2024-04-24

1 thought on “Представяме Ви: Райна Манджукова – новият председател на ДАБЧ

  1. Не съм Рейгън, за да направя 3,5 млн. българи за ден

    Трудно се върти бизнес с комшията, ако за всяка среща ви трябва виза, казва проф. Божидар Димитров

    Министърът без портфейл проф. Божидар Димитров се върна преди ден от Сърбия, където наши сънародници отново поставиха пред него въпроса за българското си гражданство. За две години ще изчистим натрупаните молби, обеща той. Какво се случва с вноса на работна ръка и защо е привлекателно да си гражданин на България „Стандарт“ попита проф. Димитров.

    Г-н Димитров, какво стана с плана ви за одобряването накуп на паспорти за 60 000 души?
    – Има такъв прецедент по света – Роналд Рейгън дава в един ден паспорти на 3,5 млн. мексиканци. У нас обаче това не може да стане.
    Въпреки че правосъдният министър Маргарита Попова отдели още хора, които да работят по документите, да ги преглеждат. Те ще могат да обработят по 600 молби на седмица. Това прави 30 000 годишно. Така за две години ще можем да изчистим натрупаните молби. Ние сме в демографски регрес – точно толкова – 30 000, е разликата между раждаемост и смъртност. Има, естествено, и други начини да се преодолее демографската криза.
    – Какво представляват българските общности в чужбина?
    – Българските общности в чужбина условно могат да се разделят на две групи – икономически емигранти от последните 20 години и общности в „близката чужбина“, които са се образували в резултат на неуспешни войни, когато от България са откъсвани територии. Двете групи имат различни проблеми. Те се самоорганизират като през Възраждането – правят първо църковно настоятелство. Строят или купуват нови църкви. Веднага след това създават неделни училища, в които се учи българска история, език и литература. Държавни училища имаме само в Средна Европа и Украйна, а в Молдова – и университет. Българите зад граница имат възможност да учат у нас. След дипломирането си половината остават тук.
    – Не искат ли гражданство, за да пътуват без проблем в страните от ЕС?
    – За съжаление много хора приемат тезата на македонската пропаганда, че гражданство на тези хора им трябва, за да заминат за Европа и там да работят. Това обаче е малък процент от желаещите. Повечето искат да се заселят в България. Други остават в страните си, но паспортът им помага за бизнеса. Трудно се прави бизнес, когато на 100 км от София, в Ниш, ти трябва виза. Това са основните мотиви за искане на българско гражданство. Има стотици и хиляди случаи на заселили се в България. Ние сме свикнали да се самооплюваме, но не знаем, че България е привлекателна за тези хора. Защото заплатите в Молдова и Украйна за учители са в порядъка на 25 долара. За тях България е това, което за нас е Франция или Германия.
    Има друг проблем – голяма част от молбите на нашенците за българско гражданство се бавят по 4-5 години. Говори се, не знам колко е вярно, че една доскоро управляваща партия е настоявала темпът за издаване на българско гражданство да се бави, за да могат нейните гласове в чужбина да имат по-голяма тежест на избори. При повече хора с БГ паспорти зад граница обаче техните 100 000 гласа ще бъдат смачкани. Дали са верни слуховете – не знам, но е твърде възможно.
    – Публична тайна е обаче, че има посредници, които прибират пари срещу уреждането на български паспорт.
    – Миналата година са били одобрени 7100 молби за българско гражданство, отхвърлили са една-две хиляди. Темпът на постъпване на молбите е много по-голям. Това, разбира се, широко разтваря вратите на корупцията. По-заможните плащат на посредници. В македонските вестници дори има обявления „уреждат бързо българско държавичанство“ с оставен телефон.
    От Агенцията за българите в чужбина кандидатите трябва да получат документ за български произход. През годините хората са се записвали като сърби, македонци, за да избегнат дискомфорта, че са българи. Има и случаи, когато хора не се обявяват за българи, но кръщават близнаците си Плиска и Преслав. Искането на такъв документ е идиотщина. И те се „произвеждат“ съответно – както и актове за раждане, военни книжки на дядото. Оттам документите отиват в Министерството на правосъдието, обработват ги и идват при нас. Ние ги даваме на МВР и ДАНС. После се събира Съветът за българското гражданство, в който неясно защо има и представител на здравното министерство. Да не влезе болен кандидат-българин явно. Смешна работа! Като е болен, трябва да дойде да го лекуваме. Това е важното. И едва тогава вицепрезидентът подписва българското гражданство.
    – Издаването на 30 000 български паспорта не влиза ли в противовес на една от антикризисните мерки на кабинета – да се спре вносът на работници от трети държави извън ЕС?
    – Кой ви каза, че ще дойдат веднага? Пазарът ще ги регулира. Много хора си живеят и работят в други държави, както в Сърбия например. Моята програма свършва с издаването на паспорт, няма да правим план за заселване като Израел и Гърция. Всеки се оправя сам. Македонците какво правят – продават си имотите там, идват тук и си купуват жилища. С нищо не поощряваме безконтролния внос на работна ръка. Беше ограничено идването на виетнамци и филипинци.
    – Има ли специалисти сред кандидатите за българско гражданство, които могат да се включат в големите енергийни и инфраструктурни проекти, които кабинетът планира?
    – Една от легендите е, че те са селскостопански работници. Има и такива, естествено. Всякакви са по професии – инженери има, атомен специалист. Едва ли мнозина знаят какъв принос имат бесарабските българи за родината си: Александър Малинов е премиерът, който осъществи Независимостта, един от най-успешните ни министър-председатели е Димитър Греков. Македонският българин Андрей Ляпчев пък умири България сред бурните години на преврати със „со кроце, со благо“. Така че тези хора със своята предприемчивост са дали много на страната ни.
    – Това по-добрият вариант ли е от идеята да се внасят чужденци за политици у нас?
    – Тази идея е израз на безпомощност на тогавашните български политици. Те сами признаваха, че са некадърници, и смятат, че всички са такива. Но ако 8 милиона в България и 4 милиона нашенци зад граница не могат да излъчат 3000 души политически елит (кабинет, народно събрание, областни управи), по-добре да закрием държавата.
    – Започна процедурата по изваждането на кораба „Илинден“ от Охридското езеро. Какви очаквате да са заключенията от разследването? Как ще коментирате публикацията в македонски вестник отпреди няколко дни с версията, че оцелелите и загиналите български туристи можело да бъдат диверсанти?
    – Това е само един случай в пресата с някакъв автор-гнусар. Не си струва да се занимаваме с него. Като цяло македонците скърбят. Правителството в Скопие се държи добре, нямаме право да се оплакваме. Тази човешка трагедия събуди хуманно чувство. Като се извади корабът „Илинден“, ще видим каква е причината за потъването му. 87-годишен кораб е плаващ ковчег.
    – Очаквате ли да има интересна битка за кмет на София?
    – Кандидатът на ГЕРБ ще спечели още на първия тур. Йорданка Фандъкова е доказала, че е добър управленец. Народът търси точно такива, вече не се влияе дали някой е червен, син, зелен или морав.
    – Как коментирате търканията между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов? Да очакваме ли още?
    – Не мисля, че е имало търкания. Между две силни личности винаги има размяна на остроти от време на време. Както видяхте, те се разбраха поне що се отнася до външнополитически проблеми. Трябва да се знае кой кара влака. По конституция влакът се кара от премиера.

    Антоанета Петева
    paper.standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *