Home » Е-Списание

Подарък за Св. Валентин – интервю с Лаура Чуканов

2010.02.14 Един коментар
Spread the love

Нека за минутка помислим – с какво е известна по света България:

– с историята си и с културните си паметници – Пловдив е най-старият съществуващ и днес град в Европа, край Варна е открито най-древното обработвано злато в света (от 5000 г. пр.н.е.), а единствено две държави – Италия и Гърция имат повече антики в музеите си;

– с райската си природа – на площ от около 110 хил. кв. км (значително по-малка дори от щат Илинойс) се намират едни от най-високите върхове в Европа, красивото Черно море, плодородни градини и полета, където се ражда всичко, което се среща в умерения пояс, включително и маслодайната българска роза станала символ на България;

– с лековитата минерална вода – по броя на топлите си минералните извори, България отстъпва само на Исландия;

– с киселото мляко – ненадминато по качество заради бактерията булгарикус, която естествено вирее само у нас;

– с танците си, с песните си и с гласовете на изпълнителите си – като започнем от Валя Балканска, чиято песен лети в космоса с Вояджър за да се срещне с други цивилизации, и стигнем до оперните ни изпълнители – Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Стефка Евстатиева … Списъкът е много дълъг и ще го спрем на Веселина Кацарова, макар след нея да има още много млади таланти. Не е случайно, че по нашите земи се родил и живял древният Орфей.

Можем още дълго да говорим за богатствата на България, но преди празника на любовта Св.Валентин, като подарък за българските жени, искаме да им напомним, че те са сред най-красивите в света. И това не е комплимент, а е самата истина. Още от древни времена, България се е славела, със способните си, работливи и красиви жени. (Вярно е, че блондинките сред тях са малко, но това е обяснимо щом в световната организация на интелигентните Менса, с най-високо IQ в света е пак българка – Даниела Симидчиева)

Скъпи български жени, специално за вас, преди празника Св. Валентин, редакцията на www.Eurochicago.com реши да потърси за интервю някои от най-красивите ваши представителки, участвали и печелели конкурси за красота. И понеже сме извън България, си поставихме по-трудна задача – търсехме красивите дами извън пределите й. Условието ни бе да са с български корени.

В три отделни части под едно заглавие, ви представяме нашите интервюта с три от най-красивите жени в света и с техните български майки. Ще научите любопитни неща за тях – с какво се занимават, кои са им любимите български празници, какво си пожелават за Св. Валентин, какво пожелаха на България и българите.
След като вече ви предоставихме интервю с Алис Паникян – носителка на титлата Miss Universe Canada 2006 и заела 6 място в света на финалния конкурс Мис Вселена 2006 и интервю с Ксения Шипилова носителката на титлата Мис Русия 2009 и нейна представителка на конкурса Мис Свят 2009 в Йоханесбург (ЮАР) днес на въпросите на Димитър Стаматов отговаря живееща в Солт Лейк Сити (щат Юта, САЩ), но родена в София – Лаура Чуканов.


Интервю с Лаура Чуканов

Laura Chukanov

Носителка на титлата Мис Юта 2009, финалистка в конкурса Мис САЩ 2009, където бе трета подгласничка на победителката Кристин Далтън от Северна Каролина.

(Очаквайте скоро – интервюто на английски език и на руски език)

Най-интересният момент – какво ще запомните завинаги от участието си в конкурса?

Лаура: Да бъдеш извикан на сцената във финалната петица на конкурса Мис САЩ е най-силното усещане. Никога не съм предполагала, че ще се чувствам по този начин. Едновременно изпитвах вълнение, облекчение, прилив на самочувствие и щастие. Този момент беше отплата за вложените изключителни усилия, а те не бяха само мои, но и на всеки, който ми помогна да стигна до там. Този момент на сцената, заслепена от светлините в лицето ми, стояща във финалната редица преди да бъде обявена Мис САЩ, наистина ме накара да осъзная какво голямо щастие е за мен, че имах подкрепата на толкова много и невероятни хора.

Разкажете накратко за себе си, с какво се занимавахте преди конкурса?

Преди да спечеля конкурса за нашия щат – Мис Юта, бях студентка в University of Utah. Работех и в Career Services Center към него. Току-що се бях завърнала от Испания, където изучавах испански език през лятото. Когато се прибрах в къщи, преди започването на есенния семестър, аз наистина исках да направя нещо, което да ме накара да се съсредоточа върху една цел и подреди живота ми. Именно тогава реших да участвам в конкуса Мис Юта САЩ и сега съм много щастлива, че го направих.

Промени ли се животът ви след конкурса, с какво се занимавате сега?

Този опит определено промени живота ми. Той ме накара наистина да вярвам, че ако работя достатъчно усърдно, ще мога да постигна каквото си поискам. Всичко, което е необходимо за успеха, е реална цел и подкрепа. Сега например, съм ангажирана с няколко интересни проекти, които са в резултат на опита ми като Мис Юта САЩ. Телевизията и медиите са една индустрия, която много ме заинтересува. Вече бях наета от местна телевизионна станция, където водих сегмент от телевизионно предаване по време на “Сънданс филм фест – 2010» в Парк Сити, Юта. Ангажирана съм също и във филмовия фестивал Salt Lake City Film Festival, както и в две организации с нестопанска цел. Едната от тях дарява помагала и средства на децата занимаващи се с изкуство по цял свят, а втората е американо-българската фондация „Едно сърце”, която оказване помощ за сиропиталищата в България. www.oneheart-bg.org. Сега най-голямата ми цел е да си намеря добра магистърска програма, най-вероятно по журналистика.

Какво бихте посъветвали хилядите момичета, които си мечтаят да бъдат на ваше място?

Бих им казала: Избери нещо, което истински желаеш. Даже и да не си сигурна дали можеш да го постигнеш си обещай, че ще се опиташ. След това се стреми към него! Постарай се да имаш резервен план. Добре е да имаш някой, който да те окурайава и приземява, по пътя ти. И все пак, най-важното е човек да разчита на себе си. Просто си казваш, че можеш да го направиш и всеки ден преследваш целта, стъпка след стъпка. Прощавай на себе си, ако направиш грешка, не се обезсърчавай! Всички сме хора и грешим, но това не бива да ви отчайва и отказва. Когато сте готови за успеха ще забележите, че дори Вселената ще започне да ви помага с добри хора и с късмет. Настъпи ли вашето време, не се колебайте, вървете напред.

Каква е ролята на българската ви майка за вашите успехи?

Майка ми винаги е вярвала в мен, но най-важното бе, че тя ми даде свобода да работя усърдно и самостоятелно това, което исках. Седмица преди да тръгна за финала на Мис САЩ майка ми, в буквален смисъл бе моят спасител. Уж за малки неща, но които са толкова важни, като приготвянето на обяда или ремонт на обувките, и най-важното отново да ми каже, че всичко е прекрасно, че всичко ще бъде наред. Аз съм доста независим човек, но знам, че дължа почти целия си успех на майка ми. Искам пак да и кажа: «Благодаря ти мамо, обичам те!»

Били ли сте в България, какво е за вас България и с какво я свързвате?

Разбира се! България е специално място, където са моите корени. Аз се чувствам отговорна да знам повече за нея и да подкрепям всички българи. Аз съм горда, че съм българка и съм много благодарна за подкрепата, която получих от моите сънародници в България и по света. А това, което наистина бих искала да видя в родината си, са по-позитивни и изпълнени с надежда българи. Успехът и щастието идват с промяната в нагласите.

Какво знаят за България приятелите ви и с какво я асоциират?

Приятелите ми се възхищават от България и всички те искат да я посетят. Българското е много повече, отколкото баницата, ракията и народната музика, и моите приятели знаят това. За тях тя е много интересна и загадъчна страна, с красива история и невероятни хора, за които биха искали да научат повече.

Имате ли в дома си нещо българско, сувенир или спомен от България?

Да, имам много български книги, кукли, произведения на изкуството. Съвсем скоро с моя приятелка-българка ще съберем парти за правене на мартенички и след това на 1 март ще ги раздадем на хора, които не знаят много за България. Така и нашите приятели ще имат нещо българско. Изкуството в България е невероятно за мен. Преди две години имах възможността много да пътувам из България с братовчедка ми. Никакви други произведения на изкуството не са ми въздействали по начина, по който това направиха Боженци, Царевец, а и много други малки населени места в провинцията. Искаше ми се моят куфар да е толкова голям, че да взема всичко това в Америка с мен!

Ползвате ли български кулинарни рецепти, коя рецепта най-често използвате, коя ви е любимата?

Аз не готвя много, но обичам българската кухня. Наскоро направих сърми. За съжаление не бяха толкова вкусни, колкото на баба ми, но това е само началото. Аз наистина искам да се науча да правя туршия и баклава. Имам толкова много да уча!

Познавате ли някои български традиции, отбелязвате ли български празници?

На Бъдни вечер винаги имаме поне седем вегетариански ястия и пита с паричка. Винаги получавам мартеничка за пролетта. Знам че именните дни са много важни. Аз не съм сигурна дали знам много неща за типично традиционните празници, но аз се стремя да ги спазвам – научена съм на това.

Какви са бъдещите ви планове и мечти, какво ще си пожелаете на себе си?

Бъдещите ми планове са да получа магистърска степен, да пътувам, да съм вдъхновена и сама да мога да вдъхновявам. Има толкова много неща, които можеш да направиш в рамките на главните си цели. Днес например ми разказаха, че има две части в личността на човека – едната страна се нарича “слон” и тя е част от вашата личност, която е управлявана чрез емоцията, а другата страна се нарича “ездач” и той се опитва да контрола слона. Но накрая винаги слонът печели. Т.е. – доверявай се чувствата си, на интуицията си, вслушвай се в сигналите на емоциите си – те ще ти покажат правилната посока.

Какво ще пожелаете на българите и на България?

Да са българи! Трябва да се подкрепяме взаимно и да ценим това, което имаме! Толкова съм благодарна на всички за отзивите и подкрепата, която получих миналата година, но това трябва да стане ежедневие и да го правим и за всички българи.

Какво очаквате от предстоящия празник Свети Валентин?

Аз харесвам традиционните неща и ще очаквам рози, шоколад, масаж и балон, който казва “Обичам те”. Св. Валентин е забавно напомняне за любовта, но трябва да има любов всеки ден.

Към майката: Кое е най-яркото, силното качество на вашата дъщеря?

Ангелина Чуканова: Доброта, интелигентност, целеустременост, свободен дух, динамика, жажда за знания, постоянен стремеж кум усъвършенстване. Аз наистина се гордея с дъщеря си!

Покрай конкурсите другото ви дете не остана ли в сянка, разкажете нещо за него?

Ангелина Чуканова: Синът ни Тони сега е на 17 години. Той беше много горд с успехите на сестра си и се радваше за нея. С годините разликата във възрастта им сякаш намалява – те се поддържат и чувстват близки, което много ни радва.

Бихте ли приели покана да ни гостувате в Чикаго? А в България?

С голямо удоволствие и благодарност ще приемем такава покана.

Снимки на Лаура

(фотографиите са от семейния архив и/или с авторски права)

Laura Chukanov
Laura Chukanov
Laura Chukanov
Laura Chukanov
Laura Chukanov

Още снимки от различни години и албуми:

Лаура и нейния по-малък брат 1994 година в Солт Лейк Сити – как да не си спомниш приказката “oт калта да се издигнеш…”

Laura Chukanov

2004 г. – Лаура е още ученичка, но и тогава демонстрира на американците красотата на българката в националните ни носии

Laura Chukanov

Laura Chukanov

2002 г. в училище – “Ето тук е България, a тук е София!”
Laura Chukanov

2007 г. в Гватемала – в помощ на децата от бедната държава
Laura Chukanov

При Доналд Тръмп с майка си Ангелина и с баща си Кирил Чуканов
Laura Chukanov

2009 г. – В България по покана на БТА – Има ли нещо по-слънчево от усмивката на българка? (Отг. Усмивката на три българки)
Laura Chukanov

2009 г. – Настоящият шеф на Агенцията на българите в чужбина Райна Манджукова (по това време журналист) взима интервю от Лаура.
Laura Chukanov

2009 г. – На фотопопадение на Eurochicago.com – най-хубавата българка в Америка и българката с най-висок коефициент за интелигентност (IQ), не само у нас, но и в света
Laura Chukanov

И накрая малко сравнения

Мис Юта 2009 и Мис САЩ 1955
Laura Chukanov

Мис Юта 2009 и Мис САЩ 2008
Laura Chukanov

Лаура (Мис Юта 2009) и Кристин ( Мис САЩ 2009)
Laura Chukanov

Без коментар
Laura Chukanov

.

One Comment »

  • Aniticheva said:

    И умни, и красиви! Да са здрави и щастливи!Поклон пред успелите по честен път българки!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.