2024-04-19

6 thoughts on “КЪM НОВО ИЗБОРНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО?


  1. Пробват идея емигрантите ни да не гласуват

    Българите в чужбина да не гласуват. Тази идея ще пусне външното министерство, за да пробва реакцията тук и навън.

    Преди да огласи новата стратегия за изборите в чужбина обаче, министър Румяна Желева ще подложи темата на широка дискусия с участието не само на политическите сили, но и на неправителствения сектор.

    “След това, което видях в мисиите ни зад граница, начинът, по който е организирана и проведена цялата процедура за парламентарните избори, мога да ви уверя, че България се нуждае от нов изборен кодекс”, категорична е Желева.

    Според експертите единственият начин да се пресекат нередностите и проблемите около изборните секции в чужбина и особено в Турция е да се вземе кардинално решение и досегашната практика да бъде прекратена. Освен всичко друго организирането на гласуването по задграничните ни представителства излиза много скъпо.

    Подобна забрана най-силно би засегнала избирателите на ДПС в Турция (виж схемата вдясно). От движението вчера не коментираха идеята на Румяна Желева, тъй като заседанието на парламентарната им група продължи до късно вечерта. Позицията им обаче от години е все една и съща – според ДПС всякакви ограничения върху правата на българските граждани нарушават конституцията.

    Със сходен коментар излезе и партия “Другата България”, която претендира да обединява българските емигранти по света.

    “Недопустимо е да се отнема конституционното ни право на глас само защото държавата е безпомощна пред организираните групови гласувания в Турция”, гласи позицията. Шефът на партията Божидар Томалевски съобщи, че според тяхно проучване подобна забрана не фигурира никъде в европейското законодателство. В “Другата България” подготвили законопроект, който щял да реши проблема с изборните нарушения зад граница. Не бе съобщено как точно.

  2. Като специалист в областта на системния анализ и информатиката имам представа за качеството на положения от авторите труд. Вижда се, че той е дело на хора с висока професионална ерудиция и със собствен опит в организиране на изборния процес. Затова горещо препоръчвам на Законодателните ни органи да вземат под внимание тяхното предложение при изготвянето на новия Закон за изборите ! Предлагам в новия Закон за изборите да намери адекватно място още един ВАЖЕН ПРОБЛЕМ, а именно изискването за елементарна езикова грамотност т.е.познаване на официалния за страната български език. Без да бъдат нарушавани основните Конституционни права на българските граждани, считам, че е недопустимо в изборния процес да участват лица, езиковите познания на които не им позволяват да ползват медийната информация, която отразява обществения живот в България и съществуващите изборни политически алтернативи.

  3. Абсолютно съм против ограничаването на правото на гласуване в чужбина това е недемократично и противоконституционно.Мисля, че трябва да се работи усилено за въвеждане на най-подходяяата форма на електронно гласуване. Благодарности за авторите за изключително полезната информация и чудесно свършената работа.Респект, приятели!

  4. Eurochicago.com благодари на авторите проф. Любомир Гаврилов и д-р Стефан Mанов за предоставената възможност първи да публикува този актуален анализ, който очакваме да получи широк отзвук в България и сред българите зад граница.

    P.S> Пусkаме и анкета (анонимна) за да разберем какви са настроенията на читателите ни по повдигнатите въпроси – ЛИНК КЪМ АНКЕТАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *