2024-03-28

1 thought on “Полският президент Лех Качински загина в авиокатастрофа

  1. информация на агенция КроссБГ

    12 април беше обявен за ден на траур в Русия

    Москва, Русия /КРОСС/ 12 април е обявен за ден на траур в Русия, съобщи президентът на Русия Дмитрий Медведев. Той е разпоредил да бъде създадена правителствена комисия начело с премиера Владимир Путин, която да разследва причините за катастрофата на самолета на полския президент Лех Качински.

    Във връзка с трагичната смърт на Лех Качински руският държавен глава направи обръщение към полския народ:

    „Аз и всички руски граждани сме потресени от страшната трагедия – гибелта на полския президент Лех Качински, съпругата му Мария и всички полски граждани, намирали се на борда на катастрофиралия самолет“ се казва в обръщението.

    “ Тези дни ние съвместно провеждахме мемориални мероприятия в Катин, заедно скърбихме за жертвите на тоталитарните времена“, отбелязва президентът. По думите му Лех Качински и пътувал към Русия, за да отдаде лично почитта си към загиналите полски офицери – и като президент, и като гражданин на своята страна.

    „Всички руснаци споделят с вас скръбта и траура“ се казва още в обръщението на руския държавен глава.

    „Обещавам всички обстоятелства около тази трагедия да бъдат разследвани по най-щателния начин и в най-тясно взаимодействие с полската страна. От името на руския народ изразявам най-дълбоко и най-искрено съболезнование към полския народ, чувство на състрадание и подкрепа към роднините и близките на загиналите“ заявява Дмитрий Медведев.

    –––-

    Лех Качински почитан като държавник, патриот и приятел

    Варшава, Полша /КРОСС/ Световните лидери изразяват съболезнованията си за трагедията, сполетяла Полша. Страната загуби своя държавен глава Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа близо до руския град Смоленск, заедно с десетки други високопоставени държавни служители, пише Ройтерс. Съболезнования изпратиха Барак Обама, Ангела Меркел, Силвио Берлускони, Гордън Браун, Никола Саркози и други световни лидери. Към тях се присъединиха генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, върховният представител на външната политика на ЕС Катрин Аштън, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек и други.

    „Цяла Германия скърби и застава зад вас“, пише Меркел в писмо до полския премиер Доналд Туск.
    Американският президент Барак Обама описа Лех Качински като „изтъкнат държавник, играл ключова роля в „Солидарност“, адмириран от САЩ като лидер, посветен на свободата и човешкото достойнство“.
    „Президентът Лех Качински бе един от основните актьори в съвременната полска история. Той ще бъде запомнен като страстен патриот и демократ“, каза британският премиер Гордън Браун.
    Френският президент Никола Саркози познавал Лех Качински добре. Саркози определи кончината му като трагедия за Полша. „Франция загуби приятел, който беше привързан към идеята за развиване на отношенията между нашите две държави“, допълни Саркози.
    Премиерът на Израел, където Качински е на особена почит, Шимон Перес заяви: „Тази трагедия е ужасяващ удар за полския народ и за целия свят. Президентът Качински и съпругата му направиха много за възстановяване на връзките между нашите два народа и направи значителен принос в лекуването на раните от миналото и изграждането на по-добро бъдеще“.
    Президент на Латвия Далия Грибаускайте заяви: „Говорих с него само един ден преди вчера. Загубихме един добър приятел.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *