Home » Избрано

“Гласуване без граници” представи свое предложение за нов изборен законопроект

2010.01.15 Няма коментари
Spread the love

Българските граждани в чужбина искат да гласуват в отделен избирателен район. Това заявиха на 12 януари от “Гласуване без Граници” в пресклуба на БТА.

Ето и изявлението на “Гласуване без граници”:

Глобалният свят, в който живеем е реалност, от която не можем да избягаме. Вероятно до една четвърт от българските студенти учат в чужбина, а една пета от населението на страната (около 1,5 млн) временно или постоянно пребивава извън България. Необходимостта от приобщаването на тези хора към политическия живот на страната едва ли има нужда да се обосновава. На последните избори избирателната активност извън БГ нарастна двойно в Турция и над четири пъти в останалата част от света, а желанието за гласуване, вероятно осем пъти.

Гласуване без граници предлага:
1) Насърчаване на гласуването в чужбина и гарантиране на честни избори. Предлагаме при организиране на изборния процес извън граница, държавата да гарантира реално участие на представители на различни политически сили във всеки СИК и поощряване на участието на наблюдатели от НПО.
2) Еднакво пасивно и активно избирателно право на българските граждани с двойно гражданство – да избират и да бъдат избирани.
3) Електронно дистанционно гласуване в неконтролирана среда (по интернет), подобно по технология и сигурност на интернет банкирането.
4) Окрупняване на МИР съгласно Европейските Райони за Планиране до осем Регионални Многомандатни Избирателни Района (РМИР), включително един извън пределите на България, със запазване на сегашните МИР.
5) Пропорционална избирателна система с преференциален елемент с нисък праг. Разпределяне на мандатите в РМИР според избирателната активност. Избирателите гласуват както и досега с листи по МИР, които се използват за определяне на избраните депутати (персонализиране на мандата).

Основни предимства на предложените подобрения на избирателната система са:
* запазване на автентичността на вота на избирателите;
* отчитане на вота на всички валидни гласове;
* премахване на изкривяванията на сегашната система, водещи до изборни абсурди;
* поощряват се местните кампании;
* стимулиране на избирателната активност;
* утвърждаване в избирателя на чуство за справедливост и смисъл от гласуването.

Очакваме предложените изменения да повишат не само количеството на избирателите, но и тяхно качество.

Гласуване без граници

———————
Още по темата
Линк1: PDF файл (1)
Линк2: PDF файл (2)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.