Home » Избрано

Северният магнитен полюс на Земята се придвижва към Русия

2009.12.31 Няма коментари
Spread the love

Северният магнитен полюс на нашата планета се придвижва в посока към Русия със скорост 64 километра годишно, разкри ново проучване, цитирано от “Нешънъл джиографик”. Това се дължи на магнитните изменения в земното ядро. То се намира твърде дълбоко за директни измервания на магнитното му поле, но изследователите правят изводи за него чрез регистриране на измененията в магнитното поле на Земята на повърхността и в космоса.

Последните измервания показват, че на повърхността на ядрото вероятно има област на бързи изменения в магнетизма, причинени от магнитна “струя”, идваща от вътрешността на ядрото. Според Арно Чулиа, геофизик от “Institut de Physique du Globe de Paris” във Франция, това е най-вероятната причина, която избутва магнитния полюс от дългогодишната му позиция в Северна Канада.

Магнитният Север, към който се ориентира стрелката на компаса, е съвсем близо, макар и да не се припокрива, с географския Северен полюс. В момента той е близо до канадския остров Елсмиър. Именно него използват навигаторите, за да се ориентират, когато са далече от видими контролни точки. Въпреки че глобалните навигационни системи са въвели по-съвременни методи за определяне на местонахождението, компасът продължава да е широко употребяван от хората под вода или под земята, където GPS-сателитите нямат обхват.

Магнитният северен полюс се е придвижил слабо от времето, когато е локализиран за първи път (1831 година). През 1904 година той започна слабо движение в североизточна посока със стабилна скорост от 15 километра годишно. През 1989 година той се ускори, а през 2007 учените съобщиха за движение към Сибир със скорост 55-60 километра годишно. Бързата промяна на местонахождението му означава, че картите на магнитното поле на Земята трябва съответно да се опресняват, за да могат употребяващите компас да въвеждат корекции за правилната посока на географския Север.

Според учените планетата има магнитно поле, защото сърцевината й се състои от ядро от солиден метал, пакетирано в бързо обикаляща го обвивка от течен метал. Системата работи като вид динамо, произвеждащо магнитно поле. Учените отдавна подозират, че поради константното движение на разтопената обвивка измененията в нейния магнетизъм засягат и позицията на магнитния север на повърхността. Въпреки че новите измервания подкрепят тази хипотеза, Чулиа не е готов да заяви категорично, че полюсът ще се настани в Русия. “Трудно е да се предскаже това” – коментира той. Очевидно е, че никой засега не е в състояние да предскаже дали изникването на някое ново изменение в магнетизма няма да “поскара” полюса в различна от сегашната посока.

www.ekipnews.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.