2024-04-17

1 thought on “Румяна Желева се оттегля. Заместникът.

 1. На заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, провело се във вторник вечерта, е било взето решение оставката на министъра на външните работи Румяна Желева да бъде приета, информира БТА, позовавайки се на източници от партията.

  Очаква се по-късно днес решението на комисията да бъде разпространено официално.

  Един от мотивите е и желанието на самата Желева да не изпълнява тази длъжност, изразено в писмо до премиера вчера.

  По време на заседанието са били отчетени и обществените нагласи в тази посока.

  „Много спекулативно се поднася информацията и се търси всякаква форма да се очерни един човек, който се ползва с изключителен авторитет.

  Това, което беше взето като политическо решение е, че се приема оставката на Румяна Желева и като министър на външните работи“, заяви пред БНТ вицепремиерът Цветан Цветанов.

  „Правителството днес няма нужда от продължаването на подобен скандал.

  Всички в ГЕРБ са убедени, че отношението към Румяна Желева е тенденциозно.

  За съжаление това е поредната случка, при която България не можа да се консолидира за номинация, която ще бъде в интерес на държавата“, добави той.

  Още вчера правителствената пресслужба обяви, че оставката на Желева е била приета.

  Малко по-късно това бе определено като гаф и се наложи премиерът да обяснява, че бил приел оставката й само като кандидат за европейски комисар, а не и за български външен министър.

  „В Министерския съвет не знаят какво съм написал върху молбата й, ако някой си е позволил да съобщи друго…“, беше коментарът на премиера.

  Междувременно в. „Труд“ написа, че вече се носят имена за наследник на Желева на поста дипломат №1.

  Според източници на изданието се спрягали имената на четирима – зам.-външния министър Марин Райков, посланика ни към Европейските общности в Брюксел Бойко Коцев, бившия ни посланик в ООН Стефан Тафров и новия зам.-външен министър от ДСБ Константин Димитров.

  На въпрос кой ще е новият външен министър Цветан Цветанов заяви, че към настоящия момент няма фаворит за министерското място.

  По думите му малко вероятни са вариантите Марин Райков да поеме поста или Николай Младенов, който сега отговаря за отбраната, да смени ресора си.

  Това е един урок за ПП ГЕРБ – че не трябва да подценява всеки един избор и трябва да очаква и неочакваното от политическите си опоненти, заяви вицепремиерът.

  Правителството на ГЕРБ е самостоятелно, подчерта обаче Цветанов, запитан дали има вариант новият външен министър да бъде избран съвместно с останалите партии.

  „До нас имаше отправено искане от г-жа Желева да бъде освободена и от поста на външен министър. Съобразихме се изцяло с нейното желание и воля. Приехме решение на изпълнителната комисия да я освободим от поста и да отправим искане към премиера“, обясни Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ по Би Ти Ви.

  На снощното заседание, което се проведе късно вечерта, премиерът не присъства, чухме се по телефона, уточни тя.

  „Чухме се и с г-жа Желева, тя настояваше, както в отправеното към нас писмо, така и по телефона, да бъде освободена и от двата поста и ние се съобразихме с това и желание. Тя е един изключително коректен и честен човек“, каза още Фидосова.

  „С колегите уважихме нейното желание, макар че самите ние трудно да стигнахме до това решение. Румяна Желева е с нас от първия ден, човек, с когото всички сме работили, човек, който многократно е показал своите качества, знания“, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *