2024-03-28

1 thought on “Разследването за износа на български ток не е първото за EFT

  1. Стефан Гамизов: Шефовете на ДАНС покровителстват най-големите схеми за политическа корупция у нас!

    -Премиерът отиде тия дни до АЕЦ “Белене” и до “Цанков камък”, след което се изказа неочаквано рязко и за двата проекта, обяви, че ще ги даде на прокуратурата. Вие как ще коментирате този обрат?
    – Надявам се хората да нямат къса памет и да си спомнят, че за АЕЦ “Белене” и за “Цанков камък” аз говоря като за най-скандалните проекти в българската енергетика вече три години. От встъпването на това правителство им обърнах внимание, че има два проекта, които трябва да бъдат светкавично ревизирани от гледна точка на тяхната законност, тъй като те са черни дупки, огнища на корупция. За съжаление това не се случи в разумен срок и Бойко Борисов реши да погледне към тези проекти едва когато икономическата криза го притисна и се оказа, че не е възможно те да бъдат реализирани. За истината, че тези проекти са генерирали чудовищна корупция, е късно и у мен се създава впечатлението, че всъщност месеци наред са текли тъмни договорки как тези проекти все пак да бъдат изпълнени. Обаче, когато кризата стига до такива размери, че е в състояние да повлече правителството, е взето решение в смисъл “по-добре да се спасим ние, отколкото да бъдем завлечени всички”.
    – Но реално тези проекти не могат да бъдат спрени?
    – Не е така. Лъжа е, че тези проекти не могат да бъдат спрени. За да бъдем точни – проектът АЕЦ “Белене” няма абсолютно никаква друга алтернатива, освен да бъде спрян, да бъдат обявени актовете за неговото създаване за незаконни и респективно органите и всички лица, които са участвали в него, да понесат своята отговорност. Съответните нищожни договори не водят до правни последствия. Така че всичките приказки за неустойки са само наливане на вода в мелницата на корупцията. В момента пред обществото се вади идеята, че е по-добре да завършим тази чудовищна корупция, тъй като едва ли не така ще загубим по-малко, отколкото ако го спрем. Въпросът за “Цанков камък” е по-различен – там трябва да се заведат дела срещу изпълнителите и със съдебни искове да се поискат парите обратно. Но кой ще направи това нещо? Политическата класа е свързана със създателите на двата проекта.
    – Споменахте, че сте имали досега три срещи с премиера Борисов. Говорихте ли с него за тези неща?
    – Всичко това сме коментирали с него. Имали сме няколко официални срещи и всичко това сме коментирали, няма какво да крия. Това са въпроси, свързани с националната сигурност. Основно целта ни е да бъде унищожена енергийната мафия в България. Естествено “Цанков камък” и “Белене” винаги са стояли на дневен ред. Уточнявам, че това са разговори, които са се водили отдавна, не говоря за вчера или онзи ден, а за октомври-ноември, някъде там.

    – Имате ли поглед и свои анализи за опасността да се изпразни касичката на държавата?
    – Рано е да се случи това нещо. Лично аз смятам, че ще са нужни около две години, тъй като по критериите на Маастрихт ние все още имаме нисък държавен дълг и имаме възможност още много, много глупости да направим в тази област. Така че, реално погледнато, ако това правителство продължи с популизма и в един момент се отпусне, то тогава наистина след известно време можем да стигнем до тежка драма. Но пак искам да повторя – няма да е скоро. По критериите на Маастрихт 60% БВП е нивото за държавен дълг, а ние в момента сме много далече и съвсем спокойно това правителство може да си позволи популизъм за десетина милиарда евро, без да му направи някой забележка.
    -Е, да, но ред икономисти се изказаха по кръгли маси и на други места, че ако продължат да харчат така, а да не осигуряват приходи в бюджета, реално се изправяме пред гръцкия сценарий?
    – Не казвам, че не е така. Само че този гръцки сценарий е далече. Ние сме тръгнали по този път, но няма да стигнем там за един месец или два. Лично аз смятам – тежко му на следващото правителство. Карайки по този път, това правителство ще остави на следващото голям държавен дълг, може би сериозен бюджетен дефицит и тогава може би драмата наистина ще е голяма.
    -Премиерът каза: “Ако не бяха погубените милиарди за хидровъзела “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”, с тези пари можеше да се построят 100 детски градини и да се създадат 12 фонда “Ин витро”…
    – За съжаление, това е чиста форма на популизъм. Можеше да се случи, ако тези пари не бяха хвърлени на вятъра, това, че Националната електрическа компания нямаше да е пред фалит. Това е технически нещото, което можеше да се случи. Защото аз забелязвам, че Борисов малко си представя финансите като все едно всичките му пари са в един джоб и в една кесия – бъркаш и даваш на този, на онзи или взимаш от този или онзи. Нещата не са такива. Простата истина е, че за “Цанков камък” и “Белене” са крадени пари от НЕК, която е едно държавно дружество. Драмата, пред която в момента сме изправени, е че НЕК е пред фалит. А нито една национална електрическа компания не може да бъде оставена да фалира. И тогава наистина ще ни се наложи да извадим от фиска пари, за да я спасим. Това е голямата драма. И аз пак ще повторя – откъде ще се вземе познание и смели хора, за да бъдат разплетени тези две далавери? Кой ще го свърши това нещо?
    – Борисов каза: давам ги на прокуратурата?
    – Силно се надявам. Само че ще видим как ще тръгнат нещата. От всичките тези хора имам доверие единствено на главния прокурор. И питам следното: изпълнителната власт ще подкрепи ли прокуратурата да си свърши работата? Или просто ще им подхвърлят едни материали с пълното съзнание, че на основата на тези материали не може да се извърши нужното разследване. И след това цинично да кажат – ние им дадохме всичко, ама те не се справиха. Защото аз знам, че ще бъде точно така. И нещо повече – много хора в изпълнителната власт сега ще се опитат да си измият ръцете с Националната следствена служба и с прокуратурата, за да могат тези огромни далавери да продължат. И всъщност ще се случи най-любимото упражнение на българските корумпирани чиновници – “биене на самара, за да се сеща магарето”, в смисъл да се сетят на кого трябва да дадат част от откраднатото.
    -В какво състояние е проектът за противодействие на корупцията, над който работехте? Замразихте ли го или очаквате да се приложи?
    – Питайте премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за това. Твърдя, че у нас не съществува познание за преследване на престъпността с бели якички и то не може да бъде пренесено през структура на приятелска държава по простата причина, че поради специфичните особености това ноу хау се разработва за всяка държава. Моите партньори в Съединените щати отделиха близо 4 години и значителни финансови ресурси, за да подготвят за България нещо, което да отговаря на нуждите на българското общество. Аз като гражданин съм убеден, че рано или късно ще го направим. Независимо от българската завист и нежеланието да се променят нещата, все някога ще дойде правителство, което иска да има реални действия. Ще задам следния въпрос: колко е според вас икономическият ефект от борбата с организираната престъпност, която ни беше демонстрирана? Къде са парите от “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”, прибран ли е шефът на енергийната мафия, прибрани ли са парите от откраднато електричество?
    -Това вероятно предстои. Нали папките отиват при прокурор?
    – Ще го кажа директно. Няма нищо да се получи без това специфично знание, за което говорим. Знае се какъв е капацитетът на българските служби за сигурност. Те не са лишени от интелект, но просто нямат специфичното познание. И сега върху тях се стоварват очаквания за работа, която не могат да свършат. Ще гледаме един театър, в който политиците ще обвиняват прокуратурата и следствените органи, че не могат да си свършат работата, без да са им дали нужния инструмент. През есента бях обвинен от Иван Драшков, че съм се опитвал едва ли не да направя държавен преврат. Това е инструментът. Българското правораздаване има нужда от специфично разследващо звено от хора, които не са прекарали и един ден в българските служби за сигурност и на които да бъде предадено това ноу хау, подготвяно в продължение на три години и половина, за да могат те ефективно да преследват енергийната мафия и организираните схеми в инфраструктурните проекти, да имат смелостта да се изправят срещу големите корпорации, които злодействат в България и вършат престъпления, а във всеки момент, в който бъдат пипнати, тичат при своите посланици и заявяват: “Корумпираните българи ни тормозят”, а всъщност това е една голяма лъжа.
    -Конкретни корпорации ли визирате? В кои браншове?
    – Става въпрос за всякакви корпорации, които са от различни държави – има руски, американски, германски, френски, италиански в енергетиката, строителството. Инфраструктурните проекти са основните, в които се злодейства в България.
    -Излиза, че само чужденците са виновни. Нямаме ли си и местни злодеи с бели якички?
    – В никакъв случай не съм искал да кажа това нещо. Но преследването на престъпността на бели якички не е само в рамките на националните граници. Тя е трансгранична и за да може да я преследваш, трябва да имаш възможност да направиш разследване, което се разпростира понякога в няколко държави. Само че това не става с вдигане на телефона до колегата полицай в която и да е западна държава.
    -Преди време публично изразихте разочарование от процесите в ДАНС, даже заявихте, че ще емигрирате. Някаква промяна от тогава?
    – Моят коментар за тях си остава същият. Аз не съм просто разочарован от процесите в ДАНС. Заявявам категорично, че хората, които в момента управляват ДАНС в лицето на това ръководство, с изключение на единия заместник, който просто не го познавам и не мога да кажа нищо за него, са дълбоко замесени в покровителстването на най-големите схеми за политическа корупция в България. Това е реалността. За съжаление какви са били причините това правителство да ги назначи на тези длъжности на мен не са ми известни. Единственото добро нещо е, че ДАНС е дистанцирана в общи линии от ГДБОП, където има по-голям шанс нещо да се случи. За мен ДАНС е служба, която – ако се оставят тези ръководители – най-доброто нещо, което този премиер може да направи, е просто да я закрие.
    -И да остане само силовата структура без аналитичните звена – това ли искате?
    – За какви аналитични звена говорим, дайте да не използваме силни думи. За да бъдеш какъвто и да е анализатор, трябва на първо място да бъдеш почтен. Иван Драшков е заместник-директор на тази служба. Нека всички да вземат и да прочетат справката, която той беше изготвил персонално за мен. Има само два извода, които могат да се направят от тази справка: или Иван Драшков е глупак и той не може да направи никакъв анализ и е си е измислял някакви неща, или е директно опасен за обществото, защото се е опитал да унищожи една публична личност. За какви анализатори говорим? Става дума за една репресивна машина. И какъв анализ?По абсолютно същия начин можем да си назначим един фашист или някой садист да ни анализира. Ами той утре може да ни препоръча в секретен доклад да бъде убит някой журналист, защото критикува правителството. Много сериозно трябва да се борави с класификацията на хора, които се опитват да се представят за такива, каквито не са.ДАНС е част от изпълнителната власт и следва логиката на парламентарния избор т.е. избора на народа.

    -Тези хора са там, защото народът е пожелал така?
    – Не мисля, че е така. Не мога да ви кажа защо, но не мисля, че е така. Тези хора са там по други причини. Дори аз съм склонен да оневиня донякъде премиера Борисов, че му се наложи да ги сложи там.
    -Това звучи странно, бихте ли го развили, за да го изясним?
    – Не.
    -И други хора хем критикуват, хем оневиняват премиера. Алексей Петров от ареста каза, че Борисов е подведен?
    – Аз не го оневинявам. Смятам, че Бойко Борисов е отговорен за всичко, което се случва в България. Неговият стил на управление е такъв, че абсолютно нищо в тази държава не се случва без неговата санкция. Когато са товарели хората на влаковете и са ги карали в Сибир по времето на Сталин, те плачели и казвали: “Другарят Сталин не знае нищо. Ако знаеше какви неща се случват, това никога нямаше да го допусне”. Така че този евтин популистки номер не на мен. Разбирам, че от ПР гледна точка е много добре, но да се прехвърлят всички вини на околните, а пък премиерът Борисов все не разбрал или бил подведен и т.н., както беше с генно-модифицираните организми, както беше с идеята за увеличаването на здравната вноска. По начина, по който се взимат решенията особено в това правителство, нищо не се случва, преди премиерът да каже “да”. Но въпреки всичко, единственият случай, за който аз съм склонен донякъде да го оневиня, е че му се наложи да назначи тези хора в ДАНС.
    – Как така му се е наложило? Той поне е от тази система, знае кой кой е, познава ги поименно и по лице?
    – Наложило му се е. Това е точната дума. В живота понякога се случват такива неща, когато човек не иска да върши нещо, но се налага да го свърши. Естествено, за съжаление, той бере сега горчиви плодове за това свое действие, но какво да се прави, това е част от политиката.
    -Правиха се изказвания, че цялата борба с престъпността е с цел тя да се преразпредели и преподчини. И Вие ли така смятате?
    – Аз няма да обвинявам това правителство в такова нещо и няма да им го вменявам. Но ще кажа за пореден път, че чакаме. В момента човекът, който е основал Наказателния съд в Ирак и е с изключителна компетентност в областта на правоохраната, продължава да очаква да пристигне в България и да оглави този проект, който рано или късно трябва да се случи. Хората не са се отказали. Може би рано или късно някой в България ще поиска нещата да бъдат изчистени. Аз съм тук и търпеливо гледам какво ще се случи. Ако тези хора искат да се бори организираната престъпност и да има истински справедливи процеси въз основа на доказателства, по които да влизат в затвора тези, които наричаме олигарси. Тук ще припомня как заради употребената от мен дума олигарх преди две години президентът написа статия, че “няма вече олигарси”, а сега и той и правителството употребяват тази дума едни срещу други. Е, аз питам: има ли смисъл нещата в България да се случват с три години закъснение? Има ли смисъл президентът Първанов, премиерът Бойко Борисов, Цветан Цветанов, ДАНС и всички останали да се борят с мен и с групата около мен, които очевидно сме отдадени на една гражданска кауза в името на законността и справедливостта, та да се промени нещо в обществото? Вместо да ни оставят да им помогнем това да се случи. Кое пречи? Може би тщестлавието им, влюбването им в себе си? Ами накрая знаете ли какво ще се случи?
    Ще ги търпим, търпим и накрая ще зарежа бизнеса и ще се заема с политика.
    -Имате ли организационна готовност за това?
    – Имам организационна готовност да свърша всеки проект в живота си. Към днешна дата, независимо от всичките лоши неща, които са излети по мой адрес, аз съм създал в четири държави в света проекти, които са на стойност малко повече от 1 млрд. и 200 млн. евро. Ако трябва да правя политика в България, това ще ми е детска игра в сравнение с това, което съм правил в тези държави. Искам да кажа обаче, че не ми се занимава с това, защото мога да бъда много полезен, като върша това, с което съм зает в момента. Но ако в крайна сметка установя, че благодарение на простотията, мързела и – съжалявам че трябва да го кажа – на проклетията на българските политици, те не желаят поне малко да се променят и да развържат ръцете на почтените хора в България, за какъвто аз твърдо се смятам, ами тогава ще се наложи ние да се занимаваме с това нещо. Само че те дават ли си сметка тогава какво ще се случи с тях?
    -Това, което се случва на някои бивши министри?
    – Е, много по-лоши неща ще им се случат.
    -Какво може да е по-лошо?
    – Това, че срещу тях ще се изправят компетентни хора. И те няма да могат да се измъкнат.

    Лили Тодорова

    Агенция Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *