2024-03-29

1 thought on “Заговор срещу държавата на специалните служби

  1. Фикцията „държава“

    Източник: Deutsche Welle

    В България отново се вихрят скандали, които освен че отклоняват обществените настроения в определена посока, илюстрират за пореден път проблемите пред най-бедната европейска държава. Повече – от Георги Папакочев.

    В навечерието на приемането на кризисния бюджет за следващата година и непосредствено преди изтичането на стоте дни от управлението на ГЕРБ общественият адреналин в България постигна отново рекордни нива с поредния скандал, забъркан и този път от специалните служби.

    Скандалите нямат край

    Тайнственият супер секретен доклад на ДАНС, изскочил по неведом, засега, начин от кабинета на бившия премиер Станишев и появил се също толкова странно в ръцете на Бойко Борисов, накара сегашния премиер да направи пред медиите „разтърсващи” признания, като например, че самият той не знае „в каква държава сме живели, как се е работило със специалните служби, как са се спазвали законите и на кого може да се има доверие” или че „няма държава и няма специални служби”.

    За потвърждение на премиерската горест спорният топ-секретен документ на българското ФБР своевременно заля интернет и въпреки първоначалните съмнения за неговата достоверност цялата тайнственост около аферата се превърна в повод за кръчмарски майтапи. А и за някои допълващи въпроси. Като, например, кой управлява новосъздадената Агенция за национална сигурност и с какво всъщност се занимава тя?

    Защото ако се съди по текста в интернет, любимата „тайна рожба” на тристранната коалиция всъщност е била истински змиярник, в който политически и корпоративни „факири” с немислими връзки са командвали танца на опасните влечуги чрез мобилните си телефони, при това толкова явно и арогантно, че даже да не повярва човек!

    Или, кое е общото между „концертмайстора” на ВСС „Красьо от Плевен” и въпросните „факири” от останалите власти в държавата – изпълнителната и законодателната?

    Отговорът може да бъде елементарното – разбира се, че мобилните телефони – макар обикновеният човек отлично да разбира, че властите, организираната престъпност и корупцията в България са преплетени като олимпийски кръгове, а опитите за промяна на сегашното статукво засега са само показни, за пред Европа.

    Аман от илюзии!

    Засега проектобюджетът за 2010 година подсказва колко тежка ще бъде не само зимата, но и цялата следваща година за българина.

    Посърналите лица по телевизията на министрите от 100-дневния кабинет недвусмислено говорят за абсурдните икономически, социални и политически задачи, които тези хора трябва да решават в натвореното от предшествениците им настояще и още по-кризисното бъдеще.

    Успоредно с това ще трябва да се отговори и на екзистенциалния за България въпрос – ще се сдобият ли нейните граждани най-сетне с държава или тя ще продължава да фигурира само като термин в официалните документи.

    Този въпрос задават не само все по-оредяващите млади хора в страната, но и всички, които през последните 20 години с надежда избираха и покорно търпяха върволицата шарлатани във властта.

    Така че този път исканият отговор става наложителен. При това той трябва да бъде даден незабавно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *