2024-04-19

16 thoughts on “Избори, изборно законодателство и българите зад граница (обзор по темата)

  1. Драгомире, благодаря за интересната статия! Ще се радвам и на бъдещи включвания и мнения!

  2. Ето тук съм споделил как лидерите в електронното гласуване са се справили с това предизвикателство стъпка по стъпка. Трябва, поне според мен, да използваме техния опит:

    http://stanchev.wordpress.com/2010/07/20/evote/

  3. Поздравления за впечатлителния АНАЛИЗ направен от вас, 19 август 2010 at 5:38 AM. Правя извадка на следното с малка корекция:
    *************************************************
    \“ОТ ПЛАНА \’РАН ЪТ\’, ПРЕЗ \’МАРШАЛ\’, ОЛИГАРХИЯТА!
    *************************************************
    Няма БСП,СДС,НДСВ и т.н. Те не влизат в тази дефиниция.Не забравяйте, че БСП имаше милиони обикновени членове, които вярваха в социалната справедливост,не са злоупотребявали през годините на прехода и споделят трудния живот както всички останали българи.Те също бяха излъгани от провелите ПРЕВРАТА 89-та година обяснил това на лицето Весо Дюлгеров в сайта,линк https://www.eurochicago.com/2009/12/bg-antikomunizam/comment-page-1/#comment-19792

    Завършвам със същото:

    Спасение за масите няма. Планът Ран-Ът(1990)отреден за промените на държавата България подписан на времето от 29 видни наши икономисти включително от ИВАН КОСТОВ, злокобно действа.

    ОЛИГАРСИ,прислужващи го и милиони бедни българи. Това е.

    „Novus Ordo SeClorum“ е в своя ТРИУМФ.

    София,29.08.2010г.

  4. Смисъла от гласуването в чужбина не е да се „управлява България от Одрин“. Смисъла е, емигрантите да имат свои легитимни представители в Народното Събрание, които да осъществяват връзката между държавата и диаспората. В замяна Бълграия може да очаква и да изисква лоялност и подкрепа, включително икономическа. Паричните преводи на емигрантите възлизат на над 2 милиарда евро годишно, два пъти повече от приходите от туризъм. Кой може да бъде по-верен приятел на България от самите българи, било то живеещи в чужбина?

  5. И така госпожо/господин Foti , аз ви считам за един обикновен декизирал се провокатор!
    Що се отнася до пълното ни мнение за промени в избирателната система на Блъгария, ще го прочетете под материала с интервюто на Янен Янев
    https://www.eurochicago.com/2010/08/rzs-yanev/comment-page-1/#comment-19227
    Също и под това на Мая Манолова в нашия сайт

    Написала :Дора Апостолова
    http://www.ideyazabulgaria.org

  6. Госпожо/Господин Foti , от вашите изявления аз правя само един изводи- НОН СЕНЗ -ВИЕ НЕ ЖИВЕЕТЕ В СКАНДИНАВИЕТО!!! ЗАЩО?
    (1) Защото,ако живеехте там, щяхте да знаете знаете, че всички страни в Скандирането позволяват своите граждани живеещи в чужбина да гласуват на парламентарните избори и отварят секции в чужбина .Тази политика е свързана с друга тяхна политика- за човешките ресурси и скандинавците са водещи в това отношение. Всички приеха в последно време двойното гражданство и ВРЪЩАТ своя стара емиграция от всички страни по света до трето коляно.
    Това го разказваме в специален коментар озаглавен” ОТВОРЕНО ПИСМО до редакцията на в.СЕГА: Българската редова емиграция няма нищо общо с внесените ”юпита”, „великденчета” и … „ в нашия сайт http://www.ideyazabulgaria.org

    (2) Защото не познавате демократичния модел на скандинавоето „the real democracy „/реална демокрация, действащ там поне от 100 години и който се счита за най -високо развит демократичен модел в света. Дори Япония втора икономическа сила следва обществения и демократичен модел на Скандинавието от Втората световна война до сега непрекъснато.
    Главния принцип на реалната демокрация е РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ- трите класически власти- изпълнителна, законодателна и съдебна отделени ясно от политическата власт.
    Тhe real democracy на скандинавците е въвел най -рано ( някъде 20-те години на миналия век) от всички останали европейски страни и стари членки ( където е наложена реалната демокрация като обществена надстройка) ЧЕТВЪРТО РАЗДЕЛЕНИЕ на властите ,а именно” отделяне на корпоративните интереси от властта и политиката” с жестоки антикорупционно законодателствои което изключва възможността да се създава олигархия, корпоративни партии и олигархичен политически модел.
    Останалите стари членки и развити страни от средна Европа взеха от Скандинавието и приложиха след Втората световна война четвъртото разделение и тръгнаха по пътя на скандинавците.
    Редно е да ви кажа, че в САЩ четвъртото разделение на властите не е приложено и там има по ниско развития демократичен модел представителна демокрация” с наличието на олигархично корпоративен партиен модел.
    Този ретрограден политически модел дърпа САЩ назад и не му дава да се вдигне от кризата.
    Това прозря големия писател Рей Бредбъри вчера и направи остри изявления срещу политическата система на САЩ, като поиска РЕВОЛЮЦИЯ.

    (3) Сегашния действащ избирателен кодекс на България е плод на тоталитарното наследство и с него България е супер изключение в Европа.
    Избирателната система( като законодателен орган) не е отделена от политическата власт, понеже в българската Луканова конституция от 1990 г не е въведено разделението на властите .
    Смешението на властите е характерно за тоталитарните и фашистки държави и оформя ретроградния политически модел на България, създаден през прехода от корпоративно олигархични партии пълни до уши в престъпленията си във властта.

    В Скандинавието вместо корпоративни партии има само граждански партии, които обединяват гражданските каузи на неправителствените организации и ги реализират чрез политическа борба във властта..Шведската и финландска социалдемократични партии обединяват всяка една каузите на 68 000 граждански организации!

    Българския политическа система се изроди още в създаването и началото на 90 те години в посттоталитарен олигархично корпоративен с внасянето на американския икономически модел чрез \"плана Ран ът \", който и блъсна България по общественото развитие на САЩ и изкара България от Европа.
    За това разказвам в моя анализ \"ОТ ПЛАНА \’РАН ЪТ\’, ПРЕЗ \’МАРШАЛ\’, ОЛИГАРХИЯТА, БСП, ДО ЕВРОПЕЙСКАТА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ …\"

    Управлявалите през прехода партии България, зад които се оформи обща олигархична каста, която ги ръководи и кадрува в тях, са потънали до учи в приватизационни престъпления, бъркащи в държавната хазна с дълбоки шепи, с огромни злоупотреби във властта и те всички до един( по горните им изявления) не желаят да променят избирателната система и да я отделят от политическата власт.
    Намираща се в техни ръце избирателната система им дава големи възможности- да фалшифицират изборите и да влизат по криминален начин в НС , с подмяна на вота на избирателите.

    В България цели 20 последни години не е имало нито един честен и демократичен избор!

    А това им дава възможност да държат цялата политическа власт в ръцете си и да си и правят закони за своята неприкосновеност, да си амнистират престъпленията , да си градят закона за продължаващото от тях ограбване на гражданите и държавата, да продължават грабежа и разрухата.

    Ето защо всички до един парламентарно представени политическите партии на България не желаят промяната на избирателната система по демократични пътища.
    Това е пълен разрез с директивите на Европейската комисия, които са направени по опита и пътищата на най-развитите европейски страни и стари членки на ЕС с изричното искане за ДЕПОЛОТИЗАЦИЯ НА ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА и ако то не се въведе в новия кодекс, той ще отиде направо на административния съд в Люксембург и ще се покаже посттоталитарната и престъпна муцунка на българската настояща политическа система и политиците които я обслужват.

    Написала :Дора Апостолова , живееща от 30 години в Хелзинки http://www.ideyazabulgaria.org

  7. seth, не знам късоглед ли сте или се правите, че не виждате, но въпросът ви е наопаки – т.е. правилно е да възкликнете:

    Не може да се примирявате с тия идиотски избори, а в същото време да искате да се спрат подобни назначения!

    Изглеждате ми на човек размахал гооооляма брадва в гората, ама с нея вместо да сече пъновете в корените им, брули листата по най-крайните клонки :))

  8. Не може да се примирявате с тия идиотски назначения за консули и да искате избирателни права.
    Идва ви това http://dnes.dir.bg/news.php?id=2243900 за консул – хвалите я, идва ви Шкумбата за още един консул – траете си. Че как искате някой да се съобразява с вас?

  9. Очевидно „Mila“ нямада хареса написанотоно се налага малко леко дамина границата… Ето какво ще кажа на нея, хиляди като нея и включително и наскоро дървения философ Петър Бояджиев излязъл в интервю frognews.bg под надслов П. Бояджиев: „Желев е убиецът на прехода“, Понеделник, 19 Юли 2010
    **************************************************
    „Хем оная работа отзат,хем душата в рая“. Не става
    **************************************************
    Нека Мила не се обижда и всички останали потърсили другаде БОГАТИЯ ЖИВОТ,къде хората си го направили такъв. Те НЕ останали в България и борили да е същият живот като там, дори такива като ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ който го раздава „демократ“, никой не го гонил след 89-та ощипал и той на Запад потърсил охолния,богатия живот за семейството си, построил „светлото капиталистическо бъдеще“. Нима отец Паисий така на времето правил? С торбата и от село на село…Дом му е била поляната,завивката – ноща. А, всички ТЕ след 89-та юруш на маслините,изоставили род и Родина и хукнали. Хайде да спра,че хептен ще ме умразят…

  10. Коментар от моя задочна позната във връзка с изказването на Мунчо по-горе:

    „А, сега го видях и от линка и ДА, хареса ми ! И съм съгласна с младежа. Но знаеш ли какво ми направи впечатление ? В БГто не харесват нас, българските емигранти , нещо или някой ги настройва . Представяла съм си , един ден много емигрантски деца да се завърнат в БГ , които са родени в странство, или отгледани там , с РАЗЛИЧНОТО възпитание с РАЗЛИЧНОТО образование с РАЗЛИЧНОТО възприемане на живота и с още много различни ценности…Да видим тогава няма ли те, децата да оправят скапаната държавичка , наречена БЪЛГАРИЯ ! Тези , които не са живели в чъжбина , няма да ме разберат , хаха , най-много да ме намразят ! За това – ИСКАМ ДА ГЛАСУВАМ !На мен България не ми е безразлична , на всичкото отгоре децата ми вече я избраха … Налага се да гласувам!“

  11. Пак се връщам на мнението на Фотл и на многото нездрави моменти по него…

    „… моето мнение на човек видял доста е, че живеещите постоянно в чужбина граждани на една страна нямат морално право и не трябва да имат юридическо право да гласуват и особенно да бъдат избирани в Родината си. Това касае не само българите.“

    Българите са сред малкото, които реално нямат право да упражнят вот в адекватна посока „отвън“. Срамно е да се твърди, че хората с българско гражданство, живеещи постоянно навън, нямат „моралното право“ да гласуват в полза на родната си държава, най-вече ако човек живее в някоя от цветущите скандинавски демокрации, а не в Северна Африка.

    „Нямаме право да накланяме кантара на хорските съдби в БГ гласувайки за един или друг, без да познаваме в детайли икономическото, политическото и общественото положение на БГ.“

    Смея да твърдя, че мнозина зад граница са МНОГО по-тясно запознати с икономическата и политическа конюнктура в страната, имайки предвид, че болшинството наши сънародници в БГ разчитат за „ограмотяване“ единствено на централните всекидневници и на бТВ. Ние тук поне четем и споделяме материали от блогове и чуждоезични източнити на информация, следим плътно публикациите на ВСЯКА уважавана българска печатна, ефирна или електронна медия, и при това – ВСЕКИДНЕВНО. И този пункт от становището на Фотл издиша!

    „Не може човек, който от години се е интегрирал в друга икономическо-политическа картина да дава мнение за друг народ, па ако ще да е неговия.“

    Може и трябва! Аз съм на 33, от които 28 са ми преминали само в БГ. Имам българско самосъзнание, българско образование, българско гражданство, пиша на кирилица, матерният ми език е българският и двете ми деца са с български паспорти и ще говорят български, а не финиш или даниш. Ти с един ред, Фотл, ме зачеркна и от списъците на ЕСГРАОН още малко! Така, както други народи не само дават мнение, а имат и ПРАВО да участват пряко в изборния процес в НАШАТА родина, така и ние, чистите българи, заявяваме претенция за това право. Всичко друго е чист нихилизъм.

    Следващото го пропускам като обект на лесна дилемика.

    „Не правете грешката да настоявате българите, живеещи в чъжбина, да имаме права на глас. Нашите гласове не ще помогнат на БГ, а само на определени хора, чийто принос за бъдещето на татковината е под съмнение.“

    Точно толкова, колкото нашите гласове ще помогнат на определени кариеристи да се реализират, точно толкова и гласовете на нашите сънародници в БГ помагат на всеки 2-4 години на МАСИ, СТОТИЦИ И ХИЛЯДИ икономически мотивирани бивши служители на държавните служби и техните кръвни отрочета и приближен апарат да се докопат до същата „каца с мед“! Ако българска общност гласува за определен свой желан народен представител, повярвай ми, той няма да е бивш комуняга или дискредитиран по линия на ДС. КОЛЦИНА, според тебе, са тия, които се опитват да трасират пътя си до Парламента, „манипулирайки“ български емигранти – един, двама, ДЕСЕТ??? Колко от техния апарат ще можем, теоретично, да вкараме в едно НС – СТОТИЦИ избранници на лицето?????? Или стотици хиляди може би. Айде сега, целенасочена ксенофобия – като британците преди броени години, дето сме щели да им пресушим тудовия пазар, като махнат митничарите си по КПП-тата! То така става.

    „Ако истински милеете за БГ, реализирали сте се в чъжбина, имате солидни финансове и интелектуални заложби, върнете се в БГ и там се опитайте да създадете този рай, който сте напуснали и който считате за правилен.“

    Няма да се върнем, защото няма да гладуваме и мизерстваме още 20 от най-хубавите си години, барабар с 20-тте първи или втори на децата си, докато този рай се реализира! Два милиона зад граница, от които огромна част – малолетни и непълнолетни, НЕ МОГАТ елиминира всички мискинства и поразии, свършени през последните 20 години от инертната и клекнала маса полуинформирани, полуграмотни, ужасяващо неактивни гласоподавателно, дълбоко и престъпно алиенирани от обществените процеси и от всякаква обществена активност българи, живеещи ВЪВ родината. Ние ще помогнем рулят да се завърти в правилната посока (според собствените разбирания на всеки от нас), но НЯМА да дойдем да управляваме целия кораб наготово наместо тези, които твърдят, че единствени имат това право!
    То и сега, когато няма никаква жива опасност да се завърнем, битува такъв ропот срещу някаква подобна хипотетичност, та камо ли пък ако тръгнем реално да мислим в мазохистична посока…

    Българинът е голям родолюбец, ама на приказки – за събрата си е враг най-често, а пък още по-често – и на себе си.
    С неупражняване право на избор НИЩО ДОБРО няма да се постигне, а с откритото апелиране да се ограничат тези, които желаят да го упражнят, ще се стигне до още по-голямо обществено напрежение!

    Толерантни сме към всеки и всички, но помежду си – там сме откровени циници и човекомразци. През последните 65 години май само с това се занимаваме.

    Фотл, губиш тази битка отвсякъде!!

  12. Фотл, вслушай се в аргументите на Мунчо (извинявам се, че се смея, когато го виждам така прямо изписано!). 🙂

    Оттук ти цитирам следното: https://www.eurochicago.com/2010/06/izbornoto-ni-zakonodatelstvo-i-balgarite-zad-granitsa-obzor/comment-page-1/#comment-18448

    „Българското законодателство, единствено в Европейския Съюз, ограничава пасивното избирателно право като не дава възможност на български граждани, имащи и друго гражданство, да бъдат избирани за народни представители. СЪЩЕВРЕМЕННО, СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА СТРАНАТА НИ В ЕС, ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ МОГАТ ДА СА КМЕТОВЕ НА БЪЛГАРИЯ И ДОРИ БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ. Бихте ли подкрепили промяна на чл.65.(1) от Конституцията
    “За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство”?“

    Значи, гражданин на Португалия МОЖЕ, теоретично казано, да се кандидатира и да бъде избран за кмет на Сандански – подчертавам това, има ПРАВО – а гражданин на Сандански НЕ МОЖЕ да се кандидатира за кмет на Сандански, понеже има българско И португалско гражданство…??? (да, това е статуквото към момента)

    Настрани въпроса как звучи – това са съвременните европейски практики и сме длъжни да ги прилагаме, най-малкото, защото сме се разписали (образно) да го направим. Не аз или ти… някой, който се е клел да ни представлява за доброто на наш интерес. Някой, когото ДРУГИ наши сънародници са избрали. Защото те знаят, защото те имат ясна визия, защото живеят в БГ и са супер адекватни и дейни и информирани, нали… защото някой им е дал шише олио или него ден са нямали какво друго да правят, освен да идат до избирателната си секция.

    НАПЪЛНО, на 300% съм съгласна с всичко, което Мунчо изреди по-горе! (пак се смея, но от хубаво пак) 🙂 Българите в България НЯМАТ пряк, директен, необременен поглед към едни други, по-плодотворни, по-адекватни политически и изборни практики и действителности. Те познават, в общия случай, само гишето на НЕК, няколко профила във Фейсбук и някой хотел в Кушадъсъ. Най-малкото, не са и наполовина избирателно активни, колкото на всички ни се ще (включително тия, които най-силно реват \\"махнете се, отцепници, тарикати, оставете ни сами да си решаваме съдбините на държавата, ние най-добре си знаем какво правим, нали за себе си го правим\\" и т.н.). Но и това не е най-голямото зло… те са \\"овластени\\" по закон да упражнят едно свое ПРАВО – право на глас. А ние, навън, и да сме по-пекани, и да сме по-тъпи и по-късогледи от тях… пак няма значение – ние това право го нямаме (тоест – не в същата широкоспектърна степен).

    Поздрави и почитания.

  13. Сега и аз ще си кажа мнението.

    Първо темата много ме вълнува, защото от не от 27, но от 14 години съм в Германия. Отидох там, намерих си работа, имам си семейство… Имам моя си живот.

    Въпреки че съм да далече от Родината, аз се вълнувам и продължавам да се вълнувам. Аз искам да гласувам и докато съм българин и дишам все ще искам да гласувам. Защо?

    -Защото аз излезох, защото нямах работа, а не мога да гледам семейството ми да се мъчи. Аз не съм си тръгнал по мое желание!! Моля, това да стане много ясно.

    -Защото винаги бих се върнал, когато ситуацията се оправи. А за да се оправи, трябва да гласувам! Досега не се е оправила, защото и досега законът за гласуване е комунистически и не позволява на българите, които живеят навън равноправно да гласуват.

    – Защото ние, които сме в чужбина виждаме по-добре нещата от тези, които са вътре: не сме привикнали да ни правят на маймуни, простотията ни дразни, познаваме и живеем в общества, които са напреднали и знаем за какво бихме гласували. Ние сме по-мъдрите избиратели!!

    – Защото глупостта да се създават пречки за гласуване на бг в чужбина е комунистическа отломка, която продължава да вилнее днес. Комунизмът СВЪРШИ. 20 години по-късно- дайте ни законното ни право да гласуваме!! То ни се полага!

    -Защото всички европейски нации позволяват на емиграцията си да гласува от четирите краища на земното кълбо!!! Да ви влезе това в главите, нали сме в ЕС, трябва да следваме добрите практики.

    – Защото нещата няма да дръпнат, ако не се вслушват в нас и не ни имат под внимание!Защото единственото, което искат е да разкарат всичко свястно навън и да останат с голямата част тъпаци и старци в България, на които да продават лъжите си. Защото се страхуват от нас!

    – Аз искам да гласувам, защото голямата част от семейството ми е в България. Защото аз имам дълг, освен да давам пари и да им помагам, но да съм сигурен, че не живеят като скотове. Не може да мен да ми се свива сърцето- дали някой няма да влезе и да ги обере, или няма да получат нужното внимание от лекаря или от общината.

    – Искам да гласувам, защото не е нормално цените на какво и да е – от телефон до парно и бензин, да да ми по-скъпи от тука. Нали разбира те. Тревожа се за семейството си и пращам винаги като ми поискат.

    – Не съм си бил плащал данъците? Ако мислите, че плаща данъка на апартамента ми? Да не би някой друг да ми го плаща! Я, стига глупости.
    И данък смет плащам, да ви е ясно.

    – Да, здравни осугуровки не плащам, но давам пари като се търсят за болни хора, нали? Защото държавата нямала пътеки или каквото там му викат.

    – Който не следи обстановката в България, си е точно негов проблем и само негов. Но излизайки от България, ние продължаваме да сме българи, а не предатели.

    – Да съм бил развил бизнес. Е, как да го развия тоя бизнес, като обстановката е малоумна и не позволява нов бизнез. Затова искам да гласувам, да си я направя аз обстановката както трябва, да е НОРМАЛНА, като всяка една друга ЕС държава и тогава да дойда с бизнеса….

  14. Драги сънародници, бъдете реалисти и коректни към тези, които са в България. Аз лично живея от 27 год. в Скандинавия и моето мнение на човек видял доста е, че живеещите постоянно в чужбина граждани на една страна нямат морално право и не трябва да имат юридическо право да гласуват и особенно да бъдат избирани в Родината си. Това касае не само българите.
    Формалните пречки като тава, че не плащаме данъци и че не се осигуряваме в БГ са не маловажни, но не са най-определящи. Определящата причина е, че ние сме взели решението да напуснем БГ по една или друга причина, което е пряк израз от несъгласието с това какво става там. Нямаме право да накланяме кантара на хорските съдби в БГ гласувайки за един или друг, без да познаваме в детайли икономическото, политическото и общественото положение на БГ. Нямаме право да определяме политика, която влияе над човешки съдби от хиляди километри, защото ако погледнем право нещата в очите, аз съм сигурен, че 100% никой няма да се върне в БГ, защото политическата фигура избрана от него е на власт.
    Не може човек, който от години се е интегрирал в друга икономическо-политическа картина да дава мнение за друг народ, па ако ще да е неговия. Такъв човек и да се върне обратно в БГ избран от наивниците, нищо няма да може да направи, защото културата на управление е тотално различна от мисловните критерии, определящи поведението и способнността за преценка в момента. Не искам да давам примери с историята на БГ от последните 20 год.Ако ви е било мъчно за Бг и грижа за нея, вие ги знаете и по-добре от мене.
    Хората, които ви ухажват да ги изберете (поне тези, чиито имена са ми познати) чистосърдечно си искат добиране до Парламента, образно казано до дръжката на лъжицата за кацата с меда.
    В предния постинг става дума за демокрацията. Бих искал да припомня два факта. Първият е изказването на Соломон Паси за референдума-Такова нещо вече няма. Референдума не е форма на определяне на политика. Тя се определя от Брюксел и се приема от Парламента.
    Вторият е, че само свободния човек може да гласува демократично за това, което е правилно.
    Какво значи свободен човек и как гласува той, можете сами да си отговорите.
    Не правете грешката да настоявате българите, живеещи в чъжбина, да имаме права на глас. Нашите гласове не ще помогнат на БГ, а само на определени хора, чийто принос за бъдещето на татковината е под съмнение. Ако истински милеете за БГ, реализирали сте се в чъжбина, имате солидни финансове и интелектуални заложби, върнете се в БГ и там се опитайте да създадете този рай, който сте напуснали и който считате за правилен. Ако ли пък не сте в такъв рай, попитайте се, аджеба какво правя тук, като непрекъснато мисля за оставеното зад мен.
    Бъдете честни със себе си, защото следващото поколение ни гледа, преценява и то с очите на присадка в чъжбина, присадка, която не познава тези неща, които ни карат да мислиме за БГ.

  15. Абсолютно безсмислена работа, просто камуфлаж в очите на хората.Просто да се намираме на работа и говорим за УЖ някакви си „демокрации“.НЯМА ТАКОВА НЕЩО,няма „демокрация“ защото:
    ******************************
    За да има демокрация, свободномислещи хора, свободно мнение, трябва да има граждании, свободно гражданско общество, а такова просто у нас няма! Само СМИ в частност НЕТ-та са свободни дотолкоз, доколкото да може по IP-тата да се установяват кои са потенциално-опасните за властта граждани вкарани естествено в определен регистър. На практика след 20 години преход имаме общество „Оруел-1984“. Ето в притурка на казаното какво е казал Цезар!
    ******************************
    ГАЙ ЮЛИЙ ЦЕЗАР- казано 72г преди раждането на Христос!
    ******************************
    „ Откак хората са напуснали горите и са заживели в общества, СВОБОДАТА е престанала да съществува и възникнало робството, понеже всеки ЗАКОН, който стеснява и ограничава правата на личността в името интересите на обществото, всъщност е нарушение на свободата. Всякъде и винаги силните и хитрите са властвували над тълпите, които са се покорявали. На този ЗАКОН, който се основава върху ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА, не са били чужди и най добре уредените републики. Която и да е република, основана върху началото на народното самоуправление, върховната власт е в ръцете на хора, които владеят всички богатства и които са направили властта-НАСЛЕДСТВЕНА! Свободата е дума, лишена от смисъл, струна, която често се ползува от тиранина, стига той да умее да я кара да трепти. Човек за човека е вълк, хората винаги ще се делят на вълци и агнета, на ястреби и гълъби, на разкъсвачи и разкъсвани. Заграбването на властта е крайна цел, която променя съдбата на двете страни, като прави потисниците-потиснати, разкъвачите –разкъсвани”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *