под името Евърс, през 1998 г. се включил във фирма, наречена “Dine-in-delivery” (в превод Доставки на храна), която доставяла храна за множество ресторанти в района на Денвър. Този факт е потвърден и от директорката на фирмата Керълайн Ръсел. Ръсел разказа пред Орегониън, че мъж, който се представил за Джейсън Евърс, станал касиер на фирмата и вложил в нея и хиляди долари, за които твърдял, че е наследил. Ръсел описва Евърс като учтив и умен и разказва, че той бил като голям брат за нейния 10-годишен син.

Евърс изградил и поддържал и компютърната мрежа на фирмата на Ръсел. Седем дни в седмицата, в интервала 16-23 часа, Евърс дори се включвал в доставките на храни за ресторантите в района на Денвър.

Пред Орегониън за Кръстев говори и негова бивша позната – Кристи Сандерсън, която също работела във фирмата за доставки на храна за ресторантите в Денвър. Кристи била и съквартирантка на Кръстев. Пред Орегониън тя описва Кръстев като тайнствен мъж, който й казал, че родителите му са починали и че поддържал единствено връзка с чичо си, когото преди това не бил виждал много дълго време, и който в крайна сметка също починал. Кристи описва мъжа, който за нея бил Джейсън Евърс, като отличен шахматист и тенисист. Той нямал телевизор, четял философски книги и бил последовател на будизма.

Кристи си спомня, че съквартирантът й не ходел по баровете и предпочитал да бъде сам. Той работел и на друго място, освен в фирмата за доставки на храни, което Кристи описва като офис с тъмни стъкла, собственост на възрастен мъж.

Съквартиранството на Кристи с Евърс приключило, когато той получил работата в щатската комисия на Орегон. Веднъж Кристи му ходила на гости в новия му апартамент, а за последно имала новини от него на 3 април, когато той й пратил SMS, в който й казвал, че си търси работа на Хаваите.

Сега Кръстев се намира в затвора на окръг Мълтнома, в Потрланд, в щата Орегон и срещу него могат да бъдат предявени федерални обвинения за фалшиви данни в молбата за издаване на паспорт, както и обвинения, че е откраднал самоличността на Джейсън Евърс.

Федерален съдия от Портланд одобри искане от страна на адвоката на Кръстев за отлагане на явяването на българина в съда, за да чуе какви обвинения ще му бъдат повдигнати. Българинът трябваше да се яви в съда в понеделник. Заседанието беше отложено, за да се даде шанс на адвоката му и на прокурорите да договорят евентуално извънсъдебно споразумение за Кръстев, съобщава Орегониън.

http://www.mediapool.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.